Constanța sub "asediul" coronavirusului! Străzi pustii, localuri cu lacătul pe ușă

3822

Articole de la același autor

Pe măsură ce restricțiile se întețesc și numărul îmbolnăvirilor cu Covid-19 crește, orașele se golesc. Constănțenii au început să înțeleagă cât de important este să rămână în case, să iasă cât mai puțin pe străzi, să se plimbe cât mai puțin cu autobuzul și să nu mai socializeze la coadă la supermarket. În timp ce avem grijă de noi, magazinele, barurile, restaurantele au tras obloanele și speră să poată supraviețui până când orașul va prinde din nou viață.

Constanța s-a golit de vreo două zile încoace. Oamenii s-au pus la adăpost, și-au făcut cumpărături, iar acum stau liniștiți în case, fie că lucrează, fie că se odihnesc. Mai sunt unii care se încumetă să iasă, invocând, evident, treburi urgente, dar cei mai mulți respectă recomandările autorităților.

Ieri, la orele prânzului, sub soarele călduț de martie, cu cele 13 grade din atmosferă, Constanța părea amorțiță. Doar câteva mașini pe străzi, bulevardele goale, trotuarele pustii, parcurile triste. În orașul aerisit, abia dacă vedeai câteva persoane, unele cu măști pe față, altele fără.

Am luat-o și noi la pas, să luăm pulsul constănțenilor. Pe bulevardul Ferdinand, în stația de la Parcul Arheologic, autobuzele opreau doar pentru ca așa le este traseul. Abia dacă urca o persoană sau cobora alta. Aleile parcului erau goale. Pe o bancă, o vârstnică stătea câteva momente pentru a se bucura de soare și a-și trage sufletul.

"Am ieșit puțin din casă. Locuiesc, aici, vizavi, într-un apartament mic, în care nu prea am soare. Vreau să iau o gură de aer, căci este tare greu să stai în casă toată ziua, singură", ne-a povestit bătrânica.

Nu avea nici mască, nici mănuși, dar ne-a promis că doar se aerisește puțin și apoi intră în casă.



Peisaj dezolant în Centrul vechi


Două alei mai la vale, la locul de joacă, am găsit o bunică, pe o bancă, așteptând ca nepoțica să se dea în leagăn. Femeia nu părea deloc îngrijorată.

"Am scos copilul, pentru că nu mai are stare în casă. Se plictisește, nu are ce să facă. Am spus că acum este cald și soare, stăm câteva minute și plecăm. Am înțeles că locurile de joacă sunt dezinfectate și oricum nu mai este niciun copil. Până aici am venit pe jos și la fel ne ducem înapoi acasă", ne-a spus bunica, parcă justificându-și prezența în parc, știind că încalcă sfaturile autorităților.

Am plecat mai departe și pașii ne-au dus pe bulevardul Tomis, până în Piața Ovidiu. Și aici, peisajul era dezolant. Terasele, care până acum câteva zile erau pline de clienți, erau acum pustii, închise. Piațeta era goală, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie avea lacătul pe ușă.

La fel de tristă era atmosfera și în Portul Tomis, unde mesele de pe promenadă erau adunate și toate restaurantele închise.

Pe faleza de la Cazino, am găsit vreo două familii ieșite tot pentru o gură de aer.

"Pentru copil am ieșit din casă. Să dea o tură cu trotineta. Am făcut o plimbare pe plajă, am respirat aerul sărat, am mers de-a lungul falezei și acum ne ducem acasă. Nu mergem la mall, nu mergem nicăieri, doar în aer liber și la distanță mare de alți oameni", ne-au mărturisit părinții.



Magazine goale, speranțe puține


Noi am ajuns însă la mall-ul din centrul orașului, pe care l-am găsit gol. Comercianții aveau deschise magazinele, dar nimeni nu era să le treacă pragul. Cinematograful era închis, iar în zona de alimentație publică, erau trase obloanele. Prin buticuri, vânzătorii își făceau de lucru ștergând praful, aranjând marfa.

"Nu mai vine nimeni. Nu am mai avut niciun client de marți. Probabil că patronii vor decide închiderea temporară a magazinului. Ne-au spus că vor fi probleme și cu salariile, pentru că în primul rând trebuie să achite chiria, care este foarte mare. Măcar să fie o situație de scurtă durată. O lună de zile ne mai descurcăm, dar dacă durează mai mult, va fi foarte dificil pentru toți", ne-a spus o vânzătoare de la un magazin de pantofi.

Unii comercianți mai speră ca oamenii să își continue cumpărăturile online și astfel magazinele să poată să supraviețuiască.

"Din fericire, noi avem magazin online și acolo am organizat o campanie, astfel încât să atragem cât mai mulți clienți. Oferim inclusiv transportul gratuit, iar clienții par interesați", ne-a explicat și un reprezentant al unui magazin de haine.

Apel să stăm în casă

Autoritățile fac în continuare apel la oameni ca să înțeleagă situația și să nu iasă din case decât pentru treburile de strictă necesitate. Respectând aceste restricții, nu facem decât să venim în ajutorul sistemului medical și al personalului medical care, în eventualitatea unui val de îmbolnăviri, ar putea fi depășit de situație.

De asemenea, luați în considerare doar informațiile verificate prin sursele oficiale și apelați pentru recomandări și alte informații la linia Telverde - 0800/800.358. Acesta nu este un număr de urgență, ci o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetățenilor. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2931 secunde