Cum ar trebui să arate zona Peninsulară? Iată ce vrea să facă Primăria Constanța

2708
9
Cum ar trebui să arate zona Peninsulară? Iată ce vrea  să facă Primăria Constanța - cumartrebui-1394369020.jpg

Articole de la același autor

Peninsula a intrat într-un amplu și fără precedent program de reabilitare. Se lucrează pe toate fronturile, în Piața Ovidiu, pe faleză, pe străzile lăturalnice și, în curând, va începe și construcția șoselei de coastă. 


Lucrările, făcute de Primăria Constanța, pe bani europeni, pornesc de la refacerea rețelei de canalizare și apă potabilă, refacerea rețelei de iluminat public, până la reconfigurarea anumitor străzi și zone. 


Proiectul de reconstrucție completă și modernizare a Peninsulei, cuprins în noul Plan Urbanistic Zonal, are în vedere, pe lângă reabilitare, și ridicarea de construcții noi. În proiectul original, pe falezele Plajei Modern, între Portul Tomis și bulevardul Ferdinand, sunt prevăzute blocuri turn cu zece, 25 și 35 de etaje. PUZ-ul a fost însă îndelung contestat și deocamdată nu a fost aprobat, aflându-se încă în dezbatere. 


Administrația locală a cerut, recent, și părerea specialiștilor de la filiala Dobrogea a Ordinul Arhitecților din România. 
"Am purtat discuții cu reprezentanții Primăriei Constanța privind PUZ-ul Peninsulei, astfel încât să fie despărțit în două cote foarte clare: cota superioară a Peninsulei și malurile și falezele. Dacă se amplasează spre nord blocuri de 25 de etaje zona va deveni una rezidențială, însă noi vrem să se dezvolte mai ales în interes turistic", a declarat, pentru "Cuget Liber", arhitectul Alexandru Bălan, pre-ședintele OAR, filiala Dobrogea. 


Potrivit acestuia, discuțiile privind PUZ-ul au fost reluate la propunerea viceprimarului Constanței, Decebal Făgădău. "Noi vrem relații foarte bune, în sprijinul administrației locale și în folosul comunității. Dorim să contribuim la păstrarea memoriei orașului, la păstrarea arhitecturii zonei vechi, pentru a putea să dezlegăm investiții și să refacem zona veche", a mai spus Alexandru Bălan.


Telecabină în dreptul Hotelului Ibis


În ce privește ideea de a monta un funicular lângă blocul turn rotund de la capătul bulevardului Ferdinand, pentru a facilita accesul de pe strada Mircea cel Bătrân către Plaja Modern, specialiștii OAR sun de părere că zona amplasării acestuia nu este tocmai fericit aleasă. 


"Propunerea primăriei este ca telecabina ce va coborî spre Plaja Modern să fie amplasată lângă blocul rotund de la capătul bulevardului Ferdinand - în axul bulevardului Ferdinand. Însă noi am spune că o alegere mai bună este ca ea să fie amplasată ceva mai jos, în dreptul Hotelului Ibis, pentru ca în zona Soleta să rămână deschidere vizuală clară către mare. Turiștii și cei care vin la mare vor să vadă marea, de pe străzi, să zărească apa, nu să le fie obturată vederea de blocuri sau alte construcții", consideră Alexandru Bălan.


Arhitectul spune că ar fi o variantă și montarea de scări rulante, acoperite, pentru a fi protejate de nisip și intemperii.
"Dacă acea telecabină va fi amplasată, de exemplu, la capătul străzii Negru Vodă, acolo este deja stradă pietonală, pe strada Mircea, însă, este trafic intens. Esplanada poate să continue până acolo. Sau ar mai fi propunerea ca, în loc de acea telegondolă, să se facă scări rulante. Ele pot fi acoperite, pentru a nu fi distruse de nisip", a mai adăugat președintele filialei Dobrogea a OAR.


