Cum ne păcălesc magazinele cu produse congelate expirate sau pline de gheață

564
1

Articole de la același autor

Alimentele congelate au câștigat mult teren în ultimii ani, de la produse din carne, pește, până la legume, fructe și produse de patiserie.  Chiar dacă sunt,  deseori, mai comode și ușor de folosit, trebuie să fim foarte atenți atunci când le folosim,  pentru că, deși sunt congelate, nu înseamnă întotdeauna că sunt și proaspete.


Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a derulat, recent, o campanie de verificare a agenților economici care comercializează produse alimentare sub formă congelată. Au fost controlați, în total, 777 de operatori economici, mai mult de jumătate din aceștia fiind depistați cu nereguli. Din cele peste 78 de tone de produse verificate, aproape un sfert nu se încadrau în prevederile legale.


Le-au scos de la vânzare
Comisarii Protecției Consumatorilor au dispus oprirea definitivă și retragerea de la comercializare a 806 kilograme de produse alimentare congelate, în valoare de 47.000 de lei, produse improprii consumului uman și au scos temporar de la vânzare nouă tone de produse, până la remedierea neconformităților constatate. De asemenea, au fost aplicate 637 sancțiuni contravenționale, dintre care 419 amenzi contravenționale, în valoare totală de 1.382.500 de lei și 218 avertismente pentru încălcarea reglementărilor privind protecția consumatorilor.


"Am găsit la vânzare produse care miroseau urât, produse cu arsuri de congelare, acumulări de gheață în ambalaj, deformate, cu aspect, culoare, consistență nespecifice produsului. De asemenea, au fost identificate produse expirate, chiar și de aproape două luni de zile. Au mai fost găsite produse unde cantitatea netă de gheață permisă, de până la 15 grame, era depășită sau care aveau ambalajele rupte, deteriorate, neasigurând etanșeitatea produselor", a declarat Marius Alexandru Dunca, președintele ANPC.


Sfaturi pentru consumatori!
La Constanța, multe abateri au vizat afișarea prețurilor, uneori voit inversate sau încurcate, dar și privind lipsa informațiilor obligatorii de identificare sau existența unor informații eronate ori mențiuni care puteau induce în eroare consumatorii.


"Consumatorii trebuie să acorde atenție condițiile de depozitare impuse de producător, atât în magazinul de comercializare, cât și la domiciliu. Produsele alimentare congelate trebuie comercializate numai în stare congelată, iar, la decongelare, acestea trebuie să prezinte gustul și mirosul nemodificate, caracteristice fiecărui tip de produs. Nu achiziționați produsele la care constatați existența aglomerărilor de produs sub forma unor blocuri sau prezența de gheață în ambalaj. Operatorii economici care nu respectă prevederile legale vor fi aspru sancționați", a mai spus șeful ANPC.


Comentează știrea

sibnet
27 octombrie 2015
activitate pe calculator

Cautam colaboratori pentru activitate desfasurata pe calculator. Instruire gratuita oferita sub forma unor lectii trimise prin e-mail. Mesaj la [email protected]

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 3.86 secunde