Cruci, tămâie, lumânări. Constanța - orașul cu biserici la tot pasul

6367

Articole de la același autor

La prima vedere, Constanța este un oraș plin de credincioși. Atât de mulți, că abia mai încap în biserici și permanent este nevoie să construim altele și altele. Mulți spun că nu ne trebuie atâtea lăcașuri de cult, că mai bine s-ar construi grădinițe, școli, săli de sport, iar alții pun bani și contribuie la ridicarea lor, sperând probabil că fac un bine și Dumnezeu le va ierta păcatele.

Așa au apărut biserici în parcuri, pe trotuare, în stațiunea Mamaia, unele ridicate ilegal, altele la limita legii. Multe sunt în construcție de ani de zile și va mai dura până când vor fi gata, altele sunt ceva mai avansate și altele urmează să fie ridicate.

La această oră, în Arhiepiscopia Tomisului există, în total, 243 de parohii. Din acestea, 43 sunt în Constanța și 36 sunt mănăstiri și schituri. Potrivit arhiepiscopului Tomisului, Înalt Prea Sfinția Sa Teodosie, sunt aproximativ 280 de biserici în județ.

"Acolo unde sunt improvizații, vrem să facem biserici stabile, cu aspect de biserică. De asemenea, la mănăstirea din localitatea 23 August, facem un așezământ pentru copii orfani, iar la Costinești, un centru pentru recuperare multiplă", declara, recent, IPS Teodosie.

Așadar, Arhiepiscopia Tomisului nu construiește numai biserici. În Constanța, însă, nu există cartier fără două, trei biserici. Mai sunt și prin centru catedrale și capele. Deci, nu ducem lipsă de locuri unde să ne rugăm și să ne curățăm sufletul. Ducem însă lipsă de multe alte lucruri…

"De mai bine de 14 ani, poate 15 chiar, parcul de la Casa de Cultură nu mai este un parc pentru copii și pentru constănțeni. Totul a început cu un gard și un cort. Au făcut apoi o biserică. După care nu le-a fost de ajuns și au început încă una. Au distrus parcul! Este singurul pe un perimetru foarte mare. Vara este plin. Ați fost vreodată într-o seară de vară să vedeți cum stau sute de oameni să se răcorească după o zi toridă? Este foarte aglomerat. Verdeață este puțină, bănci și mai puține. În schimb, avem o biserică gata și una în construcție, de ani de zile. Nouă ne trebuie aer, nu cruci!", ni s-a plâns Rodica R., o constănțeancă din zonă.

Femeia vorbește despre șantierul Catedralei Eroilor, care este în lucru de mai bine de 11 ani. Și încă nu e gata.

"Acum, fiind toamnă, lucrările vor stagna. Evident, la unele, fondurile din donații au scăzut, pe fondul situației economice", a declarat, pentru "Cuget Liber", preotul Eugen Tănăsescu, reprezentantul Arhiepiscopiei Tomisului.

Un proiect grandios, în mijlocul parcului

Atunci când va fi gata, Catedrala Eroilor va fi o construcție măreață. Conform proiectului, ea va fi de patru ori mai mare decât Catedrala Arhiepiscopală "Sfinții Petru și Pavel". Practic, va fi a treia catedrală din țară, după cele din Timișoara și Bacău, exceptând Catedrala Neamului de la București. Așezământul ar trebui să semene cu Catedrala "Sfânta Sofia" de la Constantinopol. În plus, la final, în fața lăcașului vor fi plantați pomi, vor fi amenajate băncuțe pentru odihnă, dar și o fântână arteziană.

Și la biserica din parcul de la Gară sunt planuri mărețe. Șantierul este chiar mai vechi aici, de prin anii 2000, dar sunt promisiuni ca în locul construcției improvizate și urâte deja existente să fie ridicată o biserică de lemn, în stil moldovenesc - ardelenesc, dar și o cantină socială.

Parohul Bisericii "Sfântul Ștefan", preotul Puiu Mihail Pavel, anunța, la finele anului trecut, că în primăvara lui 2018 este posibil să înceapă lucrările. Deocamdată nu au fost demarate.

"Eu am trăit mulți ani în munți și am fost rânduit să vin în luna octombrie 2016 în pădurea parcului de la Gară. Am venit aici cu scopul de a construi biserica. Ne punem la punct cu toate actele necesare, iar din primăvară ne străduim să facem o biserică din lemn stratificat", preciza preotul paroh în decembrie 2017.

Biserică nouă, în cartierul Palas

Până în prezent, nu a fost emisă nicio autorizație pentru acest edificiu. Însă, în luna iunie 2018, Arhiepiscopia Tomisului a obținut autorizația de construcție pentru biserica din zona Bila, care ani de zile a funcționat într-o baracă. Conform documentelor, pe Șoseaua Mangaliei nr. 80A va fi ridicat un imobil - locaș de cult Parohia "Sfânta Muceniță Filofteia". Aceasta va avea o suprafață construită de 220,17 mp și o suprafață desfășurată de 349,53 mp, cu locuri de parcare în incintă.

De asemenea, în luna august 2018, Arhiepiscopia Tomisului, prin Andrei Doru, a obținut certificat de urbanism pentru construirea unei biserici ortodoxe și a unei case parohiale pe strada Munții Tatra nr. 45, din municipiul Constanța.

Însă, i-a fost refuzată emiterea de certificat de urbanism pentru un alt lăcaș, pe strada Soveja - zona bloc O1, O2, O6, întrucât parcela nu îndeplinește condițiile minime de suprafață și front la stradă.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.635 secunde