Control-fulger, în miez de noapte, la Spitalul Județean. "Am găsit mizerie și debandadă"

1287

Articole de la același autor

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea a decis să efectueze o vizită inopinată, duminică seara, la Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU), ea fiind însoțită, tot timpul, de președintele Consiliului Județean Constanța, Horia Țuțuianu, cu care a descoperit o serie întreagă de nereguli. 


Sorina Pintea s-a declarat profund dezamăgită de mizeria de pe unele secții, precum și de dezinteresul anumitor cadre medicale care ar trebui să se ocupe de bunul mers al lucrurilor. Acesta este și motivul pentru care ea a cerut demiterea asistentei șefe de pe secția de Neurologie, dar și a celei de la Unitatea de Primire a Urgențelor (UPU). Desigur, există și sectoare de care ministrul a spus că este mulțumită, un exemplu fiind activitatea de pe Cardiologie sau Pediatrie, unde activitatea se desfășoară în condiții normale. 


La Neurologie, în schimb, Sorina Pintea susține că a găsit "dezastru, mizerie, debandadă, o lipsă de organizare totală". Se pare că toate acestea erau asezonate, la momentul controlului, cu suporturi de perfuzii pe care se vedeau urme de sânge și prosoape de pânză murdare, acolo unde ar fi trebuit să fie, de fapt, prosoape de hârtie. Din această cauză, ea a propus demiterea asistentei-șefe din cadrul acestei secții.


Cea de-a doua persoană vizată este o asistentă din UPU. Aici, mai mulți aparținători ai bolnavilor s-au plâns că unii angajați ai spitalului nu i-ar fi tratat cum se cuvine și mai ales că nimeni nu le spune ce se întâmplă cu bieții suferinzi.
"Dintre toate secțiile verificate, Pediatria este cea mai în regulă, din punct de vedere al colectării deșeurilor periculoase, curățenie, existența dezinfectanților. La Neurologie, însă, într-un salon care era gol și care ar fi trebuit să fie curat, așteptând să primească bolnavii, pardoseala era mizerabilă, era un suport pentru perfuzie, era cu pete de sânge, necurățat, astea sunt chestiuni care țin de siguranța pacientului și de calitatea îngrijirilor", a completat Sorina Pintea. Supărată pe modul în care este gestionată activitatea pe această secție, ministrul a precizat că nu va mai tolera pe viitor astfel de situații.
Profitând de faptul că ministrul și-a făcut apariția în spital, oamenii s-au plâns și de timpii mari de așteptare pe care sunt nevoiți să-i accepte, până când sunt consultați de un medic în Urgență. Nu o dată s-a întâmplat ca în UPU, un bolnav să fie preluat după câteva ore, cadrele medicale motivând, de fiecare dată, că fiecare caz care se prezintă la ei este preluat în funcție de gravitatea bolii. 


Soluții pentru evitarea timpilor mari de așteptare


Referitor la timpii mari de așteptare la UPU, ministrul a precizat că până la începerea sezonului estival vor trebui găsite soluții în acest sens, mai ales că odată cu sosirea verii, populația Constanței aproape că se dublează, asta datorită numărului mare de turiști care își petrec vacanța pe litoralul românesc. În plus, pentru a mai decongestiona activitatea SCJU, se va grăbi deschiderea secției exterioare de la Năvodari, pentru a putea crea o cameră de gardă acolo. "Este inuman ce se întâmplă vara, cu siguranță este nevoie de spațiu, până se va construi o nouă Unitate de Primiri Urgențe sau, mă rog, extinderea și va trebui să găsim altfel de soluții", a adăugat Pintea.




La rândul său, președintele Consiliului Județean (CJ) Constanța, Horia Țuțuianu s-a arătat nemulțumit de faptul că managerul unității medicale, dr. Cătălin Grasa nu a ajuns la spital în timpul controlului, ci mai târziu.
"Am cerut impetuos ca doamna de la secția de Neurologie să aibă demisia pe masa managerului și doamna de la triaj de la UPU, care și-a permis cu trei minute înainte de a ajunge noi să dea oamenii afară din triaj, că vezi Doamne nu sunt locuri, la fel i-am cerut demisia. Referitor la managerul spitalului, o să fac o analiză mai competentă, pentru că are trei termene de îndeplinit, Casa Soarelui, Radioterapia și secția exterioară, respectiv Centrul multifuncțional de la Năvodari. Dacă nu respectă cele trei termene, poate să vină cu demisia pe masă. Mai am puțină răbdare", a spus Țuțuianu. 


Directorul spitalului, dr. Cătălin Grasa a declarat pentru "Cuget Liber" că în urma controlului inopinat al ministrului Sănătății, s-au sesizat vizavi de unele nereguli pe secția de Neurologie și Unitatea de Primire a Urgențelor, zona triaj, astfel că de dimineață au constituit o echipă de control, care va analiza aspectele sesizate. 


"Vom analiza situația și vom trage concluziile în scurt timp. Noi nu putem face altceva decât să păstrăm legalitatea, iar dacă este necesar vom trece și la demiterea vinovaților. Cert este că vom face tot posibilul pentru a îndrepta situația. Vă reamintim că siguranța pacienților, dar și asigurarea unui act medical continuu sunt principalele priorități ale conducerii SCJU Constanța", a precizat managerul.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.6454 secunde