Luxul de a… muri

Criza locurilor de veci în Constanța. Cimitirele sunt arhipline, speculanții fac averi!

Duminică, 17 Mai 2015
2222
Necazurile vin întotdeauna atunci când ne așteptăm mai puțin sau când suntem cel mai puțin pregătiți pentru ele. Iar atunci când apare un deces neașteptat în familie, rudele răposatului trebuie să găsească în cel mai scurt timp un loc unde să-l înmormânteze.

Dacă persoana trecută la cele veșnice nu și-a aranjat din timpul vieții această situație, așa cum fac mulți vârstnici în ziua de astăzi, spre disperarea copiilor lor, familia are la dispoziție numai o zi sau două să găsească un loc de veci. Așa începe goana după o criptă sau un loc în pământ la un preț decent, lumesc și într-un cimitir civilizat, aproape de locul unde a trăit defunctul sau aproape de rudele sale care îi vor cinsti memoria. La Constanța, această misiune este extrem de grea pentru familie, dar mai ales extrem de costisitoare.

Variantele sunt din ce în ce mai puține, deoarece locurile de veci în pământ aproape că nu mai există. De concesionat, doar cu plata impozitului la zi nici nu poate fi vorba. Se mai vând numai cripte, la prețuri de mii de lei.

"Săptămâna trecută, a murit un unchi de-al nostru. Nu avea decât 57 de ani și nu se pregătise deloc pentru așa ceva. Nu avea loc de veci, criptă, nimic. Am căutat în toate cimitirele din oraș o soluție mai ieftină, adică un loc în pământ, fără pretenții. Nu am găsit nimic. La cimitirul din Viile Noi ni s-a spus de la început că nu mai sunt locuri, la cel din Brătianu la fel, la Cimitirul Central am găsit o criptă cu trei locuri, într-o margine încă neamenajată, unde nici măcar nu sunt alei să ajungi la morminte, calci pe gro-pile oamenilor. Așa că singura soluție a fost să cumpărăm o criptă într-un cimitir privat. Nu a fost cea mai ieftină variantă, dar nu am avut de unde alege. În Constanța este un lux să mori. Este mai scump decât să trăiești", ne-a povestit Monica Sava, din Constanța.

Nu mai e loc în pământ!

Dumitru Drăghici, administratorul celui mai vechi cimitir din Constanța, a confirmat, telefonic, că în Cimitirul Central nu mai sunt locuri în pământ de ani de zile. "Persoanele interesate pot cumpăra numai cripte, de trei locuri. Prețul unei cripte este de 6.000 de lei și nu trebuie decât să vină la biroul nostru cu buletinul valabil și de Constanța", ne-a explicat Dumitru Drăghici.

Fie că este vorba despre atribuirea unui cripte în regim de urgență, în cazuri de boli grave sau al unor morți subite, fie că este vorba despre concesionarea unui loc de veci "pentru viitor", atât costurile, cât și procedura sunt similare.

8.000 de lei la privat

Dacă nu vă place aglomerația din Cimitirul Central, puteți opta pentru un loc în Cimitirul Municipal. Prețul este considerabil mai mare, dar administratorii se laudă cu condiții civilizate și servicii de calitate.

"Prețul unei cripte cu trei locuri este de 8.000 de lei. Toată lucrarea este din mozaic, inclusiv crucea și capacul, vaza, felinarul sunt din marmură. Accesul în cimitir este permis cu mașina, până la alee și este asigurată paza non-stop", ne-a explicat reprezentantul Cimitirului Municipal.

Locuri de veci la mica publicitate

Dacă aveți bugetul limitat și nu vă încadrați, mai există o șansă să găsiți prețuri mai mici la criptele vândute la mica publicitate. Site-urile sunt pline de astfel de anunțuri, iar prețurile sunt comparabil mai mici. Așa puteți să achiziționați cu doar 4.500 - 5.000 de lei o criptă cu trei locuri la Cimitirul Central. Atenție, însă, după ce dați banii, nu deveniți automat proprietar pe locul respectiv, căci acestea sunt concesionate și riscați să fiți păcăliți de vânzător.

Înmormântare la distanță

Iar dacă nu țineți neapărat să aveți un loc de veci în oraș, puteți alege una din localitățile din apropiere. Acolo încă mai sunt multe cimitire unde se concesionează locuri de veci în pământ, la prețuri modice. Singura condiție este să aveți buletinul din localitatea respectivă sau să vă faceți mutație acolo. 

Pagina a fost generata in 0.3095 secunde