Copiii fără copilărie, de pe străzile Constanței. Părinți anchetați pentru exploatare!

690

Articole de la același autor

Îi întâlnim în parcările supermarketurilor, în fața magazinelor de cartier sau printre mesele de pe terasele din Peninsulă. Mereu cu privirea tristă, cu mâna întinsă și hainele murdare, spunând aceeași „poezie”: „Îmi dai și mie un ban?”. Sunt copiii fără copilărie, victime ale exploatării prin cerșetorie. În acest moment, la nivelul Poliției municipiului Constanța sunt în cercetare trei dosare penale privind exploatarea unor copii, în astfel de scopuri.

Prezentam, într-o ediție anterioară a „Cuget Liber”, urmare a semnelor primite de la cititori, faptul că vara aceasta s-au înmulțit cerșetorii pe străzile Constanței. Era de așteptat, având în vedere că în timpul verii iau drumul spre litoral persoane fără căpătâi din toată țara, ba mai mult, în contextul pandemiei de coronavirus, mulți constănțeni cu posibilități financiare reduse, care se aciuaseră prin țări străine, s-au întors acasă. Diferența de anii anteriori, după cum ne-au semnalat cititorii, este că în ultimele luni au apărut tot mai mulți copii cu mâna întinsă, și nu doar printre mesele de pe terasele din zonele turistice, cât și în fața magazinelor de cartier.

La nivelul Direcției Generale de Asistență Socială și pentru Protecția Copilului (DGASPC) Constanța nu a fost înregistrat niciun caz de copil surprins la cerșit (?!), iar la nivelul Direcției Generale de Asistență Socială (DGAS) Constanța, au ajuns în perioada ianuarie – august 2020 13 cazuri, iar în lunile iunie – august, șapte cazuri în care minorii au fost depistați apelând la mila publicului.

Mai mulți copii la cerșit în această vară, decât anul trecut

În schimb, polițiștii constănțeni au depistat mai multe astfel de situații, potrivit informațiilor transmise de Inspectoratul de Poliție Județeană (IPJ) Constanța. Astfel, de la începutul anului până la sfârșitul lunii august, polițiștii din municipiul Constanța au aplicat 30 de sancțiuni părinților sau tutorilor care „nu au luat măsurile necesare pentru a împiedica faptele de vagabondaj, cerșetorie sau prostituție”, în cazul minorilor cu vârste până în 16 ani sau a celor alienați sau debili mintal.

„Dintre cele 30 de sancțiuni, 15 au fost aplicate în lunile iunie – august, în timp ce în anul 2019, raportat la aceeași perioadă, au fost aplicate 11 sancțiuni contravenționale, iar în primele opt luni ale lui 2019 au fost aplicate 13 sancțiuni contravenționale”, au mai precizat reprezentanții IPJ Constanța.

Potrivit oamenilor legii, în cazul depistării minorilor la cerșit, sancționați sunt părinții sau tutorii legali. „Minorii sunt conduși la sediul secției de poliție, ulterior fiind încredințați părinților sau reprezentanților legali, aceștia din urmă fiind sancționați conform actelor normative în vigoare, luându-se totodată măsura informării DGASPC Constanța cu privire la cele constatate în vederea demarării unei anchete sociale”, au arătat polițiștii.

Situația se schimbă, însă, dacă minorul respectiv este surprins la cerșit și a doua oară. În acest caz, au subliniat polițiștii, deja se pune problema de exploatare în vederea obținerii unor foloase materiale și este demarată o anchetă penală.

„În situațiile în care se constată că majorul, care are capacitatea de a munci, apelează în mod repetat la mila publicului, cerând ajutor material și folosindu-se în acest scop de prezența unui minor, se întocmește dosar penal cu privire la săvârșirea infracțiunii de folosirea unui minor în scop de cerșetorie, faptă prev. și pedepsită de art. 215 din Codul Penal”, au mai afirmat reprezentanții IPJ Constanța.

De menționat că, în acest moment, polițiștii constănțeni au în cercetare trei dosare penale în care sunt anchetați părinți sau alte rude care au trimis, în mod repetat, minori să cerșească pe stradă!



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.9803 secunde