Constănțenii sunt tare plimbăreți. Peste 7.000 de persoane au cerut carduri europene de sănătate

649
2
Constănțenii sunt tare plimbăreți. Peste 7.000 de persoane au cerut carduri europene de sănătate - carduri-1518196398.jpg

Articole de la același autor

Potrivit declarațiilor reprezentanților Casei Județene de Asigurări de Sănătate (CJAS), anul trecut, 7.387 carduri europene au fost emise constănțenilor și alte câteva sute de la începutul anului și până în prezent. De aici și concluzia că locuitorii județului Constanța au fost foarte plimbăreți, ei optând, să-și petreacă vacanțele în diferite țări de pe glob.


Precizăm că toți cei care intenționează să își petreacă vacanțele în afara țării pot beneficia, înainte de plecare, de cardul european de asigurări sociale de sănătate (CEASS). Cu ajutorul acestui card, solicitanții au dreptul la asistența medicală devenită necesară în timpul șederii temporare pe teritoriul statelor membre UE, Spațiul Economic European sau Confederației Elvețiene. Acest card se eliberează la cerere, de la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate (CJAS). Ca urmare, asiguratul va depune în scris, la sediul instituției, o cerere, urmând să intre în posesia cardului în termen de maxim șapte zile lucrătoare. 


Costul cardului european este suportat din Fondul național unic de asigurări sociale de sănătate, iar perioada de valabilitate a cardului este de un an de la data emiterii. 


Persoanele care posedă CEASS, a declarat purtătorul de cuvânt al CJAS, Aurelia Drăgoi, beneficiază de servicii medicale în altă țară, în aceleași condiții ca și asigurații din țara în care s-au deplasat. Este posibil însă ca pentru anumite servicii să fie necesară co-plata, chiar dacă, în România, aceleași servicii sunt decontate integral. Acest lucru depinde de sistemul de asigurări din țara în care ne sunt acordate aceste servicii. 


Trebuie precizat însă că de aceste servicii se poate beneficia numai pentru o perioadă limitată de timp, respectiv șase luni, maxim. Deci, pentru doritori, acest card se eliberează la cerere. Asiguratul va depune, în scris, la sediul CJAS, o cerere, urmând ca asiguratul să intre în posesia cardului în termen de maxim șapte zile lucrătoare de la data înregistrării cererii în sistemul informatic unic național. În cazul în care circumstanțe excepționale împiedică eliberarea Cardului European sau dacă există situații de urgență care ar face necesară eliberarea cardului în mai puțin de șapte zile lucrătoare, Casa de Asigurări de Sănătate va elibera un certificat provizoriu de înlocuire a cardului (CIP).


Menționăm că perioada de valabilitate a Cardului European de Asigurări de Sănătate este de un an de la data emiterii. 


Comentează știrea

Constantean
10 februarie 2018
wooww

Poate sunt "plimbareti",dar isi cunosc drepturiile daca solicita cardurile. Bravo lor !

Relu
10 februarie 2018
Tipic romaneste adica prost

Pai daca am card romanesc valabil de ce sa mai fac o cerere cu copii si alte cele?Daca plec urgent si nu pot sa astept 7 zile ce fac?De ce nu se elibereaza pe loc daca am card de sanatate valabil ?Trimiterea prin curierat asa cum se procedeaza acum ma obliga sa stau 7 zile acasa ,pai la sevici cand ma duc ?Dar trebuie sa manance leafa si cei care plimba hartiile de colo colo,asta e treba romaneasca ,adica fara cap.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4032 secunde