Cui îi pasă de bazilica de la Colegiul "Mihai Eminescu"? "Totul se rezumă doar la promisiuni"

1580

Articole de la același autor

Istoria ni se duce de râpă. Dacă nu vom avea grijă, încet- încet ne vom pierde toate monumentele istorice și ar fi mare păcat ca tocmai vechiul Tomis să nu mai aibă obiective de admirat și prezentat generațiilor care vin după noi. Desigur, pe ici-acolo s-au mai făcut mici lucrări de întreținere și reabilitare a anumitor spații. Din păcate, însă, deși se află într-o zonă de interes major pentru populație, bazilica paleo-creștină, ce datează de la sfârșitul secolului IV și despre care se spune că ar fi putut fi chiar episcopia orașului nu prezintă deloc interes pentru autoritățile locale. 


Aceasta se află în curtea Colegiului Național "Mihai Eminescu" și a fost descoperită în urmă cu aproape 60 de ani. De atunci, au mai fost realizate mici lucrări de întreținere, dar niciodată ceva semnificativ și nimeni nu s-a gândit că un astfel de obiectiv ar putea fi de interes și pentru miile de turiști care sosesc vara pe litoral, dar nu numai. În urmă cu un an și ceva, se zvonea că există niște intenții de a reabilita acest spațiu, dar acestea s-au stins pe parcurs deoarece nimeni nu a făcut nimic. Așadar, se pare că suntem un oraș căruia nu-i pasă de propria istorie, pentru că, pe măsură ce ni se deteriorează monumentele, ne distrugem pe noi înșine, ne distrugem identitatea.


La acest obiectiv, la care facem referire astăzi, pereții laterali, cărămida și pictura se află într-o degradare continuă, mai ales din cauza condensului și a infiltrărilor cu apă. Mai grav, în lipsa unor investiții, este posibil ca în timp acestea să se piardă definitiv.
Ce se va întâmpla din cauza nepăsării cu această bazilică? Oare cei tineri vor mai avea ocazia de a coborî cele nouă scări care conduc către frumoasa criptă, care cuprinde, la rândul său, trei încăperi interesante?


Specialiștii constănțeni susțin că această bazilică ar data de la sfârșitul secolului al IV-lea și ar fi fost reședința Episcopiei Tomisului. Deși vestigiul nu a mai avut parte de lucrări de restaurare de foarte mult timp, se mai poate observa, încă, finețea acoperișului boltit, pereții laterali pictați cu figuri geometrice și florale. 


Un spațiu foarte mic, dar care poate fi valorificat


"Istoria bazilicii noastre este foarte veche. Se presupune că pe acest spațiu s-ar fi aflat Arhiepiscopia Tomisului, pentru că școala se află exact în centrul vechi al urbei tomitane. Aici s-a păstrat o criptă care conține trei nișe, unde erau depuse trupurile înalților ierarhi din orașul Tomis și unde s-au păstrat relicve ale sfinților părinți ai bisericii. Partea proastă este că pereții laterali, cărămida și pictura se află într-o permanentă degradare, mai ales din cauza condensului și infiltrărilor continue cu apă. Din acest motiv, a mai rămas foarte puțin din pictura originală, care, se pare, ar fi cea mai veche pictură de factură creștină din Imperiul Roman de răsărit, aceasta având o vechime de 1700 de ani. Pictura conține motive florale, geometrice. În plus, în acest spațiu s-au mai păstrat și două bucăți de marmură care provin din altarul episcopal", ne-a declarat, în urmă cu ceva timp, Mihai Paris, profesor de istorie al colegiului. Din nefericire, a adăugat directorul adjunct al unității de învățământ, Bianca Ibadula, între timp nu s-a mai întâmplat nimic. "Îmi pare rău, dar aceasta este situația: promisiuni", a subliniat cadrul didactic. 


Reevaluarea pune la plată autoritățile locale


La rândul său, șefa Direcției Județene de Cultură, Magda Tiță confirmă că pe acest spațiu nu s-a mai întâmplat absolut nimic. "Cel puțin în ultimii ani nu s-a mai discutat nimic concret despre acest obiectiv. Desigur, este un spațiu foarte mic, dar acesta poate fi valorificat, se pot găsi soluții de vizitare, dar trebuie să existe dorința de a investi din partea autorităților locale ori totul este la nivel de promisiuni. Din păcate, așa se întâmplă cu majoritatea obiectivelor noastre turistice. Mai sunt și excepții, se mai fac lucruri pe ici-acolo, dar multe se blochează pe la licitații, iar încet-încet nu o să mai avem nimic. Pentru a se face o reevaluare, ar trebui ca aceasta să fie comandată de Primărie, dar toate aceste expertize se plătesc. La bazilica de care discutăm, o astfel de reevaluare nu s-a mai făcut de cel puțin zece ani", a declarat aceasta. 


Arheologul Constantin Chera este cel care s-a ocupat ani de zile de această bazilică și spune că acea criptă a bazilicii se păstrează, totuși, în condiții, cât de cât decente. "După câte am observat din vizitele noastre acolo, nu se întâmplă nimic deosebit, din punct de vedere al conservării. Pictura se păstrează în condiții bune, datorită umidității și a temperaturii. Noi am observat că aici nu s-au produs schimbări majore în acea criptă pictată de la liceu. Același lucru este valabil și pentru mormântul Hypogeu de la Zorile. Sunt peste 30 de ani de când a fost descoperit și pictura s-a păstrat foarte bine, pentru că este un spațiu închis. Nu are loc acea diferență mare de temperatură când se încălzește afară, umiditatea este tot timpul la fel, și, în consecință, pictura se păstrează foarte bine. Pentru mormânt există un proiect care urmează a fi implementat, pentru punerea lui în valoare, în scopul de a putea fi accesibil publicului. Cu toate acestea, trebuie, neapărat, ținut cont că nu este posibilă o vizită a publicului la aceste monumente, pentru că acest lucru ar însemna să schimbăm temperatura și umiditatea permanent, să aducem agenți care pot ataca pictura etc. Referitor la bazilică, nu văd nici un fel de posibilitate de introducere a sa în circuitul turistic, ea este doar pentru specialiști. În orice caz, păstrarea și întreținerea revine Direcției de Cultură.


 Resursele noastre, ale muzeului, ca instituție subordonată Consiliului Județean Constanța sunt reduse. În consecință, dacă există vreo dorință din partea autorităților să-l pună în valoare sau să întreprindă lucrări de amenajare mai adecvate, ar fi lăudabil", a declarat specialistul pentru "Cuget Liber".


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5118 secunde