Constanța anului 2020 sau simple fantezii? Autobuze electrice rapide, piste pentru bicicliști și transport public cu șalupe

11078
14
Constanța anului 2020 sau simple fantezii? Autobuze electrice rapide, piste pentru bicicliști și transport public cu șalupe - fotofondautobuz-1465491721.jpg

Articole de la același autor

Constănțenii au fost convocați, miercuri după-amiază, la Universitatea "Ovidius", la o întâlnire de informare despre Planul de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD) în zona metropolitană Constanța. Așa au aflat că planul este deja realizat, că urmează să fie aprobat și că deciziile au fost deja luate. A fost suficient ca să se întărâte spiritele și întâlnirea să degenereze într-o dezbatere despre lipsa de dialog dintre cetățeni și autoritățile locale, despre o Constanță sufocată de mașini, fără locuri de par-care, fără piste pentru bicicliști, fără trotuare și, mai ales, fără o viziune clară de îmbunătățire a nivelului de trai al oamenilor.

"Planul de Mobilitate Urbană este o noutate în țara noastră, este un document strategic care să includă o serie de proiecte viitoare. Acest document a fost realizat de către o firmă de consultanță, în colaborare directă cu specialiștii Băncii Europene de Reconstrucție și Dezvoltare. La Primăria Constanța a ajuns în luna februarie 2016. Cu unele aspecte nu am fost de acord, am făcut câteva observații și acum se fac ultimele finisaje pentru ca apoi să fie supus evaluării de mediu și, ulterior, hotărârii Consiliului Local", a declarat Ani Merlă, directorul executiv al Direcției Programe și Dezvoltare din cadrul Primăriei Constanța.

Proiecte fanteziste sau fezabile?

Planul propriu-zis a fost prezentat de către Dana Ionescu, specialist infrastructură municipală în cadrul BERD și de către Adrian Vâlcan, directorul general al firmei de consultanță care a elaborat documentul. Pe scurt, planul propune creșterea ponderii transportului în comun, transportului nemotorizat, în special cu bicicleta, cu scopul reducerii poluării și consumului de combustibil. Planul cuprinde proiecte dintre cele mai interesante, de la benzi dedicate pentru autobuze, până la parcări Park & Ride, în Mamaia, unde oamenii să-și lase mașina și să meargă pe jos sau cu bicicleta, parcare verde în zona Tomis III sau autobuze mici electrice. Unele propuneri sunt chiar de-a dreptul fanteziste, deși reprezentanții Primăriei Constanța susțin că ele sunt fezabile. Astfel, nu este exclus ca în câțiva ani să putem să facem naveta între Ovidiu sau Năvodari și Constanța, cu șalupa, pe Lacul Siutghiol.

Autobuze mini electrice și mii de locuri de parcare

În cifre, până în 2020, autoritățile locale spun că vom avea 20 de km de benzi dedicate transportului public, 23 de km de benzi de tranzit rapid autobuze, 67 de autobuze mini electrice, trei Park & Ride, 160 de autobuze noi, 10 trasee noi de autobuze, 34 de km de piste noi pentru biciclete și peste 537.000 de metri pătrați de zone pietonale.

Constănțenii prezenți în sală i-au mai adus totuși pe inițiatorii planului cu picioarele pe pământ, amintindu-le că municipiul Constanța suferă teribil la capitolul transport și parcări și că astfel de cifre sunt absolut ridicole. "Sună frumos ce spuneți aici, dar nu are nicio legătură cu Constanța. Aici nu avem pe unde să mergem cu bicicleta, nu avem nici măcar trotuare ca lumea, să mergem pe jos sau cu căruciorul pentru copii. Nu avem parcări, avem zeci de microbuze maxi-taxi vechi, care poluează, în loc de autobuze de transport în comun. Ne ducem copiii la școală cu mașina, pentru că nu avem treceri de pietoni unde trebuie", a spus unul dintre constănțenii prezent la întâlnire.

"Unde să fac mișcare?"

Au mai fost voci care s-au plâns că se construiește haotic, se distrug spațiile verzi, fără să existe o coerență în planul de dezvoltare al orașului. "Sunt un simplu cetățean, care vrea să-și schimbe în bine viața. Încerc să nu folosesc mașina, să merg pe jos, să fac mișcare, dar unde să fac mișcare? Avem un oraș extraordinar, avem un potențial enorm, dar trebuie să îl folosim corect", a spus și Felicia Andrei.

La rândul său, avocatul Stelian Cris-tian Ion consideră că nu se poate face un plan de mobilitate urbană după un plan urbanistic adoptat acum 17 ani. "Nu ar fi fost normal să stabilești mai întâi care vor fi zonele rezidențiale, centrul de afaceri, zonele comerciale etc., ale Constanței pentru ca, pe această bază, să asiguri mobilitatea, infrastructura de transport?", întreabă acesta.

Prezent la discuții, Dănuț Jugănaru, directorul general al CCINA Constanța, a concluzionat că "va trebui să ne învățăm cu ideea să renunțăm la mașină și o să avem niște restricții ca să nu mai deținem trei mașini într-o singură familie".

