Criză de ambulanţe la Constanța. „Este un efort supraomenesc”

2549
Criză de ambulanţe la Constanța. „Este un efort supraomenesc” - fond-1603350232.jpg

Articole de la același autor

Oameni bolnavi vor exista mereu, aşa cum întotdeauna vor fi persoane care au nevoie de asistenţă medicală rapid, de o ambulanţă. Din păcate, la ora actuală, pe timp de pandemie, ambulanţele nu se mai pot prezenta la solicitări imediat ce bolnavul sau ruda acestuia a sunat la numărul de urgenţă 112.

În momentul în care ne simţim rău şi observăm că nu ne revenim, punem mâna pe telefon şi chemăm ambulanţa, care, sperăm, că ne va acorda primul ajutor şi ne va transporta la spital, dacă este cazul. Din păcate, la ora actuală, ambulanţa nu se mai poate deplasa imediat, de la o solicitare la alta, întrucât este necesar să treacă printr-un amplu proces de decontaminare, care durează, pentru fiecare maşină în parte, 45 de minute.

Desigur, ca şi până acum, Serviciul Judeţean de Ambulanţă (SAJ) Constanţa este asaltată de pacienţi. Potrivit purtătorului de cuvânt al instituţiei, dr. Claudia Tătărici, majoritatea sună pentru sindroame febrile, accidente vasculare, crize hipertensive. Acestea sunt cele mai multe cazuri, deci urgenţe sunt ca şi înainte de pandemie, doar că s-au mărit timpii de aşteptare, pentru că maşinile sunt decontaminate după fiecare prezentare la cazuri.

„Întreaga procedură de decontaminare durează 45 de minute, echipajele sunt aceleaşi, dar timpii de aşteptare pentru pacienţi s-au modificat. În aceste condiţii, îi rugăm să ne înţeleagă, pentru că nu ne putem duce la ei cu o maşină cu care am transportat, de exemplu, un suspect de Covid. De fiecare dată, după fiecare deplasare, maşina este decontaminată timp de 15 minute. Apoi, alte 15 minute se ţine închisă şi alte 15 se aeriseşte. Problema este că avem doar şapte echipaje, sunt puţine, mai ales în condiţiile în care noi facem şi recoltări la domiciliu la pacienţii cu simptomatologie Covid, şi toate maşinile trebuie decontaminate. În aceste condiţii, este foarte greu. Este un efort supraomenesc pentru oamenii pe care îi avem în teren”, a declarat medicul, pentru „Cuget Liber”.

Doar şapte maşini se află, zi de zi, pe teren

Deci, numai şapte ambulanţe asigură asistenţa medicală bieţilor suferinzi care îi cheamă pe salvatorii din linia întâi. Mai rău este că aceste maşini asigură asistenţa medicală în Constanţa, Cumpăna şi Valul lui Traian. În plus, o ambulanţă este blocată la recoltări, sunt nişte condiţii de îndeplinit şi dacă alte 2-3 maşini sunt la decontaminat, timpii de aşteptare cresc şi mai mult. Apoi, mai trebuie precizat un lucru. Cu siguranţă că nu este uşor să îmbraci un combinezon de câteva ori pe zi, pentru a putea ajunge la un caz confirmat sau nu cu Covid. Totuşi, a subliniat dr. Tătărici, persoanele care se află într-o stare gravă, cum sunt cele care au suferit un accident vascular cerebral aşteaptă mai puţin decât restul bolnavilor, pentru ei găsindu-se soluţii alternative. Uneori, se mai apelează şi la colegii de pe SMURD, pentru ca cei a căror viaţă atârnă de un fir de aţă să beneficieze cât mai repede de un consult şi tratament de specialitate. „Rugămintea mea este să găsim înţelegere la populaţie, iar dacă o problemă de sănătate se poate rezolva cu medicul de familie, să apeleze la el şi să sune la ambulanţă numai pentru urgenţă”, a adăugat medicul. Pentru a mai scădea timpii de aşteptare, urmează ca ambulanţa să facă angajări. În acest sens, pe timpul stării de alertă au fost scoase posturi la concurs, s-a făcut o selecţie de dosare şi se vor încheia contracte de muncă pentru aceştia, deci echipajele vor fi suplimentate. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4769 secunde