Coşmar cu iz de gunoi, în Cartierul „Compozitorilor”. „Stăm cu munţii de deşeuri sub fereastră!”

3080

Articole de la același autor

Viaţa multor constănţeni care locuiesc în Cartierul „Compozitorilor” este un calvar zilnic. Au scăpat de noroaie, pe unele străzi, dar reţelele subdimensionate de utilităţi încă le fac probleme şi nu au nici măcar unde să îşi arunce gunoaiele. Singura soluţie găsită de primărie a fost amplasarea unor containere pentru colectare pe trotuar, chiar la şosea, pe strada Eduard Caudella, spre disperarea celor care locuiesc în imediata apropiere.

Dezvoltarea haotică din cartierele noi ale municipiului Constanţa are consecinţe negative mai ales asupra calităţii vieţii oamenilor de acolo. Mirajul traiului la curte, în zonă liniştită, înconjuraţi de verdeaţă şi vecini amabili a dispărut demult, pe măsură ce rechinii imobiliari au folosit fiecare bucăţică de teren liber pentru a ridica un bloc, două, trei. Aşa se face că, în prezent, în cartierul Compozitorilor, nu există spaţii pentru amplasarea containerelor de colectare a deşeurilor menajere, cu atât mai puţin a celor reciclabile.



Pentru ca totuşi să nu plece cu sacii de gunoi în braţe sau în maşină până în cartierul alăturat, autorităţile locale au venit cu varianta de a amenaja un loc pentru gunoaie, pe strada Eduard Caudella, pe trotuar, între un bloc turn şi casele de la şosea. Trotuarul şi aşa îngust a fost complet blocat, iar recipientele pentru diferitele deşeuri au fost aliniate pentru a încăpea. Chiar şi aşa, perimetrul este aproape permanent plin de pungi, saci, cartoane şi gunoaie de care au scăpat cei din cartier.


Oamenii din apropiere au ajuns la disperare. „Nu ştiu cine a avut ideea de a pune containerele la şosea, arată extrem de necivilizat. Dar asta nu este nimic pe lângă faptul că se adună foarte multe gunoaie, care miros urât, de nici nu putem să deschidem ferestrele. Suntem în pandemie, în cod roşu şi noi stăm cu munţi de gunoaie la şosea. Firma de salubrizare le adună zilnic, chiar şi de două ori pe zi, dar tot se strâng multe, pentru că toţi cei care locuiesc la blocuri, în cartier, şi pleacă spre oraş, trec pe aici şi îşi lasă gunoiul”, ne-a sesizat I.A., care locuieşte chiar la una dintre casele de vizavi de tomberoane.





Lipsă de bun simţ şi civilizaţie

Femeia este revoltată mai ales de atitudinea unora dintre vecinii săi care, fără nicio jenă, aruncă sacii din mersul maşinii şi multe gunoaie ajung pe trotuar şi pe şosea. „Cei care vine de sus, din miezul cartierului, deschid uşa la maşină şi aruncă punga unde nimeresc. Nu doar că nu pun deşeurile separat, în recipientele destinate fiecărui tip, ci le lasă vrac, unele sunt călcate de alte maşini, împrăştiate de vânt, rupte. Nu se poate aşa ceva! Totuşi, suntem în Constanţa, în plină pandemie!”, ne-a mai spus constănţeanca.

Ajunşi la faţa locului, marţi, 13 aprilie, în jurul orei 16, am găsit şi noi gunoaie lăsate pe lângă tomberoane, mormane ce păreau că se adunaseră de ceva timp. În realitate, acestea se strânseseră în doar câteva ore. „Maşina de colectare vine zilnic, însă cantitatea de deşeuri este foarte mare. Iar nesimţirea unora dintre locuitorii cartierului şi mai mare. Aici ţine şi de civilizaţie!”, ne-a declarat un cetăţean pe care l-am găsit cu mai multe cartoane în mână, pe care le-a pus în containerul pentru hârtii.



Singura soluţie

Contactaţi de „Cuget Liber”, reprezentanţii Primăriei Constanţa au declarat că știu problema din zonă şi că, din păcate, amplasarea recipientelor pe trotuar a fost singura soluţie. „În situaţia de faţă, având în vedere că dezvoltatorii imobiliari din zonă nu au prevăzut spaţii pentru colectarea deşeurilor, pentru cei din Cartierul Compozitorilor, a fost singurul spaţiu găsit şi potrivit pentru depozitarea containerelor. Constănţenii care observă comportamente nepotrivite ale locuitorilor pot suna şi face sesizare la Poliţia Locală, pentru a li se atrage atenţia”, a declarat, pentru „Cuget Liber”, purtătorul de cuvânt al Primăriei Constanţa, Ionela Halciuc.





Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.2791 secunde