X
X

Cine le mai vine de hac patronilor care angajează muncitori la negru

Ştire online publicată Miercuri, 22 Iulie 2015. Autor: Andreea PERHAIȚĂ
Disperați să câștige în trei luni cât pentru un an întreg, agenții economici de pe litoral uită deseori de lege. Preferă să riște și să primească la muncă persoane cărora nu le fac contracte de muncă. Însă acest gest îi poate costa chiar și libertatea.

Inspectorii de muncă depistează aproape zilnic persoane care muncesc fără forme legale și patroni care îi plătesc la negru. De altfel, în perioada iulie - septembrie 2015, Inspecția Muncii desfășoară o amplă campanie privind identificarea cazurilor de muncă nedeclarată și verificarea respectării prevederilor legale referitoare la securitatea și sănătatea în muncă la agenții economici care își desfășoară activitatea în stațiunile de pe litoralul Mării Negre în domeniile turism, alimentație publică, comerț prestări servicii, activități de distracție și agrement etc.

"Campania vizează identificarea angajatorilor care folosesc personal fără forme legale de angajare și luarea măsurilor ce se impun pentru respectarea prevederilor legale în domeniul relațiilor de muncă, cât și în domeniul securității și sănătății în muncă, precum și creșterea gradului de conștientizare a angajatorilor cât și a angajaților. În plus, dorim să identificăm și să-i sancționăm pe angajatorii care utilizează nelegal munca copiilor și a tinerilor", a declarat, pentru "Cuget Liber", inspectorul șef al Inspectoratului Teritorial de Muncă din Constanța, Eugen Bola.

Nereguli privind munca tinerilor

Potrivit acestuia, în mai puțin de o săptămână, între 13 și 19 iulie, au fost verificați 136 agenți economici și au fost aplicate 17 sancțiuni contravenționale. Nouă persoane au fost găsit la muncă fără a avea încheiate contracte individuale de muncă. Valoarea sancțiunilor numai pentru munca la negru a depășit 90.000 de lei.

Acțiunile de control au fost comune, cu reprezentanți ai Inspectoratului Județean de Poliție Constanța, atât în week-end, cât și pe timpul nopții. Alături de inspectorii de muncă din cadrul ITM Constanța, a participat și inspectorul general de stat al Inspecției Muncii, Danteș Nicolae Bratu, care a supravegheat îndeaproape acțiunile de control.

"Au fost depistate cazuri în care nu erau respectate prevederile legale privind repausul săptămânal, în care nu se ținea evidența orelor de lucru prestate de salariați, în care erau încălcate prevederile privind acordarea drepturilor salariale. De asemenea, au fost găsite nereguli privind munca tinerilor, munca suplimentară și munca de noapte", a mai spus șeful ITM. 

Distribuie :

Articole de la acelaşi autor

Top ştiri din ultimele 7 zile

Politică-Administrație
Luni, 14 septembrie Foto : Marian Vasiliev: "Prima parcare subterană va fi inaugurată pe 1 Decembrie 2021!" 31496 vizite, 0 comentarii Marian Vasiliev: "Prima parcare subterană va fi inaugurată pe 1 Decembrie 2021!"
Social
Luni, 14 septembrie Foto : Atenţie, constănţeni! Bulevardul Tomis va deveni cu sens unic din 1 octombrie 3982 vizite, 0 comentarii Atenţie, constănţeni! Bulevardul Tomis va deveni cu sens unic din 1 octombrie
Cultură-Educație
Miercuri, 16 septembrie Foto : Doliu la Teatrul de Stat! A încetat din viaţă actorul Alexandru Mereuţă 1484 vizite, 0 comentarii Doliu la Teatrul de Stat! A încetat din viaţă actorul Alexandru Mereuţă
Eveniment
Marti, 15 septembrie Foto : GALERIE FOTO / Liberalul Marian Iordache, condus pe ultimul drum de medgidieni 1267 vizite, 0 comentarii GALERIE FOTO / Liberalul Marian Iordache, condus pe ultimul drum de medgidieni
ziare & stiri Revista presei
Pagina a fost generata in 0.4336 secunde