Covid-19 nu ne lasă timp să ne luăm la revedere de la persoanele dragi

1305
Covid-19 nu ne lasă timp să ne luăm la revedere de la persoanele dragi - fondcovid-1604517907.jpg

Articole de la același autor

Covid-19 ne dirijează existenţa cum vrea el de opt luni. Nici ieşirea din viaţă nu a rămas necontrolată de el. Oricum, s-a pus să facă curăţenie şi pe cei slabi să-i excludă din jocul vieţii. Zilele acestea, o constănţeancă a pierdut două rude apropiate, care au avut ca numitor comun virusul ucigaş. O să vă spun povestea celor două familii, în încercarea de a realiza, cât de importantă este fiecare clipă petrecută alături de cei dragi.

Şi într-un caz şi în celălalt diferenţa a fost făcută de rezultatul testului. În cazul rezultatului negativ, familia a putut să-şi îngroape creştineşte tatăl, respectând ordinele Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, şi anume, purtarea măştii, distanţarea socială şi participarea unui număr de 20 de persoane. Cu o seară înainte de a deceda de accident vascular cerebral, tatăl s-a simţit rău şi familia a sunat la 112. A fost internat la Neurologie. Peste noapte starea lui s-a înrăutăţit şi dimineaţă a fost anunţat decesul. Membrii familiei nu au putut să ridice, două zile trupul decedatului de la Morgă, pentru că s-a aşteptat rezultatul testului Covid-19. Toată lumea care a trecut prin aşa ceva, să le moară aparţinătorii în mai puţin de 24 de ore în spital, deci posibilitatea de a contracta virusul practic este mică, se întreabă, de ce trebuie să se facă testul Covid-19? Am adresat şi noi această întrebare responsabililor în măsură să ofere o explicaţie plauzibilă. „La internare toţi pacienţii sunt testaţi oricum. La UPU, adică în urgenţă se face testul rapid în urma căruia se realizează trierea pacienţilor. Iar pe secţii se recoltează pentru testarea concludentă RT PCR. Dacă între timp pacientul a decedat este normal să se aştepte, din cauză că rezultatul testului, nu vine imediat. Durează câteva zile”, ne-a spus un cadru medical din Spitalul Judeţean Constanţa. 
De bine de rău, aceasta este o situaţie acceptabilă, să fie întârziate pregătirile de înmormântare. Dar, să nu poţi să-ţi duci pe ultimul drum persoana care te-a crescut, mama, pentru că ai fost găsit pozitiv la testare, este cumplit!



„Nu ne-am luat nici măcar la revedere”


Cel de-al doilea caz este despre o persoană, care suferea de mai mulţi ani, de diverse afecţiuni. Membrii familiei cu care locuia au fost confirmaţi cu Covid-19 înainte ca aceasta să moară. După ce au anunţat medicul de familie pentru a obţine constatatorul de deces, au sunat la firma de pompe funebre pentru a prelua cadavrul. „Avem o echipă pregătită special pentru astfel de cazuri. Venim şi preluăm decedatul îmbrăcaţi cu combinezoane, cu tot ce trebuie. Cineva din partea familiei trebuie să se ocupe de înmormântare. Decedatul este pus în doi saci cu biocide, îl aşezăm în coşciug şi-l sigilăm. Astea sunt procedurile. Îl ducem direct la groapă cu o persoană, două din partea familiei”, ne-a spus un angajat al unei firme de pompe funebre.

Dacă se întâmplă acasă, costurile sunt pentru saci, biocide şi transport, în jur de 700-800 de lei. Dacă se întâmplă în spital nu vă mai costă sacii şi biocidele. Nu se mai cheltuie pentru haine, prosoape şi toate cele necesare. Covid-19 a simplificat şi aici lucrurile. Anunţi preotul care ţine slujba de înmormântare direct la groapă, nu în biserică. Şi gata! Nu apuci nici măcar să-ţi iei la revedere! De aceea sfatul nostru este să vă iubiţi cât mai aveţi timp!



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.116 secunde