Constănţenii, scoşi la curăţenie, în timp ce autorităţile „uită” să îşi facă treaba

1397

Articole de la același autor

În timp ce autorităţile locale par să nu îşi vadă propriile lucrări neterminate şi noroaiele lăsate pe trotuare, fac apel la constănţeni să iasă la treabă în oraş. Mai mult, le transmit că sunt obligaţi să facă curăţenie în apropierea blocurilor sau terenurilor pe care le deţin. Oamenii sunt revoltaţi că singurii care par să fie traşi la răspundere de modul cum arată oraşul sunt tot locuitorii.



Zilele acestea, asociaţiile de proprietari au primit directive de la Primăria Constanţa să îşi amenajeze perimetrele din jurul blocurilor, să le cureţe, dar şi să se implice în programul de curăţenie generală în tot oraşul. Pe bulevardul 1 Decembrie 1918, la doi paşi de afişul lipit pe uşa de la intrarea în bloc, constănţenii se împiedică de gropile lăsate pe trotuar de săpăturile făcute pentru reparaţia reţelei de încălzire.



„Vă informăm că Primăria municipiului Constanţa derulează o nouă campanie de curăţenie generală a oraşului, în perioada 16 noiembrie – 17 decembrie 2020, drept pentru care vă adresăm invitaţia de a vă implica şi de a participa activ la acest program de manifestare şi dezvoltare a spiritului civic. Potrivit prevederilor Hotârării Consiliului Local nr. 184/2013 privind îmbunătăţirea activităţilor de gospodărire, protecţia mediului, întreţinerea şi înfrumuseţarea municipiului Constanţa, persoanele fizice şi persoanele juridice au obligaţia permanentă de a asigura curăţenia în interiorul şi exteriorul proprietăţilor, de jur împrejurul acestora, pe căile de acces şi spaţiile verzi existente. Pentru asociaţiile de proprietari limita de demarcaţie o reprezintă jumătatea distanţei dintre blocurile ce aparţin unor asociaţii diferite”, se arată în adresa trimisă de primărie.

Locuitorii zonei sunt supăraţi că autorităţile nu îşi curăţă gunoaiele şi nu îşi încheie şantierele, dar le cer constănţenilor să dea dovadă de spirit civic. „Este interesant cu câtă uşurinţă fac apel la spiritul civic al oamenilor, în timp ce cartierul şi întreg oraşul arată atât de urât şi neîngrijit. Avem aceste lucrări pe trotuar de luni de zile. Au săpat, au făcut mizerie, au plecat şi aşa au lăsat. Apoi iar au venit şi au săpat, iar au lăsat pământ. Pentru ei nu există obligaţia de a face curat pe şantier?”, ni s-a adresat, revoltat, un pensionar care locuieşte chiar în blocul din faţa săpăturilor.



Oamenii mai cred că primii care ar trebui să dea dovadă de spirit civic trebuie să fie chiar reprezentanţii autorităţilor. „Cetăţenii au obligaţia să nu facă mizerie, nu să facă curăţenie. Şi unde sunt poliţiştii locali ca să dea amenzi, să ia măsuri? Ei cum îşi justitifică activitatea în acest oraş, fiind plătiţi din banii noştri? Să iasă mai întâi angajaţii de la primărie şi din toate instituţiile lor să facă curat, să vedem exemplul lor, şi abia apoi să le ceară oamenilor să muncească pe domeniul public, unde nu se face nimic de atâţia ani de zile”, ne-a transmis Iancu S., din Constanţa.

Promisiuni de asfaltare

Un alt vecin ni s-a plâns că, atunci când plouă, zona devine impracticabilă. „Ne spuneţi nouă să facem curăţenie, dar voi nu reuşiţi de ani de zile să încheiaţi o reparaţie. Daţi totul peste cap şi lăsaţi mizerie, iar, când plouă, luăm tot noroiul ca să-l purtăm pe stradă, pe scara blocului, ni-l băgăm şi în casă”, ne-a spus bărbatul.




Directorul RADET, regia care a efectuat lucrările la reţeaua de încălzire, ne-a declarat că datoria de a asfalta la loc trotuarul aparţine administratorului public.

„Au fost avarii pe reţeaua de transport a agentului termic primar, reţea cumpărată de primărie pentru a fi reabilitată pe fonduri europene (POIM Axa 7, doar fiind în proprietatea primăriei). Reţeaua a fost dată către RADET în administrare până vor începe lucrările. Noi reparăm avariile cu forţe proprii, mai puţin asfaltările pe care le facem cu sprijinul Confort Urban. Au fost lansate comenzi în acest scop şi vor fi asfaltate toate aceste zone în perioada următoare. Ne cerem scuze celor deranjaţi de aceste lucrări şi mulţumim totodată de înţelegere”, a transmis directorul RADET, Liviu Popa.





Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.3001 secunde