Comentează știrea

sever
10 martie 2014
ineptie

SE VORBESTE DE CLADIRI DE 25 DE ETAJE ,FUNICULARE SI ALTE IMBECILITATI INAINTE SA SE IA O MASURA DE REABILITARE A CLADIRILOR IN RUINA SAU DE DEMOLAREA RUINELOR.PENINSULA ARATA CA DUPA BOMBARDAMENT IAR PRIMARIA DORESTE SA CONSTRUIASCA PRINTRE RUINE.ADICA IMBRACAM UN BOSCHETAR NESPALAT DE 5 ANI CU COSTUM ARMANI SI-L PARFUMAM CU HERMES.CATA IMBECILITATE POATE SA MAI INCAPA IN TEASTA EDILILOR? PRIMARIA PT. A NU DEMOLA SI RECONDITIONA SE ASCUNDE DUPA IDEEA CA RUINELE SI IMOBILELE DETERIORATE AU PROPRIETARI. POATE EDILII NOSTRI NU STIU CA AU DREPTUL SA CONFISTE ACESTE CLADIRI( CONTRA COST) DACA PROPRIETARII NU AU POSIBILITATEA FINANCIARA SA REPARE ,SAU NU VOR.INTERESUL PUBLIC TRECE IN FATA INTERESULUI PERSONAL IN ORICE TARA CIVILIZATA. EX: IN PARIS S-AU CONFISCAT CLADIRI IN PERFECTA STARE NUMAI PT. FAPTUL CA PROPRIETARII LE TINEAU GOALE DE PESTE 10 ANI. NU VREAU SA NE COMPARAM CU VESTUL,DAR TOTUSI PARCA M-AM SATURAT DE 24 DE ANI SA VAD CA SUNTEM CONDUSI DE OAMENI LA CARE DIFERENTA INTRE CUR SI CAP ESTE INEXISTENTA.

ath
10 martie 2014
Arhitectura cu pene de papaga

"Administratia locala a cerut recent,SI PAREREA SPECIALISTILOR..." In Constanta,arhitectul isi da cu parerea si papagagul a ajuns urbanist.In Constanta,arhitectul este un fel de apa de gura.Am spus si cu alte ocazii.Aceasta adunatura de semidocti si mediocri, ajunsa la carma orasului,va lasa urme grele in arhitectura orasului pentru urmatorii 100 de ani.O constructie are o durata de viata de zeci de ani.Sa dam cateva exemple.1-Cand a sosit in gara Constanta,un strain trebuie sa vada orasul in primul rand,ideal ar fi sa vada marea.Un strain simte nevoia sa se orienteze cand a ajuns la destinatie. In plus,prima impresie conteaza.La noi,dai cu privirea intr-un vapor prafuit,intr-o geamandura si in maracinii din statia de autobuz.Sa nu mai vorbesc de padurea de panouri publicitare sau de tarabe murdare din piata garii. 2-Biserica din Parcul Garii sau Notre Dame de Constanta,a carei constructie va dura fix 182 de ani,biserica spuneam,trebuia asezata in axul parcului.Mazare a asezat-o acolo unde a plouat in ziua lui.O biserica nu inseamna patru ziduri.O biserica are nevoie de liniste.O biserica nu este un semafor,biserica nu are nevoie de claxoane si motoare ambalate in intersectie.O biserica nu se aseaza cu scarile in depozitul de butelii de aragaz.Arhitecura ca la Mazare. 3-Bulevardul Ferdinand trebuie sa ramana dechis,bulevardul nu are nevoie de telecabine.Cind privesti in lungul lui,trebuie sa-ti dea impresia ca bulevardul nu are sfarsit (asa arata azi), ca bulevardul se termina undeva in imensitatea marii. 4-Un cantec de pahar spune ca "te-am zarit printre morminte" .La Constanta,statuia Lupoaicei abia o zaresti printre panouri publicitare(afacere de familie).Acolo,in dreptul statuii,panourile publicitare au atins doua nivele-SUPER-MIZERIE PUBLICITARA. Trec cu vedera bordelul construit langa Geamia Hunchiar,multimea de case in ruina din Penisula,structurile neterminate din beton,rahatii de caine amestecati cu tigania teraselor din trotuar si ajung la capatul strazii Arhiepiscopiei. Acolo trebuie sa se vada MAREA.Nu,nu se vede,dau cu capul in trei panouri publicitare ruginite.Acolo,urbanismul imaginat de Capitan a ajuns in culmea feririi.Prostia are orgasm.Marea este fascinanta prin simplitatea ei.Marea nu are nevoie panouri publicitare,de claxoane,de pene colorate,de tarabe.Marea are muzica ei.Un oras cu fata la mare este un oras care priveste la mare,nu unul care se termina cu turnuri sau cu telegondole.Sunt zeci de exemple. Dupa ce a distrus fosta statiune Mamaia,Capitanul a trecut la distrugerea orasului Constanta.Ce face el aici este un fel de carpeta cu "Rapirea din serai" agatata in holul Ateneului Roman.Opriti-l cat mai aveti timp !