Comentează știrea

14 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
Iacob
10 iunie 2016
Vrajeli ieftine de tip socialist

Astia nu sunt in stare sa faca 50 km de autostrada in 25 de ani si voi visati sf-uri pt anul 2020. Constanta arata de gen "3rd class city", fara logica urbanistica, standarde sociale de 2 bani, dar masini, haine straine si hypermarket-uri doar cu produse de import. Colonie 100%. Asadar lasati vrajeala. Vrabia malai viseaza. Cand unii vor fi pe Marte, noi vom termina deabia centura Bucurestiului.

nna
10 iunie 2016
proiect

juganaru se mai crede in comunism cand era dir, adjunct la sanatoriul Techirghiol.Adica de ce sa nu aiba familia trei masini?Fiecare membru al familiei merge in directii diferite;tatal mergela Navodari,mama la scoala din Agigea si fiul la arhiepiscopie (consiliu si toti locuiesc in Tomis 3.Ce zice juganaru (are o solutie comunista?)Pana nu scapam de astia nu va fi niciodata bine.

Fagadau= Maduro
10 iunie 2016
Made in Venezuela

Sosele suspendate,sens giratoriu suspendat(vezi proiect Cora),transport gratuit,masini electrice,sute de kilometrii de piste ptr biciclisti ,lapte si miere pana in 2020.Dupa 2020 incepe Raiul pe Pamant in Romania. Bai penalilor,voi nu sunteti in stare sa asfaltati ca lumea 1 m de sosea si ne vorbiti de proiecte desprinse din cartile lui Jules Verne.Gogosi de genul "Chavez" tin doar la cei din ghetoul Henri Coanda, "copilasii" de suflet ai lui Mazare si Fagadau Daca drogatul de Mazare se credea Chavez, Fagadau se crede Maduro. PS."Toti oamenii sunt eroi, in vise" -S.Freud.Bai Decebal,vezi ca Mazare si-a uitat cateva joint-uri prin biroul de primar.Ai grija ca sunt tari, si de la stadiul de "Maduro" poti trece rapid la cel de "Che Guevara" sau chiar "Lenin"

Genial
10 iunie 2016
Hautobuzele cu carbuni

Ahahahhahahahaahhahaaha, genial, genial, genial ! Dupa ce infractorii Mazare si Constantinescu, zeii Dobrogei pe calendarul nou, au scos tramvaiele, noua conducere UTC-ista din Constanta vine cu idei absolut futuriste si fabuloase. Autobuze electrice si glume care sunt crezute doar de pensionarii pomanagii. Bravo, baieti ! In Norvegia, se construiesc in disperare linii de tramvai. Parlamentul norvegian a dat o lege prin care cere ca pana in 2025, toate masinile sa fie electrice : personale, transport marfa, transport calatori. Ne vor invidia astia la ce idei grozave au cartofarii din Constanta.

XYZ
10 iunie 2016
Stati linistiti

Nu se vor face. Astea-s vise. Se pare ca Mazare si-a uitat prafurile prin primarie si au dat baietii astia peste ele, ca altfel nu-mi explic de unde au fantezii din astea.

ATENTIE
10 iunie 2016
AU APARUT

doi parcagii in P OVIDIU.Zilele trecute au spart geamul unei masini pentru a da un semnal celor care parcheaza in zona.Cei de la firma de paza ,platiti de PRIMARIE N-AU NUICI O TREABA.La fel si Pol. Locala.

theo
10 iunie 2016
Tembelism

Nici nu s-a uscat bine cerneala de pe stampilele de vot, ca au si sarit propagandistii PSD. Da pare sa le lipseasca o doaga. In Constanta, asemenea idei futuriste? Pentru cine baieti? Voi in ce secol traiti? Ia sa iesiti, oleaca la plimbarea seara, sa zicem pe Ferdinat, de la primarie spre gara. Ce o sa vedeti? Pai, va zice mosu. Pustiu. Pustiu, bre. Parcul virgin, plin de caini, gradina de vara ca un cimitir intunecat, magaoaie de constructii noi asezate pe trotuar, blocuri pustii fara palpaituri de viata in ele... S-a dus drak orasul asta, pensionari ati cultivat, pensionari si cersetori aveti. Blocuri, cur in cur, maghernite de biserici pe trotuare. Machedoni si tigani, turci care isi disputa influenta in bisnitareala. Poate , prea cuviosul Tomitan sa mai aiba succes, sa construiasca si el niste magaoaie de catedrale prin parcuri...

vandoreli
10 iunie 2016
castiguri bani

Venituri imediate, din prima luna! 100-285 de euro lunar! Va oferim o posibilitate de a colabora cu noi si de a lucra part-time sau full-time, in asa fel incat sa puteti castiga imediat bani, 100 de euro lunar (part-time) sau 285 euro lunar (full-time), din prima luna. Activitatea este usoara si placuta. Cerem seriozitate maxima! Cand doriti mai multe informatii, contactati unul dintre membrii echipei noastre, la tel.:0722384263 sau la adresa de email : [email protected]

constanta
10 iunie 2016
constanta

Felicitari celor care si-au imaginat toate aceste lucruri dar din pacate eu cred ca nu se vor realiza in viata aceasta ,poate in alta da. Mi-as dori nespus dar pana atunci mergem sa admiram toate aceste lucruri in strainatate si ne intoarcem apoi acasa si ....visam!

arnad
10 iunie 2016
oil

yea but in Norway, they are bleeding oil.. not sure you understand the difference

Răspuns la: Hautobuzele cu carbuni
Adăugat de : Genial, 10 iunie 2016
Ahahahhahahahaahhahaaha, genial, genial, genial ! Dupa ce infractorii Mazare si Constantinescu, zeii Dobrogei pe calendarul nou, au scos tramvaiele...
14 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6207 secunde