Contractele pe jumătate de normă devin istorie. Ce lovitură au primit angajatorii

865
3
Contractele pe jumătate de normă devin istorie. Ce lovitură au primit angajatorii - fotofondmuncitoriparttime-1500650489.jpg

Articole de la același autor

Zeci de mii de constănțeni lucrează, oficial, cu contract de muncă cu timp parțial. Cei mai mulți nu mai au un alt loc de muncă și sunt nevoiți să accepte un astfel de contract pe jumătate de normă, doar pentru a avea un job și un venit. De fapt, angajarea cu jumătate de normă a devenit un fenomen în ultimii ani și este binecunoscut de inspectorii de muncă, fiind supranumit "muncă la gri".

Statul nu a găsit până acum soluții pentru a combate "munca la gri", însă este preocupat și de soarta acelor angajați care nu pot beneficia nici de servicii medicale, nici de pensie, ulterior.

"370.000 de salariați activi au un singur contract de muncă cu timp parțial, iar aproximativ 710.000 asigurați cu contracte de muncă cu timp parțial au un venit mediu brut de 903 lei lunar, mult sub salariul minim pe economie. O astfel de practică generează, de asemenea, inechități față de angajatorii care încheie contracte individuale de muncă cu timp normal și asigură salariul minim brut pe țară propriilor salariați", precizează reprezentanții Ministerului Muncii.

Problematica este cu atât mai importantă cu cât, în ultimii doi ani, numărul locurilor de muncă cu timp parțial a crescut mai repede decât cele cu timp complet, respectiv 3,7 la sută în medie pe an față de 2,1 la sută în medie. De asemenea, este de subliniat că practica subsalarizării forței de muncă iese în evidență și prin faptul că, în medie, în fiecare lună, aproximativ 55.000 salariați sunt fără venituri declarate la Casa de Pensii, deci fără contribuții care să se regăsească în pensiile viitoare.

Plata contribuției se face de la 1 august

Ținând cont de toate aceste aspecte, Guvernul a adoptat, zilele trecute, o ordonanță privind modificarea și completarea Codului fiscal, prin care obligă angajatorii să plătească lunar contribuția pentru pensii și sănătate la nivelul salariului minim brut garantat în plată, pentru toți salariații, inclusiv pentru persoanele care au încheiate contracte de muncă cu timp parțial și pentru cei cu plata în acord.

Excepție fac salariații elevi, studenți, persoane cu dizabilități, pensionari și cei care cumulează venituri de cel puțin nivelul salariului minim brut pe țară garantat în plată.

Noile reglementări intră în vigoare la 1 august și să se aplică începând cu veniturile aferente lunii august 2017.

"Social, măsura are rolul să protejeze aceste categorii de salariați, asigurându-le dreptul la pensie și la servicii medicale în sistemul public. Din punct de vedere economic, noile prevederi au scopul să limiteze situațiile în care contractele de muncă cu timp parțial sunt încheiate pentru evitarea impozitării potrivit regulilor prevăzute pentru contractele individuale de muncă cu timp normal de lucru și, implicit, să elimine inechitățile față de angajatorii care încheie contracte individuale de muncă cu timp normal și asigură salariul minim brut pe țară propriilor salariați", mai spun reprezentanții Ministerului Muncii.

Comentează știrea

Constantin
22 iulie 2017
de la gri inchis la gri deschis

O masura buna!... A venit tarziu dar bine ca intra in vigoare. Ca antreprenor care isi plateste corect salariatii si taxele era din ce in ce mai greu sa supravietuiesti pe o piata haotica unde preturile sunt dictate de niste indivizi care dribleaza taxele. O masura imediata ar trebui sa fie reducerea taxei pe munca. Un procent de aproape 70 la suta este enorm!!!

cta
22 iulie 2017
si acum

vor urma valuri de indisponibilizari si lichidari de firme mici si mislocii si zeci de mii de somweri in plata si alte sute de mii fara nici un venit .Bravo psd i-ai rezolvat si pe ceimai saraci muncitori din Romania?

DODO
22 iulie 2017
fara discernamint

ce fac cei bolnavi care pot munci numai patru ore ? expl . cei cu hepatita , invaliditate partiala etc

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4944 secunde