Angela
10 martie 2014
fara betoane inutile

"Mândra corabia, meșter cârmaciul !" Zona veche ar trebui reabilitata, eventual ceea ce se construieste sa aiba un anumit stil, care sa se incadreze in arhitectura de epoca. Fara betoane de 25 de etaje ... E tarlaua mare, se pot face blocuri si altundeva. In schimb, de reabilitarea plajei, si a falezei nu se spune nimic. Foarte frumos a spus ath: "Marea este fascinanta prin simplitatea ei". Acesta ar trebui sa fie motto-ul pentru arhitectii si edilii Constantei.

Miruna
10 martie 2014
ai uitat peisajul junglei urbane cu maidanezi

.La noi,dai cu privirea intr-un vapor prafuit,intr-o geamandura si in maracinii din statia de autobuz.Sa nu mai vorbesc de padurea de panouri publicitare sau de tarabe murdare din piata garii. =))))

Răspuns la: Arhitectura cu pene de papaga
Adăugat de : ath, 10 martie 2014
"Administratia locala a cerut recent,SI PAREREA SPECIALISTILOR..." In Constanta,arhitectul isi da cu parerea si papagagul a ajuns urbanist.In...
Cetatzean
10 martie 2014
scenaii filme

Nu fitzi rai!.La cum arata peninsula,s-ar putea obtine o colaborare cu Moskfilm sau Buftea pentru scenarii de filme cu nemti(care iau bataie mereu) Pariu ca nici anul acesta nu se termina mizeria!

DODO
10 martie 2014
CTA

Puteti face si pe naiba! Pina nu evacuati brunetii din zona nu sta nimic in picioare Astia au distrugerea in singe.Am locuit in zona si am vazut cum este sa ai asa vecini.Am vazut cum in citeva zile dispare toata timplaria unei case,iar gindacii astia misuna telelei pe strazi sa agreseze cei citiva turisti sau marinari.De matura nici vorba! Tot gunoiul este aruncat in strada.Ma intreb daca ei vor beneficia de investitiile astea.In rest solutiile arhitectonice sa le dea specialistii nu iubitorii de carnavaluri.NU PALMIERILOR!

Un constantean
10 martie 2014
Fauna locala

Ai mare dreptate DODO. Brunetii la care faci vorbire "traiesc din ce fura" si am mari indoieli ca turistii care vor trece prin zona isi vor dori sa revina in orasul nostru!

Răspuns la: CTA
Adăugat de : DODO, 10 martie 2014
Puteti face si pe naiba! Pina nu evacuati brunetii din zona nu sta nimic in picioare Astia au distrugerea in singe.Am locuit in zona si am vazut cum...
Coconut
10 martie 2014
Putin spus "ineptie"

Mai gandeste-te si la o alta chestiune: acum se refac strazile si trotuarele. Granit frumos peste tot. OK, va fi frumos. Dar, cand vor incepe, unul cate unul, in masura in care vor putea dpdv financiar, sa-si repare fosilele acestea de cladiri si vor veni cu excavatoare si macarale si betoniere si multe altele... ce se va intampla cu pavelele de granit? Sau pe faleza, cand se va demara reabilitarea Cazinoului? Cum va arata granitul de pe faleza? Ca doar nu vor cara bolovanii si molozul cu sacosa...

Răspuns la: ineptie
Adăugat de : sever, 10 martie 2014
SE VORBESTE DE CLADIRI DE 25 DE ETAJE ,FUNICULARE SI ALTE IMBECILITATI INAINTE SA SE IA O MASURA DE REABILITARE A CLADIRILOR IN RUINA SAU DE...
EscorteDinRomania.ro
27 martie 2015
EscorteDinRomania.ro - Escorte Constanta, Escorte Cluj, Escorte Bucuresti, Escorte Iasi...

EscorteDinRomania.ro - Escorte Constanta, Escorte Cluj, Escorte Bucuresti, Escorte Iasi... www.EscorteDinRomania.ro -Escorte Constanta, Escorte Bucuresti, Escorte Brasov, Escorte Cluj, Escorte Iasi, Escorte Timisoara, Escorte Arad, Escorte Craiova, Escorte Targu Mures, Escorte Mures, Escorte Oradea, Escorte Satu Mare, Escorte Tulcea, Escorte Buzau, Escorte Pitesti... Lista detaliata pe judete pentru servicile de escorte din Romania si saloane de masaje erotice din Romania pe: www.EscorteDinRomania.ro escorte unice...

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4805 secunde