Constanța, în criză de angajați. Patronii nu găsesc oameni nici pe salarii consistente

24435
20

Articole de la același autor

Deși a fost anunțată cu mult timp înainte, Bursa Generală a Locurilor de Muncă nu a reușit să aducă la un loc prea mulți participanți. Potrivit purtă-torului de cuvânt al Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM), Adelina Vlad, la eveniment au participat doar 600 de persoane, din care 400 au fost selectate în vederea angajării și 230 au fost angajate pe loc. Doar 12 constănțeni din numărul celor selecționați au studii superioare. În ceea ce privește oferta celor 71 de agenți economici, aceștia s-au prezentat în fața celor interesați cu 2.206 locuri de muncă, din care 71 rezervate celor cu studii superioare. 


Scopul acestei acțiuni a fost inter-medierea unui dialog între agenții economici interesați și persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă. 


"Noi vrem ca tot mai mulți constănțeni să fie în căutarea unui loc de muncă, dar ceea ce se observă nu ne mulțumește. Deși am mediatizat acest eveniment, probabil că locurile de muncă se ocupă și în alte moduri. Considerăm că Bursa nu își atinge în totalitate scopul, în sensul că agenții economici nu vin la bursă ca să facă această triere a personalului cât mai oficial", a declarat directorul AJOFM, Gheorghe Bușu. 


Posturile oferite constănțenilor au fost diversificate, pornind de la cameriste, recepționeri hotel, bucătari, brutari, mun-citori necalificați, la agenți vânzări, contabili sau economiști, supraveghetori copii, ingineri, sudori, revizori gestiuni etc. 
"Noi le oferim posturi de muncă permanente. Desigur, la început, îi angajăm pe perioadă determinată de timp, apoi în funcție de competențe, pe perioadă nedeterminată. La acest moment, avem nevoie de sudori, lăcătuși construcții metalice și navale, tubulatori navali, mecanici, electricieni. Din păcate, la ora actuală, pe piața muncii, nu prea mai există persoane care să se priceapă la anumite meserii, iar interesul celor tineri să se formeze este scăzut. Să vedem ce se va întâmpla în continuare", a declarat Ion Vâlceanu, expert formare profesională din cadrul Șantierului Naval Constanța.


Salarii motivante în stațiunea Mamaia


Alți agenți economici angajează tineri pe partea de grafică, pentru care nu cer neapărat experiență, ci încearcă să-i formeze la locul de muncă. În schimb, le solicită acestora cunoașterea unei limbi străine și le oferă un salariu fix, telefon de la firmă, plus bonuri de masă. 


Pentru a elimina concurența, reprezentanții unui hotel din Mamaia, care dețin în zona Cazinou și o terasă, angajează personal atât permanent, cât și sezonier, la salarii motivante. 


Alții angajează recepționeri pentru toată perioada sezonului estival, pe care sunt dispuși să îi plătească pentru munca prestată cu 1.500 de lei, plus transportul decontat. 


Desigur, există și angajatori care sunt mai generoși cu salariații. Spre exemplu, un bucătar șef la unul dintre restaurantele din Mamaia primește 3.500 de lei, un ospătar 1.700 de lei, în timp ce un recepționer de hotel va fi recompensat pentru munca depusă cu 1.800 de lei, plus transportul, care este decontat separat. "Toți vor fi angajați pe perioadă determinată de timp, dar cei care sunt serioși și vin mereu la noi, îi angajăm mai devreme, pentru a putea însuma la sfârșit de sezon șase luni consecutive de muncă și a putea beneficia apoi de șomaj. Când nu avem activitate, ca acum, le dăm oamenilor doar minimul pe economie, urmând ca din luna iunie să le creștem salariile", a declarat Ion Biolan, reprezentant complex hotelier.


Unitățile hoteliere de lux oferă și ele celor interesați atât locuri de muncă sezoniere, cât și permanente. Un reprezentant hotelier ne-a declarat că ei au nevoie acută de personal, asta în condițiile în care, la acest moment se află în construcția unui hotel nou. "Tocmai de aceea, avem nevoie de forță de muncă. Pentru cei cu studii superioare, le acordăm salariul garantat pentru ei, o masă pe timpul zilei, plus decontarea transportului. La cameriste și guvernante le dăm nu numai salariu, dar și bonuri de masă. Din păcate, deși avem foarte multe posturi de cameriste-guvernante și le oferim salarii decente, oamenii nu vin. La noi, un bucătar șef va încasa în jur de 3.500 de euro", a precizat un angajator. 


Comentează știrea

20 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
Arabu
8 aprilie 2017
Vrăjeală de patron (parvenit)

Patronii culeg ce au semănat, patronul roman, nu a știut niciodată sa-și aibă grija de angajați, ba dimpotriva , i-a exploatat la maxim , pe un salariu de mizerie si pe care îl lua peste doua , trei luni, salariatul nici nu mai știa ce-i week-end-ul. Patronul roman prefera totul de-a gata , salariatul sa fie cu experiență, tânăr, la ordinul sau cât mai permanent, nu a dorit sa facă nici o investiție în angajat, traning, extra-școlarizare etc.Când salariatul încerca sa-și ceara drepturile, era avertizat cu concedierea, umilit, pus sa facă alte activități, decât cea pentru care era angajat și multe alte bătăi de joc gen hărțuire sexuală. Patronul roman are pretenție ca angajatul sa respecte regulamentul de ordine interioara sau legislația muncii, însă el respecta parțial sau deloc legile, nu mai zicem de evaziune fiscale și munca la negru, preferatele patronilor români.

