Condițiile inumane de la Secția de Psihiatrie Palazu Mare, în atenția Avocatului Poporului

499

Articole de la același autor

Reprezentanții Avocatului Poporului au făcut public, în luna noiembrie, un raport special privind situația respectării drepturilor omului în spitalele de psihiatrie din România. Raportul a fost elaborat pe baza investigațiilor realizate în 17 unități medicale din țară, în urma apariției în mass media a mai multor cazuri privind situații grave petrecute în secții sau spitale psihiatrice, precum cele semnalate, lunile trecute, la Săpoca sau Sighetu Marmației. 


Printre unitățile supuse atenției investigatorilor de la Avocatul Poporului s-a aflat și Secția exterioară de Neuropsihiatrie Palazu Mare a Spitalului Clinic Județean de Urgență "Sf. Andrei" Constanța. Aspectele depistate în această secție nu mai reprezintă o noutate. "Saloanele pacienților erau supraaglomerate, în unele saloane spațiul de deplasare dintre paturi fiind foarte limitat. De asemenea, starea de igienă din saloane era necorespunzătoare, pereții necesitând zugrăvire. Grupurile sanitare comune erau insuficiente, raportat la numărul pacienților, instalațiile sanitare nu funcționau corespunzător și nu existau amenajări pentru persoanele cu dizabilități", sunt o parte dintre cele consemnate de Avocatul Poporului. De asemenea, s-a constatat că nu există sală de mese, iar pacienții sunt nevoiți să mănânce în saloane sau pe holurile secției, unde au fost instalate câteva mese și scaune, "condițiile fiind însă improprii". 


Avocatul Poporului a punctat și probleme cu infiltrațiile din saloane, din cauza acoperișului deteriorat, și lipsa linoleumului din saloane și de pe coridoare. "Ancheta a relevat că în această secție de psihiatrie, condițiile de cazare sunt necorespunzătoare pentru pacienți pentru personalul medical, întrucât nu respectă normele legale în vigoare, neajunsurile putând fi remediate numai printr-o acțiune fermă a conducerii sau prin relocarea secției într-o clădire corespunzătoare", au mai arătat reprezentanții Avocatului Poporului. 


A fost demarată reabilitarea secției 
Demersurile pentru remedierea deficiențelor de la Secția de Psihiatrie Palazu Mare au fost demarate deja, aspect punctat, de altfel, și în urma verificărilor realizate de Avocatul Poporului. Pentru secția respectivă există un plan de conformare dat până în 2020, unitatea fiind în atenția reprezentanților Consiliului Județean Constanța, a Direcției de Sănătate Publică și a Ministerului Sănătății. 


Reprezentanții Spitalului Județean Constanța au precizat pentru "Cuget Liber" faptul că deja sunt în curs de remediere o parte dintre problemele existente la secția de la Palazu Mare. "S-a asfaltat, acoperișul a fost reabilitat, iar interiorul a fost renovat, parțial. Lucrările necesare pentru reabilitarea secției sunt în curs de desfășurare", au arătat reprezentanții instituției spitalicești. 
Se impune precizat că județul Constanța este singurul din țară unde nu există o secție de bolnavi psihici cronici, ceea ce îngreunează și aglomerează mult activitatea secției de la Palazu Mare. 


Potrivit reprezentanților Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța,  secția de la Palazu Mare a intrat în renovare din luna septembrie. "Astfel, după demararea și finalizarea licitațiilor, au început lucrările. Fondurile au fost alocate de Consiliul Județean Constanța. Până în momentul de față,  s-au efectuat lucrări atât la interior, cât și la exterior. A fost reparat integral acoperișul, s-a turnat asfalt pe toate aleile din curtea unității medicale, au fost toaletați arborii și arbuștii. În paralel, la interior, s-au executat lucrări de reparații la pereți, tavane, pardoseală, grupuri sanitare. Se reabilitează instalațiile sanitare și de încălzire, grupurile sanitare sunt și acestea renovate, toate obiectele sanitare sunt înlocuite, se montează calorifere noi, se înlocuiește toată tâmplăria din lemn cu tâmplărie PVC, iar în cursul acestei săptămâni se montează linoleum antibacterian, atât în saloane, cât și pe holuri. Lucrările care sunt în curs de execuție sunt efectuate cu avizul DSPJ, iar pacienții sunt relocați în alte încăperi după un grafic bine stabilit", au precizat aceștia.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.384 secunde