Constanța ponosită, "poleită" de experții în urbanism. Planuri mărețe, pe hârtie

2045
Constanța ponosită,

Articole de la același autor

Cartiere colorate, blocuri cu pereți de sticlă, înconjurate de copaci și spații verzi, părculețe în Mamaia și obiective turistice în zona peninsulară. Acestea sunt promisiunile pe care le face autoritatea locală pentru constănțeni. 


Municipiul Constanța suferă la multe capitole, încă sunt străzi neasfaltate, încă nu au toate școlile săli de sport, nu sunt parcuri și locuri de joacă pentru copii, dar primăria vrea să facă… regenerare urbană! 


"Primăria municipiului Constanța își propune să schimbe la față cartierele de blocuri construite înainte de anul 1989, stațiunea Mamaia, dar și zona peninsulară. Pentru ca proiectul să se concretizeze, iar orașul să arate din ce în ce mai bine, municipalitatea a apelat la ajutorul specialiștilor în urbanism ai Băncii Mondiale, în cadrul acordului de asistență tehnică încheiat în acest sens, care au prezentat deja un pachet de ghiduri cu propuneri pentru îmbunătățirea spațiului urban din orașul nostru", precizează reprezentanții Primăriei Constanța. 


Potrivit acestora, Constanța devine astfel primul oraș din România care a elaborat împreună cu Banca Mondială un pachet complex de instrumente de regenerare urbană. La întâlnirea organizată, la începutul acestei săptămâni, de Primăria Municipiului Constanța, împreună cu Federația Zonelor Metropolitane și Aglomerărilor Urbane din România, au participat reprezentanți ai Băncii Europene pentru Dezvoltare, membri FZMAUR România, experți ai Băncii Mondiale, dar și arhitecți și urbaniști. 
"Este pentru noi o bucurie să vedem că o dezbatere aplicată, o dezbatere în care sunt implicate autoritățile locale, autoritățile centrale, Banca Mondială, BERD, vine să arate necesitatea existenței Federației Zonelor Metropolitane și Aglomerărilor Urbane, un organism care are un rol extrem de important. Constanța este mândră că a înființat prima Zonă Metropolitană în anul 2005 și că modelul nostru a fost implementat și în alte zone. Trebuie să intrăm într-o logică de planificare. Pentru obiectivele mari, trebuie să existe o planificare din timp, o consultare prealabilă, o diseminare a dorinței comunităților de a implementa proiecte mari care nu se întâmplă însă peste noapte", a declarat primarul municipiului Constanța, Decebal Făgădău, președintele executiv al Federației Zonelor Metropolitane și Aglomerărilor Urbane din România. 
Pachetul ce are în vedere regenerarea urbană a Constanței conține ghiduri realizate de experți în urbanism. Acestea vor fi utilizate pentru a gândi modul în care orașul se va schimba la față pentru a crește calitatea vieții locuitorilor, dar și pentru a deveni mai atrăgător pentru investitori. 


Multe lipsuri și puține realizări 
Deocamdată, în realitatea de astăzi a Constanței, planurile prezentate de experți par de domeniul științifico-fantasticului. Chiar și imaginile prezentate de experți arată grotescul din cartierele municipiului: blocuri peticite și copaci ciopârțiți. 
Nu se știe nici de unde vor proveni banii, foarte mulți, necesari acestei "schimbări la față", în condițiile în care lipsurile sunt uriașe și, pe lângă această regenerare urbană, Constanța are nevoie, în primul rând de o infrastructură nouă, conformă cu cerințele unei oraș european, punct turistic și nod portuar. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4059 secunde