Cireșe tratate cu fungicide periculoase, în supermarketuri și piețe

462
1

Articole de la același autor

De câteva zile, în supermarketuri și în piețe au apărut cireșele timpurii. Însă, dacă veți citi etichetele, veți constata că toate sunt de import și, dacă vă interesați mai departe, veți afla că ale noastre mai au până să se coacă.

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a declanșat un amplu control în magazine și piețe după ce a fost constatată existența, la vânzare, a unui sortiment de cireșe de import din Turcia, de calitatea I, tratate cu imazilil și thiabendazole. Iar pe etichetă scrie cu litere mari: "Coaja nu se recomandă pentru consum!". De parcă ar sta cineva să curețe cireșele de coajă pentru a le mânca apoi.

Foarte grav este că, în piețe și la tarabe, de exemplu, aceste fructe sunt vândute la kilogram și că multora dintre noi nici nu le trece prin cap să cerem comerciantului eticheta pentru a vedea ce scrie pe ea. Așa că ajungem să cumpărăm otravă dulce la prețuri de 100, 110 lei kilogramul.

"Substanțele imazilil și thiabendazole sunt fungicide folosite pe scară largă în agricultura din Turcia, mai ales în producția de portocale și alte citrice, însă, de curând, au început să le folosească și la producțiile de căpșuni și cireșe", explică Paul Anghel, directorul general al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor.

"Nu au nici miros diferit, nici culoare aparte!"

Din păcate, aceste substanțe nu sunt interzise, așa că singura măsură de protecție împotriva lor este fie de a curăța coaja fructului, fie de a nu îl mai cumpăra deloc. În cazul citricelor, îndepărtarea cojii groase elimină cea mai mare parte a riscului de ingerare a chimicalelor. Însă spălarea intensă a cireșelor nu îndepărtează pericolul. Potrivit medicilor, substanțele respective sunt extrem de dăunătoare ficatulului și rinichilor. Și, ce este și mai grav, în lipsa unei etichete, nici măcar nu ne putem da seama că fructele sunt periculoase.

"Fructele și legumele stropite cu aceste pesticide nu au un miros diferit și nici o culoare aparte", mai precizează șeful ANPC, așa că nu pot fi diferențiate de cele sănătoase decât după o citire atentă a etichetei. Acesta ne sfătuiește să nu consumăm nicio legumă sau fructă înainte de a citi informațiile prezentate pe etichetă.

Comentează știrea

Gica contra
8 mai 2018
Pentru o viata sanatoasa consumati zilnic fructe si legume ! :)

Mai bine fumez un pachet de tigari decat sa mananc fructe din supermarket-uri , este mult mai sanatos !

Pagina a fost generata in 0.7424 secunde