Cum ne deplasăm în starea de alertă? Unde mergem și ce avem voie să facem

1805
Cum ne deplasăm în starea de alertă? Unde mergem și ce avem voie să facem - fotofondundemergemstareadealerta-1589564086.jpg

Articole de la același autor

Mult așteptata relaxare după ridicarea stării de urgență vine totuși cu o serie de măsuri impuse de starea de alertă. Suntem liberi să ne plimbăm prin oraș, însă ne trebuie motive întemeiate și declarație dacă plecăm la distanță mai mare. Suntem obligați să purtăm mască în zonele publice, dar și la locul de muncă, și putem să ne reunim pentru evenimente familiale.

Începând de vineri, 15 mai, România este, timp de 30 de zile, în stare de alertă. Măsura instituită de Comitetul Național pentru Situații de Urgență ridică interdicțiile pentru populație privind deplasările, însă introduce obligativitatea purtării măștii, astfel încât nasul și gura să fie acoperite, în spațiile comerciale, mijloacele de transport în comun, la locul de muncă și în alte spații închise.

Putem astfel să ieșim din casă oricând și pentru orice motiv, însă doar pentru deplasări scurte. Locuitorii județului Constanța care au locuința sau domiciliul în Zona Metropolitană Constanța și se deplasează în interiorul acesteia nu au obligația de a prezenta declarația pe propria răspundere. În afara localității sau zonei metropolitane, este interzisă deplasarea, cu 11 excepții, printre care se numără cea în interes profesional, pentru asistență medicală sau pentru activități recreativ-sportive individuale. Zona Metropolitană Constanța include municipiul Constanța, orașele Năvodari, Ovidiu, Murfatlar, Techirghiol și comunele Mihail Kogălniceanu, Cumpăna, Valu lui Traian, Lumina, Tuzla, Costinești, 23 August, Agigea, Corbu și Poarta Albă. Astfel, dacă aveți domiciliul sau locuința într-una din aceste localități și vă deplasați tot într-o localitate din zona metropolitană, nu aveți nevoie de declarație pe propria răspundere. Însă, dacă locuiți în altă localitate decât cele din zona metropolitană și aveți treabă într-o localitate din zona metropolitană sau dacă locuiți într-o localitate din zona metropolitană și mergeți în afara ei, aveți obligația să completați și să prezentați declarația pe proprie răspundere.



La doctor doar pentru urgențe


De vineri, mai putem merge la dentist, la coafor sau la salon de cosmetică. De asemenea, au fost redeschise centrele comerciale mai mici de 15.000 de metri pătrați și magazinele din mall-urile mari care au ușă de acces dinspre stradă. De asemenea, au fost reluate slujbele la biserică, însă numai în aer liber. Dar și aici trebuie respectate regulile de purtare a măștii și distanțare socială.

În cazul în care aveți probleme de sănătate, pe care le-ați amânat în ultima perioadă, acum vă puteți duce la medic, dar trebuie să vă programați înainte. Au fost redeschise ambulatoriile spitalelor mari. Pe de altă parte, locurile de joacă din interior sau sălile de fitness au în continuare activitatea suspendată. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.983 secunde