Aurelian
8 aprilie 2017
minciuna

Cum poti sa crezi asa ceva? Ca salariu pt un ospatar 17mil ? Este ceva incredibil :) Si de unde sa ia angajati? Din ceea ce au pastrat in tara :) Nepoti si rude ah si mai este clasa de neseriosi care nu au reusit sa plece :) succes :)

In Romania nu se poate numi turism aceasta jecmaneala si acest sclavagism
8 aprilie 2017
Va dorim faliment usor si grabnic si cat mai multe controale de la anaf si dna

Se supara ca le spunem patronilor ca sunt hoti? Da, sunt, pt ca nici macar salariile pe care le ofera angajatilor nu au curajul sa le publice si sa le faca cunoscute. De ce? Pt ca sunt de rahat, adica le da salariul min pe economie. La bugetari se publica salariile peste tot, toata presa comenteaza zilnic salariile bugetarilor. Dar la privat- tacere. De ce? Pt ca e o diferenta ca de la cer la pamant, inadmisibila. Cand il intrebi pe patron daca iti trece tot salariu pe contract, te intreaba daca esti de la politie sau inregistrezi convorbirea. Angajatii sunt furati din prima zi, cand li se fura pensia, trecandu-se doar min pe economie in contract. De cele mai multe ori li se da si in mana tot min pe economie, sau nu li se da deloc, astfel patronul ruland 3-4 serii de fraieri (de obicei studenti sau persoane din comunele si satele jud) si s-a terminat sezonul. In urmatorul an se plang iar ca nu au personal. Pai cine sa vina sa se mai angajeze la voi daca voi considerati angajatii doar SCLAVII vostri? Sa va angajati nevestele si copiii si nepotii si daca le convine ce fel de patroni sunteti, mai vorbim. Nu aveti habar de turism, nu aveti habar de fidelizare angajatilor - aceasta fiind cheia succesului ( vezi acest lucru la turismul adevarat din Turcia). Vreti doar sa jecmaniti angajatul si turistul in cele 3 luni de sezon. Dar aveti conturi in paradisuri si sunteti prin top 300.

oras condus de baietii cu ochi albastri
8 aprilie 2017
Patronii din Ardeal dau prime de Paste, de Craciun, dau procent de targhet

Am citit in alta fituica din cta ca o firma din Tg Mures a facut salariatilor cadou o excursie de 5 zile la Dubai. Acum realizati diferenta intre patronii din Ardeal si cta? Acum intelegem de ce de 27 ani presa condusa de baietii cu ochi albastri din cta nu da nici o informatie despre firmele, patronii, angajatii si SALARIILE din alte judete! Cand vor avea curaj patronii din cta sa publice si sa faca cunoscute salariile angajatilor lor, atunci va insemna ca nu se mai face evaziune fiscala si angajatii sunt respectati si platiti legal si corect. Dar pana atunci, sunt doar niste hoti in ochii nostri.

Naekst
8 aprilie 2017
salarii decente

Voi numiti 1500 de lei pe luna salariu decent? In secolul 21, intr-o tara membra UE? Munciți voi pe banii adtia, eu prefer sa stau pe curul meu acasa, chiar de va fi smor de foame.

cta
8 aprilie 2017
asta e salariu?

Conform Codului Muncii, durata maxima legala a timpului de munca nu poate depasi 48 ore pe saptamana, incluzand si orele suplimentare ! Voi tineti oamenii la munca non stop, mai ales pe litoral, pentru 1500 lei brut ! siktir ! Sper sa nu gasiti pe nimeni in vara asta, ca sa va slugareasca gratis !!! Mai bine raman fara munca, dar sanatos !!!

mos vasile
8 aprilie 2017
platiti in biscuiti

asa cum cei din afara tarii care primesc salariu in biscuiti si napolitane si apoi trimit acasa bicuitii si napolitanele sa plateasca familia impozite taxe fond scoala fond clasa cumparand de la magazine hainute pe biscuiti si napolitane asa platiti si voi patronii salariul romanilor care i-i angajati platiti-l in biscuiti si napolitane care au mai mare valoare decat LEUL greu A LUI ISARESCU

tyler durden
8 aprilie 2017
sectorul privat din C-ta

patroniidin turism daca se vaita ca nu gasesc personal pentru sezonul estival sa recruteze forta de munca din lumea a III-a, indieni, pakistanezi, bangladesh, filipinezi cum se poarta in tarile GCC. SNC angajeaza doar tineri absolventi pentru posturile cu studiisuperioare deoarece o parte a salariului acestora e subventionata de stat timp de 1an si oricum salariile pe care le acorda sunt mici.

Bebe
8 aprilie 2017
Se inchide anglia si vin acasa

Nu mai e mult. Majoritate sunt tot sclavi da pe la alte curtii uita ca ei nu apartin acelei societatii, banii oricum nu fac decat pentru chirie si boarfe ceea ce majoritatea faceau si in Romania da asta e fitza, una e sa faci 1800£ din care 900 chirie 400 tigari 300 mancare 200 transport si alta e sa faci 1800 ron din care 900 chirie 400 tigari 300 mancare 200 transport. E bine in Anglia e super iti permiti orice ... 5 pe camera, te fut englezi cum vor ei da taci asta e .. cine mai face 1800 de paunzi 😂

Nicu
8 aprilie 2017
1500 ...cica salariu decent...

Probabil ca ati uitat ca la multe produse printre care si mancarea,sunt msi scumpe decat in alte tari europene! Multi romani ,inghit in sec ,pe la altii, ca sa le ramana si lor ceva,in buzunare,decat sclavii in Romania pe bani putin la patronii romani fitosi,care mai trag si teapa!

20 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.577 secunde