Cine poate primi ajutorul de înmormântare la decesul unei rude

268

Articole de la același autor

V-a murit un membru al familiei și nu știți ce trebuie să faceți pentru a intra în posesia ajutorului de deces de la stat? Potrivit reprezentanților  Casei Județene de Pensii (CJP) Constanța, acesta se acordă atunci când moare un salariat sau un pensionar (sau un membru al familiei acestora), dar numai persoanei care a suportat cheltuielile în urma decesului. 


Această persoană poate fi soțul supraviețuitor, copilul, părintele, tutorele sau, în lipsa acestora, oricare persoană care face această dovadă. Valoarea ajutorului de deces acordat în acest an a ajuns la suma de  5.163 lei, în cazul decesului asiguratului sau a pensionarului. În cazul decesului unui membru de familie al asiguratului sau al pensionarului, suma de bani va fi de 2.582 lei.


Precizăm că ajutorul de deces va fi acordat doar după ce s-au făcut cheltuielile ocazionate de decesul persoanei cu privire la care se solicită ajutorul privind cheltuielile de deces, conform Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. 
Pentru cei care ajung la Casa de Pensii, după efectuarea plății ajutorului de deces, se va înscrie pe spatele certificatului de deces original mențiunea "achitat", data, semnătura și ștampila unității. În acest fel, banii nu pot fi încasați decât o singură dată și nu pot apărea probleme.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 1.1382 secunde