Condiţii de viaţă mai bune pentru adulţii cu dizabilităţi instituţionalizaţi

597

Articole de la același autor

Începe proiectul „Dizabilitatea nu este o barieră”. Reprezentanţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Constanţa (DGASPC) implementează, în această perioadă, cea de-a treia etapă a proiectului care are în vedere dezinstituţionalizarea persoanelor adulte cu dizabilităţi. Este vorba despre caravana ce are drept scop informarea, conştientizarea şi implicarea autorităţilor locale în procesul de dezinstituţionalizare.

În acest context, săptămâna trecută, echipa DGASPC a continuat întâlnirile cu reprezentanţii primăriilor, şcolilor, Poliţiei şi cu toate persoanele cu putere de decizie la nivelul unităţilor administrativ- teritoriale din Amzacea şi Comana, localităţi care vor beneficia de ridicarea unor Locuinţe Protejate şi Centre de Zi în Topraisar şi Chirnogeni.

Potrivit specialiştilor DGASPC, caravana are rolul de a informa comunităţile locale de pe raza judeţului Constanţa cu privire la procesul de dezinstituţionalizare a adulţilor protejaţi în centrele de tip rezidenţial de mare capacitate. „În acest context, în anul 2018, a fost dată Ordonanţa de Urgenţă nr. 69, potrivit căreia centrele mari trebuie să îşi reducă capacitatea la maximum 50 de locuri şi s-a creat facilitatea de a avea aceste locuinţe protejate şi centre de zi pentru persoanele adulte cu dizabilităţi. În locuinţele protejate se vor afla persoanele din centrele mari, care se vor desfiinţa, iar de serviciile oferite în centrele de zi, terapie, socializare, diverse alte activităţi, vor beneficia toate persoanele cu dizabilităţi, inclusiv cele provenite din comunitate”, a declarat Marin Ristea, expert conştientizare şi facilitare comunitară.

Misiunea serviciilor sociale tip „Locuinţe Protejate” este de a asigura persoanelor adulte cu dizabilităţi un mod de viaţă cât mai apropiat de cel familial. Printre serviciile oferite se numără: găzduire, sprijin şi asistenţă 24 de ore din 24, hrană, cazarmament, asistenţă şi supraveghere medicală, consiliere în vederea dezvoltării relaţiilor sociale, consiliere juridică, ergoterapie, reintegrare socială etc.

Alte locuinţe protejate şi la Chirnogeni

„Misiunea Centrelor de Zi este de a asigura promovarea dreptului fiecărei persoane adulte cu dizabilităţi de a-şi păstra accesul la servicii care să îi permită reintegrarea socio-profesională. Printre serviciile oferite în aceste centre amintim câteva: informare şi consiliere, sprijin pentru integrare în muncă, integrare socială, tot ceea ce ţine de terapia persoanei cu dizabilităţi, activităţi de socializare, culturale şi artistice”, a adăugat Ristea

La Chirnogeni, cel puțin, a început deja ridicarea a patru Locuinţe Protejate cu o capacitate de zece locuri fiecare. Lucrările se vor finaliza anul acesta, locuinţele fiind destinate celor 40 de beneficiari ai Centrului de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică, Corp B, Techirghiol.

De asemenea, o clădire din localitate va fi reabilitată, modernizată şi dotată cu tot ceea ce este necesar pentru un Centru de Zi cu o capacitate de 30 de locuri destinat atât beneficiarilor din sistemul de protecţie, cât şi tuturor persoanelor cu dizabilităţi din Chirnogeni şi localităţile învecinate.

„Comunitatea, în primul şi primul rând, beneficiază de faptul că se vor crea noi locuri de muncă. Din punct de vedere economic, va fi o dezvoltare a comunităţii, pentru că se creează noi locuri de muncă şi mare parte vor fi ocupate de membri ai comunităţii”, au mai adăugat specialiştii DGASPC. Apoi, la Topraisar urmează să fie construite patru locuinţe protejate şi, de asemenea, o clădire va fi reabilitată, modernizată şi dotată cu tot ceea ce este necesar pentru deschiderea unui centru de zi destinat persoanelor cu dizabilităţi din locuinţe, dar şi tuturor persoanelor cu dizabilităţi din comunitate.

Toate acestea se vor adăuga locuinţelor protejate deja existente în localitatea Topraisar. Aici, beneficiarii trăiesc într-un mediu cât mai apropiat de cel familial, sunt mult mai aproape de comunitate şi învaţă deprinderile de viaţă independentă. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.8133 secunde