Cine este răspunzător pentru haosul din Compozitorilor?

8281
14

Articole de la același autor

Zona Compozitorilor s-a transformat, în ultimii ani, dintr-un câmp sterp și plin de bălării, într-un adevărat cartier al Constanței. Sunt case cochete, blocuri moderne și continuă să se construiască. Însă zona este încă departe de a arăta ca într-un oraș civilizat.


În doar câțiva ani, aici au apărut zeci de case și blocuri, în ciuda faptului că nu existau utilități. Încet-încet, proprietarii au reușit să facă branșamente și la curent, apă potabilă sau gaze. Dezvoltarea zonei a luat prin surprindere chiar și autoritățile locale, care acum fac eforturi pentru a asigura cetățenilor condiții demne de un municipiu. De-abia au fost asfaltate câteva străzi și au fost montați stâlpii de iluminat public, însă, deși importante, acestea sunt aproape cele mai mici griji ale locuitorilor zonei.


Cele mai grave probleme sunt utilitățile. Rețelele sunt subdimensionate și ba nu este presiune la apă, ba cade curentul. Nu există platforme pentru colectarea gunoiului și casele sunt umbrite de blocurile construite de dezvoltatorii imobiliari în imediata apropiere a acestora.


"Când noi am venit și ne-am făcut casa aici, nu era niciun bloc. S-au vândut terenurile și unii vecini nu au ridicat nimic, apoi, când a crescut valoarea au vândut unor investitori imobiliari care ne-au ridicat blocul chiar lângă curte. Acum avem zece familii de vecini care se uită direct la noi în curte. Nu mai avem intimitate, nu mai avem liniște! Nu așa ne închipuiam că o se transforme acest cartier. Speram într-o zonă de case, frumos aliniate, cu înălțime asemănătoare, cu liniște și vecini puțini", ni s-a plâns o constănțeancă din zonă.


Nu există aliniament și regim de înălțime
Pe fiecare stradă sunt două-trei case, un bloc, alte trei - patru case, două blocuri. Nu există aliniament nici măcar la garduri, pentru că unii au gardul mai în față, la stradă, alții mai în spate, după cum au cumpărat terenul. De altfel, și asfaltul a fost turnat cu întreruperi, pentru că unele proprietăți ies din aliniament.


Pe strada Constantin Bobescu, cum intri de pe strada Baba Novac, sunt blocuri, apoi case, iarăși un bloc, iar o înșiruire de viluțe cu câte un etaj, lângă care se ridică un bloc, după care răsare un alt bloc cu șase etaje, urmat de alt bloc cu patru etaje, și așa mai departe. Vizavi, sunt din nou viluțe, un teren viran și alte blocuri, de data aceasta cu trei etaje.


Pe strada Nicolae Kirkulescu, peisajul este și mai trist. Sunt și mai puține case, prinse ca într-o capcană, între blocuri. Multe dintre apartamente sunt cu vedere la ruinele fostei baze Energia, iar ca să ajungi la intrarea în bloc îți trebuie cizme de cauciuc, mai ales după ploile din ultimele zile. 


"Ne-am asumat să ne mutăm aici, deși zona este încă în dezvoltare, dar nu ne-am gândit că se va întârzia atât de mult cu asfaltarea și nici că sunt probleme cu utilitățile. Poate acești investitori nu ar trebui lăsați să construiască după cum vor ei, căci ei își văd interesul lor și după ce și-au luat banii nu îi mai interesează de noi. Consider că am fost păcăliți, dar împotriva cui să ne întoarcem?!! Mai sperăm doar ca autoritățile se rezolve cât mai repede măcar cu străzile. În rest, ne cumpărăm un hidrofor, mai vorbim cu cei de la Enel să ne updateze rețeaua, dar măcar să avem lumină și asfalt", ne-a spus o locatară de pe strada Kirkulescu.


PUZ pentru case și vile
Primarul Decebal Făgădău știe că sunt probleme grave în zonă, însă recunoaște că nu mai pot fi schimbate multe lucruri. "Planul Urbanistic Zonal pentru cartierul Compozitorilor nu permite amplasarea ghenelor de gunoi pentru că este desenat pentru locuințe individuale cu parter și două etaje. Proprietarii terenurilor au făcut însă P+4, P+5 și în plan nu sunt prevăzute ghene pentru acești locatari. De asemenea, conducta de apă este prevăzută pentru case, cum pot fi alimentate atâtea blocuri dintr-o astfel de conductă? Practic, investitorii au profitat de regimul maximal și au făcut blocuri. Rămâne de văzut ce se va mai putea face aici", a declarat primarul Constanței.


