Creșele din Constanța, suprasolicitate. "Numărul de locuri va fi, probabil, înjumătățit!"

320

Articole de la același autor

Aproximativ 500 de dosare au fost deja depuse, la Constanța, pentru înscrierea la creșă a copiilor mici. În condițiile în care o parte din creșe sunt în lucrări și sunt destul de slabe șansele ca acestea să fie gata până la toamnă, iar regulile privind Covid-19 vor reduce drastic numărul copiilor primiți într-o clasă, se prefigurează o situație dificilă pentru mulți părinți din Constanța.

Reprezentanții autorităților locale sunt optimiști, dar, cu tot optimismul din lume, cel puțin jumătate din cei de pe listă nu vor prinde un loc în creșă.

Sute de părinți din Constanța își pun speranța într-un loc la stat. Pentru ei, faptul că au unde să îl lase pe cel mic timp de câteva ore pe zi reprezintă un ajutor semnificativ, putând să își reia activitatea profesională, după concediul de creștere a copilului. Din păcate, această perioadă, în care creșele au fost închise, a fost foarte dificilă, iar, în lunile următoare, chiar dacă se vor deschide, se anunță probleme la fel de grave. Cel mai probabil numărul de locuri dintr-o clasă va trebui redus, pentru a se putea încadra în normele privind limitarea răspândirii infecției cu noul coronavirus, așa încât mulți copii nu vor mai avea loc în creșe.

"Capacitatea creșelor, după ce se va termina mansardarea, este de 600 de locuri. În prezent, sunt disponibile 200 de locuri, după normele deja existente anterior. Însă, dacă vor fi reglementări în ce privește distanțarea, având în vedere răspândirea noului coronavirus, capacitatea se va reduce undeva, probabil, la jumătate, chiar mai puțin de jumătate. Aceasta se va stabili în funcție de normele ce vor apărea pe parcurs. Va fi în funcție de ce va apărea pe parcurs sau la începutul anului școlar", a declarat, pentru "Cuget Liber", Mihaela Scutariu, purtătorul de cuvânt al Direcției Generale de Asistență Socială din cadrul Primăriei Constanța, instituția care administrează creșele din municipiu.

"Încercăm să finalizăm mansardările până la toamnă!"

Potrivit acesteia, creșele vor fi redeschise atunci când va exista cadrul legal. "Înscrierile s-au încheiat pe data de 31 mai și au fost depuse aproximativ 500 de dosare. Așteptăm să vedem dacă vor apărea noi reglementări, în funcție de acestea, cum vor fi amenajate sălile, la ce distanță vor fi așezate pătuțurile. Încercăm să finalizăm până la toamnă lucrările de mansardare a creșelor, astfel încât să avem disponibile mai multe locuri disponibile. Oricum este un pas înainte. Chiar vom avea prevederi legale noi și vor fi mai puține locuri în grupă decât până acum, tot vor fi locuri în plus, față de cum era fără mansardare", a mai spus reprezentantul autorităților locale.


Repartizarea locurilor, pe bază de punctaj

Reamintim faptul că repartizarea pe locurile disponibile se face conform punctajului acordat în funcție de documentele depuse la dosarul de înscriere. Trei unități sunt cuprinse în programul de reabilitare demarat de Primăria Constanța. Este vorba despre Creșa nr. 1, de pe strada Adamclisi, Creșa nr. 2, de pe aleea Mălinului, și Creșa nr. 5, de pe aleea Mimozelor. Aici vor avea loc lucrări complexe, care presupun modificări interioare și exterioare, schimbarea instalațiilor termice, sanitare și electrice, mansardare și modernizare energetică, amenajarea curților interioare și dotarea cu echipamente de joacă.

În ce privește Creșa "Licuricii", de pe bulevardul I.C. Brătianu, care funcționează într-o clădire închiriată, contractul este în vigoare până la finele lunii august. Rămâne de văzut dacă proprietarul clădirii îl va mai prelungi, având în vedere că acesta a anunțat că dorește să îl vândă, dar Consiliul Local nu a aprobat tranzacția de cumpărare.

De asemenea, este în lucru documentația pentru demararea amenajării unei creșe mari pe aleea Topolog, însă și aici etapele sunt de durată și este imposibil ca investiția să fie demarată și finalizată până la toamnă.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.0304 secunde