CSM: Starea de urgență nu împiedică pronunțarea deciziilor în dosare

145
CSM: Starea de urgență nu împiedică pronunțarea deciziilor în dosare - ddd-1584467188.jpg

Articole recomandate

Secția pentru judecători a CSM a luat, astăzi, o serie de măsuri, în urma decretului semnat de șeful statului privind instaurarea stării de urgență pe teritoriul României, stabilind, printre altele, că nu va fi împiedicată pronunțarea deciziilor în dosarele în care s-a dispus amânarea pronunțării, relatează Agerpres.

Potrivit hotărârii, în aplicarea prevederilor articolului 3 și articolului 6 din Decretul 195/16.03.2020 al președintelui României, privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României și a dispozițiilor articolului 42 alineatul (1) din Anexa 1 la Decret, ținând seama de necesitatea unei abordări coordonate în privința acestei situații, care să asigure adoptarea și implementarea unitară de urgență a măsurilor de prevenție la nivelul tuturor instanțelor din România, Secția a stabilit că, "pe toată durata stării de urgență instituite, activitatea de judecată a instanțelor în materiile nonpenale este limitată strict la cauzele de urgență deosebită". "În materiile nonpenale, colegiile de conducere ale curților de apel vor întocmi lista cauzelor de urgență deosebită, atât în situația cauzelor de competența lor, cât și în cauzele de competența instanțelor care funcționează în circumscripția lor teritorială, după consultarea acestora, cu luarea în considerare a următoarelor tipuri de cauze: cele a căror suspendare ar fi de natură să cauzeze reclamantului o pagubă iminentă, însemnată și care nu s-ar putea repara ori a cărei reparare ar fi dificilă în viitor; cele generate de aplicarea măsurilor prevăzute de Decretul nr. 195/2020 al președintelui României, inclusiv cele referitoare la procedura achizițiilor publice", prevede o altă dispoziție.

De asemenea, Secția a stabilit că, pe toată durata stării de urgență instituite, activitatea de judecată a instanțelor în materie penală vizează cauzele prevăzute la articolul 43 din Decretul 195/2020 al președintelui României. Mai mult, potrivit articolului 6 din hotărâre, pe durata stării de urgență, procedura prevăzută de articolul 200 și articolul 201 din Codul de procedură civilă se suspendă. "Colegiile de conducere ale curților de apel comunică Consiliului Superior al Magistraturii, până la data de 20 martie, hotărârile de colegiu adoptate în aplicarea art. 42 alin. (1) din Decretul nr. 195/2020 al președintelui României, urmând ca Direcția legislație, documentare și contencios să realizeze centralizarea, analiza și identificarea eventualelor cazuri de practică neunitară, sens în care se va întocmi o notă ce va fi înaintată președintelui Consiliului Superior al Magistraturii", se menționează în document.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 18 Decembrie 2019
Stire din Politică-Administrație : Nou președinte la CSM
Pagina a fost generata in 5.1613 secunde