Chiar dacă acum primăria nu mai dă autorizație de construcție pentru astfel de imobile înalte, răul a fost deja făcut. Fostul arhitect-șef al Constanței, Luiza Tănase, a aprobat, însă, ani la rând construcții ilegale, care nu respectau din start PUZ-ul zonei, apoi a părăsit Serviciul de Urbanism, lăsând în urma sa un adevărat haos în Compozitorilor.


Comentează știrea

14 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
costi
14 martie 2017
orasul sat

Banii adunati din taxe si impozite sa fie investiti in modernizarea cartierelor Constantei. Nu se pot accepta strazi neasfaltate, utilitati lipsa, intr-un oras de talia orasului nostru. Cine nu e capabil sa administreze sa plece.

bietuvanat
14 martie 2017
haos

bravoooo mazare..ai reusit in cativa ani sa ne bagi in topul celor mai mizerabile orase din romania ....dar nici fagadau nu i departe de el ...

jj
14 martie 2017
jj

Proprietarii in primul rand, ei s-au lacomit la noroaie fara sa ceara vanzatorului macar pietruirea drumului din fata blocului.

Cristi
14 martie 2017
Compozitori

Nu-i prost cine vinde! E prost cine cumpara! De unde sa stie un cuplu proaspat casatoriti cum se cumpara o casa un apartament un teren daca nu se consulta cu un specialist in domeniu. Ei stiu sa treaca strada la banca sa se imprumute imediat prima casa cu avans mic si eee lasa bloc vechi bloc nou renovam schimbam, e casa noastra. Degeaba exista evaluator. Banca cand vede ca ai de unde trage/tine. Totul pleaca din lipsa informatiei si neconsultarea cu specialisti in domeniu. Pentru o gresala de 3 secunde a unui ctr regreta toata viata* valabil pt prosti.

Nicu
14 martie 2017
Blocuri.....blocuri

Cum sa permiti sa faci ditamai blocul? Si pe altul nu il amendezi si ptr un acoperis amarat....

Un Cetatean
14 martie 2017
Bobescu

Eu nu m-as grabi s-o acuz pe arhitecta sefa Luiza Tănase de toate relele pricinuite acestui oras, atit timp cit dumneai nu a fost decit a N-a roata la caruta, intr-o institutie capusata de Mazare si acolitii lui. Vinovati ne putem considera inclusiuv noi, cetatenii orasului, ptr ca am permis ca acel golan sa fie primar timp de 15 ani! Mai mult, urmasul la Primarie este fosta sluga a lui Mazare, care se dovedeste a fi un remarcabil discipol ce a ajuns la "maturitate". De ce sa o acuzam pe Luiza Tănase, cind acest "domn" Fagadau a avut (si poate mai are) afaceri in cartierul Compozitorilor? Blocul cu numarul 102 i-a apartinut pina cind a "picat" seful dumnealui. Apoi, ptr a putea intra "curat" in campania electorala, l-a predat unui "neica nimeni" care, de peste 2 ani a facut (si inca mai face) "ce-a vrut muschii lui". Initial proiectul a fost ptr un bloc cu 4 nivele, constructia a stagnat pina cind Fagadau a fost uns primar, apoi, dintr-o data, s-a obtinut aprobare ptr 5 nivele!? Iar acest fapt nu inseamna nimic pe linga multe alte matrapazlicuri facute de Fagadau si "prietenii" sai. Daca cineva chiar ar vrea sa investigheze, ar afla multe lucruri interesante. Deci, stimata d-na Perhaita, care este vina d-nei arhitecte sefe in situatia prezentata de mine? Tot ce am vrut a fost sa demonstrez ca raul adevarat trebuie cautat intotdeauna la cei care au piinea si cutitul in mina, nu la un angajat oarecare (celebrul acar Paun). In rest, asa prosti (cum ne considera unii comentatori) sau destepti noi, locuitorii cartierului Compozitorilor, sa ne rugam la Dumnezeu ptr un bine iluzoriu in anii ce vor veni...

