Coronavirusul face primele victime! Ordonanță militară pentru a ține populația în casă

1877

Articole de la același autor

Covid-19 se extinde și din ce în ce mai mulți români sunt depistați pozitiv cu noul coronavirus. Ultimul bilanț, cel de duminică, la orele prânzului, anunța 433 de persoane infectate, din care 25 în județul Constanța. Pentru ca să-i țină pe oameni în casă, autoritățile au dat o Ordonanță militară cu măsuri foarte stricte atât pentru agenții economici, cât și pentru populație.

Coronavirusul pare de neoprit. 433 de cazuri de persoane infectate au fost confirmate, duminică, în întreaga țară. Îngrijorător este că numărul celor atinși de Covid-19 s-a dublat în ultimele zile, de la 31 de noi infectați vineri, 20 martie, la 59 cazuri noi sâmbătă, 21 martie, și 66 - duminică, 22 martie.

Din păcate, inevitabilul s-a produs și au fost înregistrate și primele două decese provocate de acest virus. Este vorba despre un bărbat de 67 de ani, care era internat la Spitalul Filiași și suferea de cancer în stadiu terminal, și un bărbat de 74 de ani, internat la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale "Dr. Matei Balș" din București, cu o boală cronică pentru care se afla în programul de dializă.

Există însă și vești bune: 67 de persoane au fost declarate vindecate și externate, din care 47 la Timișoara, 11 la București, trei la Craiova, două la Constanța și una la Iași.

În ce privește Constanța, potrivit ultimelor statistici, județul numără 25 de cazuri de infectare cu coronavirus, plasându-se pe locul al doilea, alături de județul Brașov, după București, unde sunt 110 cazuri confirmate. De asemenea, sunt 349 de persoane în carantină și 3.737 de persoane izolate. Totuși, este posibil ca, în cursul zilei de astăzi, să se modifice foarte mult numărul persoanelor infectate, având în vedere că sunt așteptate și rezultatele testelor efectuate celor 227 de români repatriați din Torino în cursul zilei de sâmbătă.

În total, pe teritoriul țării noastre, în carantină instituționalizată sunt 4.803 de persoane pentru care se efectuează verificări pentru a depista dacă au contactat Covid-19. Alte 65.799 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.



Deplasările noaptea, interzise!


În ciuda tuturor avertizărilor și recomandărilor autorităților, mulți români încă nu conștientizează riscul la care se expun atunci când ies din casă. Tocmai de aceea, în cursul zilei de duminică, Departamentul pentru Situații de Urgență a decis să trimită o alertă sms către toți locuitorii țării, în care le-au fost reamintite regulile necesare a fi respectate pentru a evita răspândirea infecției cu coronavirus.

În plus, Ministerul Afacerilor Interne a emis, duminică, o Ordonanță militară, ce impune noi restricții, mult mai severe decât până acum. Astfel, începând de astăzi, nimeni nu mai are voie să iasă în-afara locuinței sau gospodăriei noaptea, între orele 22.00 și 6.00, cu excepția celor care merg la serviciu, la doctor sau la o persoană vârstnică, bolnavă ori cu dizabilități, precum și în cazul nevoilor animalelor de companie.

În timpul zilei, între orele 6.00 și 22.00, se recomandă ca să ieșim din casă numai pentru a merge la serviciu, atunci când activitatea profesională este esențială și nu poate fi amânată sau desfășurată la distanță, sau pentru a face cumpărături absolut necesare, ori a merge la medic. Sunt permise totuși deplasările scurte, în apropierea locuinței sau gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a oamenilor și nevoilor animalelor de companie sau domestice. Însă nu avem voie să umblăm în grupuri mai mari de trei persoane.



Activitate suspendată în mall-uri


Tot începând de astăzi, slujbele din biserici vor fi ținute fără public, existând posibilitatea de a fi transmise în mass-media sau online. Botezurile, cununiile sau înmormântările se pot oficia, însă este permis accesul a numai opt persoane. De asemenea, împărtășirea credincioșilor bolnavi se poate face la domiciliul acestora.

Constănțenii mai trebuie să știe că Ordonanța militară a dispus și suspendarea temporară a activităților din cabinetele stomatologice, cu excepția intervențiilor de urgență, dar și închiderea tuturor centrelor comerciale, cu excepția celor care vând produse alimentare, farmaciilor, magazinelor cu produse veterinare și serviciilor de curățătorie.



Granițe închise


În plus, a fost interzisă intrarea pe teritoriul României, prin punctele de trecere a frontierei de stat, a cetățenilor străini și apatrizilor, cu excepția situației în care aceștia tranzitează teritoriul României, pe culoare de tranzit, organizate prin înțelegeri cu statele vecine. Mai pot intra în țară doar străinii care sunt membri de familie ai cetățenilor români sau membri de familie ai altor cetățeni străini care trăiesc în România, precum și persoanele cu viză lungă de ședere. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.4702 secunde