Comunitatea musulmană celebrează Kurban Bayramul. Ce spune tradiția

Duminică, 11 Septembrie 2016, 16:00
2288
Credincioșii musulmani din România celebrează, astăzi, Kurban Bayramul (Sărbătoarea Sacrificiului), unul dintre cele mai importante evenimente religioase cu semnificație comemorativă din religia islamică, ce are loc la finalul pelerinajului, organizat la locurile sfinte de la Mecca (Regatul Arabiei Saudite). 


Respectând tradiția, Muftiul Iusuf Muurat va oficia Marea Rugăciune Comună (Bayram Namazi), astăzi, de la ora 7.23, la Geamia Hunkar, din Constanța. Ulterior, va participa la o serie de sacrificii ritualice și va oferi 2.000 de pachete ce vor conține carne de kurban pentru familiile nevoiașe din județele Constanța, Tulcea și Călărași, oferite de Muftiatul Cultului Musulman din România, împreună cu reprezentanții Fundației Hassene Germania - din Köln și Direcția Ministerului Cultului Islamic din Repu-blica Turcia prin intermediul Biroului Atașatului pentru Servicii Religioase al Republicii Turcia din Constanța. 


Sărbătoarea Sacrificiului comemo-rează gestul de sacrificiu al Profetului Ibrahim (Avraam, pentru iudeo-creștini), cel care, pus să aleagă între dragostea față de unicul său fiu și adorația lui Allah, optează pentru confirmarea devoțiunii față de divinitate. Potrivit Coranului, pentru a-și exprima credința necondiționată și supunerea față de Allah, Ibrahim se arată pregătit să-și sacrifice fiul, pe Ismail, dar Creatorul, văzându-i determinarea și neclintita credință, îl trimite pe Arhan-ghelul Gabriel cu un berbec pe altarul sacrificiului. Astfel, lama cuțitului taie gâtul animalului și nu pe cel al copilului mult iubit, ziua aceasta fiind celebrată de lumea musulmană ca Sărbătoarea Sacrificiului, ceremonie ce reconfirmă anual credința în Allah. 


"Pelerinajul, ce se desfășoară după un ritual strict, reiterează pelerinajul inițiatic al Profetului Muhammed (Pbuh), în primul mileniu creștin, la locurile sfinte ale religiei islamice, de la Mecca, Valea Mina, pe Muntele Arafat, Dealul Muzdalifa și Medina, la care participă anual circa trei milioane de pelerini, dar și puterea sacrificiului pentru credința în Creator, probată de Profetul Ibrahim"’, a precizat muftiul. 


Tradiția sacrificării unui animal (berbec, oaie, miel, cămilă, bivol sau capră) de către fiecare musulman adult și înstărit a apărut în anul al II-lea al islamului, având semnificația unui gest de bună-voință și adorare a lui Allah, prinos de mulțumire și recunoștință pentru împlinirea unor năzuințe, credinciosul musulman oferind în dar nevoiașilor 2/3 din animalul jerfit și oprind pentru cina din familie doar 1/3 din Kurban. 


Articole pe aceeasi tema

Pagina a fost generata in 0.2391 secunde