Black Market

Controale la sânge pentru depistarea muncii la negru

Miercuri, 22 Octombrie 2014
În vremuri în care multe firme de-abia supraviețuiesc taxelor și impozitelor impuse de stat și de autoritățile locale, nici nu este de mirare că mulți administratori își asumă riscul de a lucra cu oameni fără documente legale.

Munca la negru este un fenomen greu de stârpit, în ciuda oricăror măsuri sau amenzi impuse de legislație. Județul Constanța este în topul zonelor unde munca fără forme legale este des întâlnită, mai ales pe timpul sezonului estival. Recent, zece echipe de inspectori de muncă din cadrul Inspectoratului de Muncă din Constanța, însoțiți de polițiști, au efectuat un control la sânge la mai multe firme din județ.

"Acțiunea s-a chemat «Black Market» și a avut ca scop prevenirea, descope-rirea și sancționarea ilegalităților comise în domeniul utilizării forței de muncă la negru și pentru reducerea incidenței muncii nedeclarate", a declarat, pentru "Cuget Liber", directorul executiv al ITM Constanța, Eugen Bola.

Potrivit acestuia, în numai câteva zile, au fost verificate 32 de unități din domeniul construcții, industria lemnului, reparații și întreținere auto, panificație.

"Au fost aplicate, în total, 15 sancțiuni, din care 14 amenzi, în valoare de 234.000 de lei, și un avertisment. Cu acest prilej, au fost depistați șapte angajatori cu muncă nedeclarată și 11 persoane au fost găsite la lucru. Sancțiunile pentru munca fără forme legale au totalizat 110.000 de lei", a mai spus șeful ITM.

Verificați dacă a fost înregistrat contractul!

Controalele vor continua și în perioada următoare. Dacă vă aflați în situația în care v-ați angajat de curând și nu știți dacă patronul a înregistrat contractul pe care v-a pus să-l semnați, puteți să verificați legalitatea contractului. Nelegalizarea relațiilor de muncă înseamnă vechime mai puțină în muncă și pierderea unor sume importante la calcularea pensiei. Practic, un contract de muncă neînregistrat înseamnă lipsa plății contribuțiilor sociale, lipsa vechimii și chiar o eventuală răspundere legală. Deocamdată, angajații nu au acces la registrul electronic, dar pot verifica dacă au un contract de muncă înregistrat oficial.

Informația, dată doar persoanei în cauză

"Orice persoană care nu știe dacă are un contract legal de muncă poate afla gratuit dacă acesta apare în baza de date a ITM", ne-a spus Eugen Bola. Potrivit acestuia, este suficient să vă prezentați la ghișeul ITM și veți primi toate datele.

"Persoana respectivă poate să vină la ITM cu cartea de identitate, iar de la ghișeu va fi informată dacă acel contract pe care l-a semnat a fost transmis în registrul general de evidență a salariaților (REVISAL). Informațiile nu se dau decât personal. De asemenea, salariatul poate să-i solicite angajatorului un extras din REVISAL. Are tot dreptul să-l solicite, este ca și o adeverință, dar de multe ori angajații refuză această variantă pentru ca să nu își supere patronul", a mai explicat reprezentantul ITM Constanța.

Astfel, se pot depista angajatorii cu probleme și nu riscați să aflați, de exemplu, că nu aveți asigurare medicală. 


Articole pe aceeasi tema