Constănțeni speriați! Bătaie pe dozele de vaccin antigripal

408
Constănțeni speriați! Bătaie pe dozele de vaccin antigripal - vaccin2-1578440371.jpg

Articole de la același autor

Constănțenii au epuizat aproape toate dozele de vaccin antigripal care au fost repartizate județului Constanța de către Ministerul Sănătății, iar acestea nu au fost deloc puține, ci 107.000. Potrivit directorului Direcției de Sănătate Publică Județeană, Cristina Schipor, la acest moment mai sunt disponibile în cabinetele medicilor de familie doar 1.800 doze. 


Speriați de gripă, constănțenii au luat cu asalt cabinetele medicilor de familie și le-au cerut acestora să-i vaccineze. 
"Am vaccinat în fiecare zi câteva persoane. Ba, mai mult decât atât, cei mai tineri și-au cumpărat singuri, din farmacii, vaccinul și au venit să se imunizeze", ne-a declarat dr. Irina Toma. 


Și dr. Elena Matei ne-a confirmat că pacienții s-au vaccinat mai mult în acest sezon, comparativ cu cel anterior, și a precizat că vaccinarea este cea mai sigură și eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirilor prin gripă. De asemenea, măsurile de igienă personală (spălarea cu apă și săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse, respectarea unui regim de viață sănătos - alimentație bazată pe legume și fructe, odihnă și mișcare) sunt esențiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecțiuni respiratorii, și în special prin gripă. 


Potrivit purtătorului de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică Județeană, dr. Loti Popescu, în Constanța, oamenii fiind sfătuiți să se prezinte la vaccin, până nu se îmbolnăvesc. Reamintim că vaccinarea este recomandată, în special, celor care sunt în categoriile cu risc crescut de îmbolnăvire.


Totodată, medicii sunt de părere că persoanele cu probleme medicale cronice sunt mult mai vulnerabile în contact cu virusul gripal, față de restul populației. În plus, în cazul în care contactează virusul gripal, aceștia prezintă un risc crescut de a dezvolta complicații grave, cum ar fi pneumonia, pentru că sistemul lor imunitar este deja slăbit și au un risc mare de spitalizare. 


În cazul femeilor însărcinate, riscul de îmbolnăvire de gripă, într-o formă severă, crește după primul trimestru de sarcină, când viitoarele mămici sunt mult mai vulnerabile în fața bolii. Gripa poate declanșa, în cazul lor, chiar naștere prematură sau nașterea unui copil cu o greutate sub cea normală. 


XXX 
Ca în fiecare an, prioritate la vaccinare au persoanele cu vârsta peste 65 de ani, cu boli cronice, în special boli respiratorii și cardiovasculare, boli metabolice, copiii și bătrânii instituționalizați, dar și personalul medical. Campania se derulează prin cabinetele medicilor de familie și în unități sanitare cu paturi. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.308 secunde