Constănţenii, bucuroşi că au scăpat de mască. „Este o uşurare, dar trebuie să fim atenţi!”

489

Articole de la același autor

Pentru prima dată după mai bine de un an, constănţenii pot merge pe stradă fără a fi obligaţi să poarte mască de protecţie. Există însă mai multe zone în oraş unde aceasta trebuie folosită în continuare, la piaţă, în staţiile de autobuz, dar şi atunci când stăm la coadă în aer liber, în faţa unei instituţii, a unui magazin sau la bancomat, oriunde se poate face aglomeraţie.

Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă al municipiului Constanţa a adoptat, sâmbătă, 15 mai, hotărârea privind ridicarea anumitor restricţii impuse de pandemia cu noul coronavirus în oraş şi în staţiunea Mamaia. Relaxarea vine ca umare a faptului că rata de incidenţă a îmbolnăvirilor cu noul coronavirus a scăzut, în municipiul Constanţa la 0,80 cazuri la mia de locuitori, aflându-se sub pragul de 1,5.



Aşadar, pe lângă ridicarea obligativităţii purtării măştii de protecţie, este permisă din nou circulaţia pe timp de noapte, fără a mai fi nevoie de declaraţie. Atenţie, însă, masca nu va trebui să ne lipsească din buzunar, deoarece aceasta tot trebuie purtată în zonele cu trafic pietonal mare şi în interior. „Se instituie obligativitatea purtării măştii de protecţie în spaţiile închise, mijloacele de transport în comun, la locul de muncă, în spaţiile comerciale, precum şi în spaţiile publice deschise, cum ar fi, fără a se limita la acestea, pieţe, târguri, bâlciuri, talciocuri, spaţiile comerciale, staţiile pentru transportul în comun, precum şi în alte zone cu potenţial de aglomerare, cum ar fi oboare, zone de aşteptare – peroane, spaţii exterioare aparţinând instituţiilor şi autorităţilor publice şi oriunde se formează aglomerări de persoane”, transmit reprezentanţii autorităţilor locale.



Unii, încă precauţi

Constănţenii au primit cu bucurie măsurile de relaxare şi foarte mulţi s-au conformat. La cumpărăturile de sâmbătă şi duminică, au folosit masca de protecţie, chiar dacă în staţia de autobuz unii au mai uitat să o pună la gură şi la nas. „Este foarte bine că nu mai trebuie să stăm tot timpul cu ea pe faţă. Este o uşurare, mai ales că s-a încălzit. Dar trebuie să fim atenţi! Astă iarnă ne ţinea de cald, era bună, dar acum nu prea mai poţi respira cu ea. Oricum în hală, la piaţă, o pun la gură”, ne-a declarat Rodica, o pensionară din cartierul Inel II.

Unii spun că vor mai folosi masca de protecţie în continuare, măcar câteva săptămâni. „Am făcut vaccinul abia săptămâna trecută şi mai am două săptămâni până la rapel. Şi încă vreo 10 zile până când voi avea suficienţi anticorpi. Probabil că atunci o voi purta mai puţin. Deocamdată, o mai suport. Mai bine aşa, decât la spital. Am un prieten care este internat la Infecţioase de aproape o lună de zile. Cu greu începe să îşi revină”, ne-a mărturisit un alt pensionar, pe care l-am întâlnit la cumpărături, în Piaţa Griviţei.



Terasele şi restaurantele, deschise până la miezul nopţii

În rest, viaţa începe să revină la normal în oraş şi pe litoral, acolo unde deja plajele sunt luate la picior de cei dornici de aer curat şi soare. Începând de weekendul trecut, terasele şi restaurantele sunt deschise până la ora 24, cu posibilitatea de a primi oaspeţi până la jumătate din capacitate, în interior. De la 1 iunie, dacă incidenţa se menţine scăzută, vor putea acoperi 70% din capacitate, iar, de la 1 iulie, vor putea funcţiona la capacitatea maximă.



În Mamaia, cluburile şi discotecile au încă activitatea suspendată. De la 1 iunie, acestea se vor putea deschide la jumătate din capacitate, cu condiţia ca persoanele participante să facă dovada vaccinării împotriva SARS-COV-2 pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare. Apoi, din 1 iulie, va fi permisă ocuparea a 70% din locuri, cu aceeaşi condiţie a vaccinării şi abia de la 1 august vor putea ocupa toate locurile.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4789 secunde