Copii desculți și care adorm flămânzi. Părinții fac apel pentru dublarea alocațiilor

266
Copii desculți și care adorm flămânzi. Părinții fac apel pentru dublarea alocațiilor - fotofondcopiidescultiadorm2-1578609842.jpg

Articole de la același autor

Vestea că alocațiile copiilor s-ar putea dubla a stârnit reacții diferite. Mulți părinți văd măsura ca pe o mână de ajutor mai mult decât binevenit, însă sunt și voci care spun că multe familii sărmane vor profita de acest lucru pentru a aduce pe lume copii care apoi vor trăi la limita subzistenței și fără șansa unui viitor. Guvernanții, la rândul lor, își fac griji cu bugetele și pare că nu prea le ies calculele. 


Dublarea alocațiilor copiilor, la 150 la 300 de lei, va fi decisă în perioada următoare. Federația Națională a Asociațiilor de Părinți face un apel către președintele Klaus Iohannis și către Guvern să aprobe creșterea alocațiilor, așa cum a fost stabilit la finele anului 2019. 


"Suntem conștienți că bugetul nu reprezintă un sac fără fund, numai că, în ultimii 30 de ani, de câte ori este vorba de bugetul ministerului educației, de investiții bugetare reale în educație sau de alocațiile copiilor, nu se găsesc resurse financiare. Este știut faptul că, în termeni ai cheltuielilor bugetare pentru educație, România rămâne la unul dintre cele mai scăzute niveluri din Uniunea Europeană. Această lipsă de finanțare este relevantă mai ales pentru educația primară", explică reprezentanții Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți. 


Potrivit acestora, costurile necesare școlarizării, coroborate cu nivelul de trai scăzut la nivel național, sunt o barieră în motivarea părinților și elevilor pentru încrederea acordată sistemului de educație. 


"Aflăm din rapoarte oficiale faptul că peste o treime dintre copiii din România trăiesc sub pragul sărăciei și 150.000 adorm flămânzi. Potrivit acelorași date, România are cea mai mare rată a sărăciei relative persistente din Uniunea Europeană. Aproximativ 21,5% dintre copiii români trăiesc în condiții materiale extrem de precare, acest procent reprezentând cea mai ridicată rată din UE, unde media este de 5,9%. De asemenea, peste 32% trăiesc sub pragul de sărăcie. Facem tot felul de analize cu rol educațional în care scoatem în evidență rata de abandon școlar, vorbim despre modul în care trebuie să ajutăm copiii să se dezvolte personal și toate acțiunile pe care trebuie să le întreprindem pentru a-i sprijini, despre inegalitățile privind veniturile și excluziunea socială, dar fără a acționa în consecință", se mai arată în apelul transmis de părinți. 


Dacă sunt bani pentru pensii speciale, sunt și pentru alocații
Ei consideră inacceptabil ca "statul să găsească resurse și să asigure, fără probleme, bani pentru pensii speciale, pentru mărirea salariilor parlamentarilor, pentru studii de pre și fezabilitate ale autostrăzilor neconstruite în ultimii 30 de ani, numai pentru copiii noștri, viitorul țării, nu găsim".


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.6646 secunde