Coralii se vindecă în 9-12 ani după un episod de albire

119
Coralii se vindecă în 9-12 ani după un episod de albire - 1528289inputfile0074723w747h373q-1550658288.jpg

Articole recomandate

Coralii au nevoie de o perioadă cuprinsă între 9 și 12 ani pentru a se recupera complet în urma perturbațiilor majore de mediu, precum fenomenul de albire în masă sau furtunile puternice, a consemnat o echipă de cercetători din Australia în cadrul unui studiu publicat miercuri, citat de agenția DPA.

În cadrul cercetării efectuate în arhipelagul Palau din vestul Oceanului Pacific de oameni de știință de la Universitatea Southern Cross au fost colectate date rezultate în urma monitorizării pe o perioadă de 14 ani în care recifurile de corali nu au fost afectate de perturbații majore, fapt ce le-a permis specialiștilor să înțeleagă procesul de vindecare al acestora.

''Recifurile de corali înregistrează un declin la nivel global, un rezultat direct al influenței umane, însă spre deosebire de marea majoritate a recifurilor lumii, cele din Palau au fost ferite timp de 14 ani de perturbații majore'', a explicat una dintre autorii principali ai cercetării, Marine Gouezo.

Cele 315 recife din Palau au fost afectate în 1998 de un episod masiv de albire, urmare a unei faze a fenomenului El Nino care a distrus aproape 50% dintre corali.

Până în anul 2001, peste 80% dintre recifele din Palau prezentau între 0 și 5% populații de Acropora, un mic polip pietros responsabil de crearea substructurii de carbonat de calciu ce susține reciful.

Recifele din Palau nu au fost afectate de perturbații majore până la momentul în care două taifunuri de categoria 5, din 2012, respectiv 2013, au provocat decesul a circa 60% dintre coralii din zona estică.

Ritmul de vindecare al coralilor diferă de la un grup la altul, au notat oamenii de știință, însă s-a descoperit că ''factorii principali ai recuperării Acropora au fost conexiunea între larvele de corali și densitatea coralilor tineri''.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.7135 secunde