Cum o sărbătoreşte Arhiepiscopia Tomisului pe Sfânta Parascheva

205
Cum o sărbătoreşte Arhiepiscopia Tomisului pe Sfânta Parascheva - cumosarbatoreste2-1602251896.jpg

Articole de la același autor

În fiecare an, la data de 14 octombrie, Biserica Ortodoxă o cinsteşte pe Sfânta Cuvioasă Parascheva, ale cărei moaşte se află la Catedrala Mitropolitană din Iaşi. Cu acest prilej, marţi, 13 octombrie, de la ora 17.00, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia slujba Vecerniei la biserica „Sf. Cuv. Parascheva” din Năvodari, apoi va merge în procesiune cu icoana şi veşmântul Sfintei Cuvioase Parascheva prin oraş. Traseul va fi următorul: biserica „Sf. Cuv. Parascheva” (zona Kaufland) - strada Constanţei - strada Albinelor - strada Rândunelelor - biserica „Sf. Cuv. Parascheva”.

A doua zi, pe 14 octombrie, de la ora 8.45, IPS Teodosie va oficia Sfânta Liturghie la biserica „Sf. Cuv. Parascheva” din Cumpăna, apoi va oficia Taina Sfântului Botez pentru doi copii instituţionalizaţi. Despre această sfântă, reprezentanţii Arhiepiscopiei spun că ar fi trăit în prima jumătate a secolului al XI-lea.

„Încă din tinereţe, ea a intrat în viaţa monahală la o mănăstire de lângă Constantinopol. Apoi, timp de câţiva ani, a trăit o viaţă ascetică în mănăstirile din Constantinopol, Ierusalim şi de pe Valea Iordanului, după care, la vârsta de 25 de ani, s-a întors în locurile natale, unde a trăit timp de doi ani. La vârsta de 27 de ani s-a mutat către Domnul, iar moaştele sale au fost păstrate în cetatea Epivat timp de 200 de ani. Un moment de referinţă în istoria sfintei îl reprezintă anul 1641, când voievodul moldovean Vasile Lupu a adus moaştele Cuvioasei Parascheva la Iaşi şi le-a aşezat în biserica ctitorită de el”, au precizat preoţii.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3848 secunde