Vlad
14 martie 2017
Ptr. Cristi

Prea repede ii faci 'prosti' pe cei care cumpara si in primul rand pe tineri. Vina cea mai mare este a primariei, si in primul rand a sefului de la Urbanism care trebuie sa impuna niste reguli atunci cand avizeaza o autorizatie de constructie. Dar daca in primaria Constanta, la sefia departamentelor sunt numiti indivizi pe criterii de 'cumetrie' si nicidecum pe competenta si profesionalism, nu putem avea un oras frumos si curat. De la inceput, aici in Compozitorilor, la solicitarea primelor autorizatiilor de constructie, serviciul de urbanism trebuia sa prevada strazi si alei de acces, coridoare pentru utilitati si lotizarea pentru vanzarea terenului. Daca primaria nu a prevazut astfel de elemente obligatorii(din prostie!), arhitectii care au facut proiectele de case ar fi trebuit sa prevada acest lucru si nu sa proiecteze constructiile la limita proprietatii. Situatia actuala nu prea se poate rezolva pentru ca, asa cum scrie si in articol, totul este intr-o dezordine iremediabila. Cum poti face strazi si alei daca nu mai sunt spatii? Daca incerci sa faci carosabil pentru masini, nu mai ai spatiu pentru trotuare. Pe alocuri, trebuie sa ingustezi strada pentru ca nu ai loc de garduri si tot asa. Pentru realizarea unor strazi de acces conform normelor, primaria trebuie sa faca un PUZ si sa exproprieze spatiile necesare pentru punerea in executie a cailor de acces. Intrebarea este: Vor accepta proprietarii de terenuri sa cedeze spatiile necesare? Si daca constructiile sunt la nivelul proprietatii, cum se rezolva problema? Acestea sunt problemele orasului Constanta cand de mai bine de 16 ani la primarie au fost numai ageamii neprofesionisti, hoti si mafioti! Mai rau este ca nici acum nu avem edil corespunzator.

Răspuns la: Compozitori
Adăugat de : Cristi, 14 martie 2017
Nu-i prost cine vinde! E prost cine cumpara! De unde sa stie un cuplu proaspat casatoriti cum se cumpara o casa un apartament un teren daca nu se...
Vlad
14 martie 2017
Ptr. Un cetatean

Da, vina este a dnei Luiza pentru ca era in functia de arhitect sef al primariei si domnia sa isi punea semnatura pe proiectul atasat pentru obtinerea autorizatiei de constructie. Daca era cu adevarat profesionista si tinea la orasul Constanta, trebuia sa obiecteze in scris pe proiect si sa semneze obiectia fara a semna la 'aprobat'. Vazand ca se abuzeaza de pozitia sa, trebuia sa stopeze constructia in zona pana la realizarea si aprobarea PUZ-ului pentru acel cartier inn devenire. Rezultatul de la Compozitorilor este urmarea nepriceperii si ...coruptiei din primarie!

Răspuns la: Bobescu
Adăugat de : Un Cetatean, 14 martie 2017
Eu nu m-as grabi s-o acuz pe arhitecta sefa Luiza Tănase de toate relele pricinuite acestui oras, atit timp cit dumneai nu a fost decit a N-a roata...
Mungiuri Gheorghe
15 martie 2017
Canalizări pe Constantin Bobescu

Am făcut sesizări la primărie,la Raja,la DSP,la confort Urban referitor la scurgerile de pe mijlocul străzilor care pe timp ploios ne inunda subsolurile cudejectii ,și nimeni nu dorește rezolvarea problemei.Raja spune că nu are condiții tehnice ,DSP avand mare grija de sănătatea publica ne indruma sa ne adresam către Raja,primăria ne îndrumă spre Raja ,confort Urban au venit au măsurat înălțimea străzii au promis că vor innainta șefilor soluția de coborâre a nivelului străzi pentru a crea panta străzii spre Baba Novac și nu au mai făcut nimic . Canalizările străzilor au fost făcute pe bani europeni și au fost oprite în dreptul blocului construit pe fundația ce a aparținut domnului Făgădău ,pentru o portiune de circa 300 metri până la str.Baba Novac se refuza continuarea canalizării . Au găsit bani pentru asfaltarea unor străzi în campania electorală ,dar situația gravă de sănătate publică de pe Str. Constantin Bobescu nu interesează pe nimeni ? