Colac de salvare pentru bolnavii cu accident vascular cerebral. Constanța va avea unitate de stroke

2735
Colac de salvare pentru bolnavii  cu accident vascular cerebral.  Constanța va avea unitate de stroke - unitatedestroke2-1539187879.jpg

Articole de la același autor

În sfârșit, județul Constanța va avea o unitate de stroke, care va contribui la salvarea vieții multor bolnavi care suferă accidente cerebrale vasculare. Altfel spus, o astfel de unitate era mai mult decât necesară pentru tratamentul bolnavilor, mai ales pentru că scade mortalitatea, reduce complicațiile și poate evita chiar paralizia la pacienții cu infarct sau hemoragii cerebrale. Astfel, dacă un pacient cu un atac cerebral are acces la tratament modern în primele ore de la debut, șansele de vindecare ale acestuia sunt foarte mari.

În plus, în cadrul saloanelor respective se face rapid diferența între infarct și hemoragie, pe baza unor complexe investigații de specialitate. Apoi se intervine pentru distrugerea cheagului, revascularizare sau se face decompresiunea chirurgicală, desigur, dacă edemul este important.

"Conducerea Spitalului Clinic Județean de Urgență ne rezervă două saloane, care sunt deja în lucru, pentru acest lucru, care sunt dotate cu monitor, injectomat și sperăm să putem începe tromboliza pacienților chiar începând de luna viitoare. Unitatea de stroke este esențială pentru Neurologie, mai ales pentru că tromboliza care se face este o metodă terapeutică netraumatizantă, care constă în administrarea unei substanțe trombolitice, care dizolvă un cheag care este situat intracerebral. Ca urmare, dacă un om este paralizat complet, poate pleca a doua zi acasă fără deficit motor. Spre exemplu, la acest moment, avem internat un tânăr de 18 ani paralizat. Dacă aveam tromboliză și dacă el ajungea la noi în fereastra terapeutică de maximum 4-5 ore, alta era situația acum. Oamenii trebuie să știe că tromboliza se poate efectua doar dacă oamenii ajung la spital în acest interval de la debutul accidentului cerebral vascular. Dacă ajung mai târziu, nu se mai poate face procedura, întrucât există un risc mare de hemoragie. Dacă acest adolescent ajungea la noi în intervalul menționat, pleca a doua zi pe picioarele lui. Apoi, bolnavii vor fi urmăriți în acest spațiu timp de 24 de ore încontinuu, le va fi luată permanent tensiunea arterială. În concluzie, avem tot ce ne trebuie, iar cadrele medicale s-au specializat deja pentru a putea face această treabă. Totuși, populația trebuie să înțeleagă să vină la noi încă de la primele semne de boală și aici nu vorbim numai de deficitele motorii, ce pot apărea, cât și de tulburările de limbaj. Adică, brusc, pacientul nu mai poate să vorbească, i se strâmbă gura, apare asimetria facială sau amorțeala mâinilor, are tulburări de vedere etc", a declarat, pentru "Cuget Liber", șeful secției de Neurologie din cadrul SCJU, dr. Any Docu Axelerad.

La rândul său, dr. Toldișan Ildiko a precizat că, dacă intervalul terapeutic este depășit, și intervenția este la fel. În plus, bolnavii nu pot fi duși la București, pentru că nu este timp pentru așa ceva. Drept urmare, cei cu AVC, dar nu comatoșii urmează tratamentele clasice, iar cei în stare gravă ajung pe Reanimare.

"Recuperarea neurologică totală este mult mai puțin probabilă la cei care nu beneficiază de această intervenție, care este acum folosită în toată lumea civilizată. Practic, acea zonă afectată poate fi remisă complet, iar bolnavul să nu rămână cu nicio defecțiune. Deci, vasul care a fost afectat de un cheag de sânge se desfundă, se dizolvă prin substanța care se administrează bolnavului", a explicat specialistul.

Și dr. Florentina Antica este de părere că această unitate de stroke le va fi de mare ajutor, pentru că în acest fel vor putea trata corect și rapid pacienții.

Așadar, această unitate de stroke va fi colacul de salvare al unor bolnavi, care pot fi recuperați.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.4609 secunde