Istorie aruncată la gunoi

CONSTANȚA / Ce gânduri are Mazăre cu Zona Peninsulară

3581
9
CONSTANȚA / Ce gânduri are Mazăre cu Zona Peninsulară - peninsula10-1332863533.jpg
Peninsula Constanței va intra, în curând, în lucrări ample de reabilitare. Primăria are pregătite mai multe proiecte de refacere a zonei, primul dintre ele, cel de modernizare a rețelelor de apă și canalizare, urmând să demareze în câteva luni.

În cazul Peninsulei, a fost reactualizat și Planul Urbanistic Zonal. Deocamdată a fost finalizat Raportul de mediu, document ce se află în faza dezbaterii publice.

O dezbatere publică s-a vrut și întâlnirea de luni, 26 martie, de la Primărie, dintre reprezentanții Agenției Județene de Protecția Mediului, ai administrației locale și ai publicului. Din păcate, opinia publică a lipsit aproape complet. În sală s-au aflat doar arhitecți din cadrul Ordinului Arhitecților din România, filiala Constanța, reprezentanți ai Muzeului de Istorie și Arheologie, reprezentanți ai Direcției Județene de Cultură și ai organizațiilor nonguvernamentale. Din partea administrației locale, a participat viceprimarul Decebal Făgădău.

Întâlnirea a început cu stângul, după ce unul dintre reprezentanții arhitecților i-a reproșat arhitectei Mirela Băncescu, cea care a lucrat la elaborarea PUZ-ului, că nu a realizat o machetă a zonei, așa cum prevede procedura, pentru a se putea vedea concret modificările aduse. Rapid, ceea ce ar fi trebuit să fie o dezbatere pe tema mediului s-a transformat într-o discuție aprinsă despre blocurile de 20 și 30 de etaje care vor fi ridicate pe marginea plajei.

Falezele sunt proprietate privată!!!

Arhitecta a "creionat" în câteva cuvinte noul PUZ, "la care reglementările urbanistice s-au păstrat, dar au fost actualizate și căruia i-au fost adăugate două hectare de platformă portuară undeva la Poarta 1. Zona de taluz din nord-estul Peninsulei este proprietate privată și proprietarii doresc reglementări prin PUZ în vederea construirii și a fost inclus și pasajul subteran între strada Termelor Romane și Șoseaua de Coastă pentru a nu se mai aglomera arterele de la suprafață. În ce privește monumentele, acestea sunt adăugate la schițe și pentru fiecare monument a fost desemnată o zonă de protecție pe niște limite de proprietăți deja existente", a spus Mirela Băncescu.

"Zona pornind de la Hotelul Palas și până la Bd-ul Ferdinand, care este partea veche, este plină de clădiri monument, dar în schițe apar blocuri imense. Cum va fi păstrată imaginea Peninsulei? Este partea care ne privește în mod direct, pentru că orașul vechi este identitatea noastră, acolo s-a născut Constanța. În clipa în care se vor construi blocuri noi, s-a terminat cu identitatea noastră. Clădirile vechi vor arăta ca niște plombe", a explicat arhitectul Radu Dornescu, din cadrul OAR Constanța.

"Și cu depunerile arheologice ce facem?"

Tirul întrebărilor a continuat din partea celor din sală: "Care va fi suprafața maxim construită pe taluzul respectiv?", "Cum se va face accesul auto?" "Tunelul la ce adâncime se sapă?" "Și cu depunerile arheologice ce facem?", "Cum de se construiește pe falezele Plajei Modern, care conform Legii 280, ar fi trebuit să fie în proprietatea statului?", "Cum de PUZ-ul înjumătățește spațiul verde și așa foarte puțin al Peninsulei?", "Câți locuitori mai aducem în Peninsulă?", "Câte autovehicule vor trece prin Peninsulă?". Mirela Băncescu nu a reușit să dea decât niște răspunsuri bâlbâite, fără să-i lămurească în vreo privință pe niciunul din cei de față.

