Credincioșii o sărbătoresc pe Sfânta Parascheva

224
Credincioșii o sărbătoresc pe Sfânta Parascheva - sfantaparascheva-1634060406.jpg

Articole de la același autor

Joi, 14 octombrie, creștinii ortodocși o sărbătoresc pe Sfânta Parascheva, ea fiind considerată sfânta ocrotitoare a celor aflaţi în necaz. Tocmai de aceea, în fiecare an, mii de credincioşi parcurg drumul spre racla acesteia pentru a se ruga la moaştele sfintei. Religia spune că Sfânta Parascheva, considerată ocrotitoarea Moldovei, a realizat în timpul vieții numeroase vindecări şi alte minuni pentru cei care îşi deschid sufletul în faţa moaştelor şi se roagă cu sinceritate și credinţă.

Se spune că pentru a beneficia de ocrotirea cuvioasei, există o serie de tradiţii ce trebuie respectate. Astfel, de Sfânta Parascheva nu se lucrează, nici la serviciu şi nici în casă pentru a vă feri de pericolul bolilor de ochi şi durerilor de cap.

În popor se spune că persoanele care nu pot să ajungă la Iaşi pentru a se închina sfintelor moaşte, să meargă de ziua praznicului la biserică şi să se roage cu credinţă deoarece Sfânta Parascheva îl vede şi îl aude, ajutându-l să îşi îndeplinească dorinţele.

De asemenea, în data de 14 octombrie, se fac pomeni pentru cei trecuţi în nefiinţă şi care nu şi-au găsit liniştea, au murit fără lumânare sau au fost îngropaţi fără preot. În această zi se împart lipii, vin şi must. Mai mult decât atât, din bătrâni se știe că dacă cineva vă cere ajutorul, nu vă feriți să îi întindeți mâna. O altă tradiție arată că nu aveți voie să mâncați nimic până la ora 12.00, când se termină, de obicei, slujba dedicată Sfintei Parascheva. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4754 secunde