Cum putem afla date din contractele de muncă. Ce este extrasul Revisal

3995
1
Cum putem afla date din contractele de muncă. Ce este extrasul Revisal - revisal-1477324046.jpg

Articole de la același autor

De foarte multe ori, salariații nu sunt convinși că au sau au avut contractele de muncă încheiate exact așa cum li s-a promis și vor să verifice care este situația reală sau nu. "Nu sunt sigur dacă firma unde sunt angajat mi-a înregistrat toate datele corecte, așa că am solicitat un extras din Revisal", ne-a declarat un constănțean. Pentru aceasta este nevoie ca solicitantul să facă o cerere de eliberare a documentului respectiv, dar și să aibă asupra sa o copie a cărții de identitate sau o împuternicire (în cazul în care nu el este cel care depune actele la ITM).

Așadar, conform legii, la solicitarea scrisă a salariatului sau a unui fost salariat, angajatorul ar trebui obligat să îi elibereze acestuia nu numai copii ale documentelor existente în dosarul personal, dar și copii ale paginilor din registrul electronic, ce cuprind înscrierile referitoare la persoana sa și/sau un document care să ateste activitatea desfășurată de acesta, durata activității, salariul, vechimea în muncă, în meserie și în specialitate, astfel cum rezultă din registrul general de evidență și din dosarul personal.

"În măsura în care, din motive obiective, angajatorul se află în imposibilitatea de a elibera documentele solicitate, salariatul sau fostul salariat poate solicita Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) o adeverință din care să rezulte elementele conținute în registru, astfel cum a fost întocmit și transmis de către angajator", ne-a declarat purtătorul de cuvânt al ITM Constanța, Florentina Vișan. Apoi, inspectorii de muncă îi eliberează acestuia documentul, în baza registrului electronic transmis de angajator, în termen de cel mult 15 zile de la data solicitării, iar costul unui astfel de certificat este de 20 lei. Facem precizarea că certificatul Revisal, emis de ITM nu conține, însă, cuantumul salariului, sporuri etc.

"Din anul 2011, toate informațiile conținute de contractul de muncă sunt transmise în Revisal și gestionate de noi. Teoretic, orice angajator este obligat să îi elibereze acest extras salariatului, la cererea acestuia. Totuși, oamenii trebuie să știe că odată cu extrasul, ei nu pot afla date despre întreaga activitate, ci doar despre perioada lucrată la patronul pentru care a făcut sesizarea. În plus, documentul nu atestă vechimea în muncă", a mai spus Vișan. De precizat că, angajatorii au obligația de a le întocmi contractele de muncă salariaților cu cel puțin o zi înainte de începerea activității, astfel încât datele acestora să poată fi introduse în Revisal. 

Comentează știrea

Tofan Ionuț
7 martie 2022
Contract de munca

Bună ziua cum pot afla online daca am un contract de munca în regula

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4467 secunde