Gabriel Custurea, directorul Muzeului de istorie Națională și Arheologie Constanța, a reproșat celor care au elaborat PUZ-ul faptul că nu au consultat specialiștii în privința construirii pasajului subteran. El a spus că trebuie să se țină cont și de faptul că zona este foarte încărcată arheologic și lucrările nu se pot face la întâmplare.

"De ce luați cetățeanului Peninsula?"

Extrem de vehement a fost și arhitectul Alexandru Bălan, președintele OAR, care a atras atenția că proiectul conține o serie de greșeli enorme.

"Am citit studiul de impact asupra mediului și am aflat că există un mare lac în Peninsulă, că plaja este spre sud de Cazino. Implantăm niște clădiri care aduc un concentrat enorm de noxe. Eu consider că trebuie refăcut complet pentru ca să nu ne ia nimeni de proști!", a spus Alexandru Bălan.

Arhitecții s-au arătat nemulțumiți și de faptul că o mare parte a spațiului verde va dispărea sub betoanele noilor blocuri.

"Cer Ministerului Mediului să verifice regimul juridic al terenului falezelor. Ce fel de PUZ poate fi acela care prevede ca din cele 10 hectare de spațiu verde cinci să dispară. De ce luați cetățeanului Peninsula?", a întrebat arhitectul Viorel Sorin Munteanu.

"Este doar un proiect!"

Viceprimarul Decebal Făgădău a promis că se vor mai organiza dezbateri publice pe tema PUZ-ului și că se va ține cont de toate propunerile: "Noi vrem să fructificăm tezaurul pe care îl avem. Vreau ca PUZ-ul să separe țesutul vechi al Peninsulei de construcțiile noi. Este doar un proiect. Vom lua studiul istoric și îl vom citi".

Comentează știrea

Miruna
28 martie 2012
re de gand un un ca..t!

pe mazare si clica lui ii doar e in f u n d de acest oras,daramite de niste ''ruine'' fara importanta!..nici nu mai are rost sa mai scriu ceva, doar oligofrenii sau cei care primesc pomeni mai pot fi pro mazare(si nu ma refer la persoana drogatului mazare ci tot clanul lui),acest putregai si cancer al orasului..din pacate tot ei merg la vot pt ca restul, majorit.constantenilor, stau si se uita cum va fi reales aceasta naparca:(

elena
28 martie 2012
de cand e faleza proprietatea lor?

Am locuit pana in 1985 ,cand am fost demolati pe portiunea cuprinsa intre Biserica Greaca si blocul ,,turn",pe str. Mircea. Am facut toate demersurile de intrarea in posesie a terenului si toti care au fost in primarie din 1990 si pana acum (am si hotarare jud.care a zis ca nu e valabila) au comunicat ca terenurile sunt proprietate publica!? De cata spaga trebuie sa dispunem sa intram in posesia terenurilor avute,cand ptr.unii s-a retrocedat terenul de pe fosta str. Caramidari (in spatele blocului ,,turn" colt Ferdinand cu Mircea) ?????????? Chiar nu se poate scapa de HOTII DIN PRIMARIA CONSTANTA??????????????????????

Petre
28 martie 2012
zona peninsulara

Chiar nu mai sunt oameni cu capul pe umeri in Constanta, sau chiar in Romania? Cum poate sa distruga istoria orasului? Navele de croaziera ne vor ocoli. Nu vor avea ce sa viziteze. Noi avem cladiri de importanta istorica si nu stim sa le reabilitam. Putem face bani multi din turism. Au trecut 20 de ani si nimeni nu a facut nimic, ba chiar au distrus si plajele. SOS zona peninsulara Constanta!

europeanu
28 martie 2012
Postare

Stergerea postarilor nu-mi schimba cu nimic parerea despre hotul de mazare.Si nici adevarul.Ca de mult trebuia sa infunde puscaria.

mazare=puscarie
28 martie 2012
un golan

Nenorocitul asta care a distrus orasul sa mearga la Poarta Alba,isi aduce mereu aminte de noi constantenii in prag de alegeri,dupa care pleaca si sta in tarile calde,si noua ne spune iarna ca :( ce vreti ,asa e iarna ,ninge)Avem nevoie de schimbare urgent la Constanta.

