Constănțenii participă la sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva

192
Constănțenii participă  la sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva - sfantaparascheva-1507910739.jpg

Articole de la același autor

Sâmbătă, 14 octombrie, de sărbătoarea Sfintei Parascheva, IPS Teodosie va răspunde invitației IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, și va participa la Sfânta Liturghie arhierească oficiată pe podiumul amenajat pe B-dul Ștefan cel Mare și Sfânt din Iași, unde are loc cel mai mare pelerinaj ortodox din România, la care participă și foarte mulți credincioși constănțeni. Duminică, 15 octombrie, IPS Teodosie va face parte din soborul de arhierei care va oficia slujba de sfințire a picturii bisericii "Nașterea Maicii Domnului, Sfântul Proroc Ilie și Sfântul Nectarie" din Iași, urmată de oficierea Sfintei Liturghii.

 

Sfânta Cuvioasă Parascheva, ocrotitoarea Moldovei

An de an, pe 14 octombrie, la Iași, ajung pelerini din toată țara, pentru a o cinsti pe Sfânta Cuvioasă Parascheva. Aceasta a trăit în prima jumătate a secolului al XI-lea și s-a născut în cetatea Epivat, în apropiere de Constantinopol, pe țărmul Mării Marmara, într-o zi de vineri (de aici denumirea populară de Sfânta Vineri).

Încă din tinerețe a intrat în viața monahală, la o mănăstire de lângă Constantinopol. Apoi, timp de mulți ani, a trăit o viață ascetică în mânăstirile din Constantinopol, Ierusalim și de pe Valea Iordanului.

La 25 de ani s-a întors în locurile natale, unde a trăit timp de doi ani.

La vârsta de 27 de ani s-a mutat către Domnul, iar moaștele sale au fost păstrate în cetatea Epivat timp de 200 de ani. În jurul anului 1235, moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva au fost mutate la Târnovo, în Bulgaria, după care au plecat la Belgrad, iar în anul 1521 au ajuns la Constantinopol.

Un moment de referință în istoria Sfintei îl reprezintă anul 1641, când voievodul moldovean Vasile Lupu a adus moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva la Iași și le-a așezat în biserica ctitorită de el, biserica "Sfinții Tei Ierarhi". Cinstitele moaște au rămas aici până când, în anul 1888, în urma unui incendiu, moaștele au fost depuse la Catedrala Mitropolitană din Iași, unde se găsesc și astăzi. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3757 secunde