anonim
28 martie 2012
rusine, oras jalnic

Lasati Constanta cu ceia-ce are nu mai veniti cu noi ruine arhitecturale gen, hotelul din portul tomis, cladirea nefunctionala din piata Ovidiu, blocul de pe str.Mirce cel Batran( vis-a vis hotel Ibis ), molul de pe strada Traian si lista poate continua

constantean
28 martie 2012
inadmisibil

Cu toate respectele cuvenite,aveti idee dragi bunici si vecini si "pretini",ce a facut votul vostru din Constanta noastra? Da,noi,generatiile alea ,pentru care zona peninsulara nu era doar o ingramadire de cladiri,ci un mijloc de evadare dincolo de spatiu si timp,unde invatam si respiram istorie si arta,frumos si bine,locul care facea posibila senzatia magica ,indescriptibila si intraductibila de libertate,atunci,in anii in care ni se spunea doar sa "tacem si sa facem". Ce s-a ales de toate astea?Cu ce drept ati lasat sa se aleaga de perimetrul nostru sacru praful si...mazarea? Pentru un pui si-un pumn de orez?! Jenant si jalnic...Iar "domnul" primar de ce nu spune cum,in tarile alea pe care le viziteaza,o simpla cocioaba de secolul al XVII-lea,sa zicem,este transformata in "parc arheologic",etalon al istoriei locale s.am.d...De ce nu se trezeste nimeni ,din toata onorata adunare de "consilieri",sa-i arate cum s-a refacut orasul german Dresda(doar ca un exemplu)dupa ce a fost ras de bombardamente,totul reconstruit pana la cel mai mic detaliu,dupa ,planurile,fotografiile si documentele salvate?...Chiar asa...Credeti ca ar fi fost prea costisitor sa se fi intamplat si la noi acelasi lucru? Nu va mai plangeti,stimati bunici, ca va e teama sa iesiti la plimbare in zona,din cauza pericolului de prabusire,sau ca faleza Cazinoului nu mai e ce-a fost.Este "doar" rezultatul votului domniilor voastre!

un participant
29 martie 2012
amatorisme arhitecturale si politice

Sper ca cetatenii cu mintea clara si bun simt constata in primul rand ca se apropie ora H si dl Mazare cu clanul devin "sensibili" la ceea ce i se reproseaza de 10 ani:lipsa totala de interes pentru Constanta si dispretul fatab de populatie.Se mai constata ca aceasta intrunire are loc cu putin inaintea alegerilor si ..culmea..lucrarile vor demara dupa alegeri.Omul asta chiar crede ca locuitorii orasului vor inghitii minciunile lui de fiecare data cand ii ajunge cutitul la os? In cazul cand proiectul actual nu este o noua fabulatie,nu vad ce rol mai are acest primar incapabil pt zealizarea lui.?In concluzie s-a prezentat o schita de proiect care daca ar fi fost aprobat ar fi putut sa fie schimbat in permanenta vazand ca nu exista n ici macheta ,pentru tot cetateanul care nu stie sa citeasca un desen, nici vreo explicatie clara.bajbaiala politica .O primarie serioasa a unui mare oras ar fi dat la concurs pe tara si chiar extern un astfel de proiect.In ultimii 20 de ani Constanta a ajuns o ruina cu edilii si arhitectii ei.Deci ,este momentul schimbarii totale.Machetele, domnilor arhitecti trebuie realizate si expuse,nu la primarie,ci in buricul orasului la vederea tuturor.

romeo
2 aprilie 2012
Zona Peninsulara

Cred ca trebuie sa facem ceva mai mult.Trebuie sa ne unim,sa iesim in strada,sa demonstram ca totusi nu suntem niste prosti.nu suntem pensionari senili care pentru 1 Kil de faina se lasa prostiti de mazare.Iar cei abilitati sa faca reclamatii la foruri competente

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 24 Martie 2012
Stire din Social : Casele fantomă ale Constanței
Sâmbătă, 17 Martie 2012
Stire din Cetățenești : Tomis Nord, "ghetoul" de barăci!
Pagina a fost generata in 0.526 secunde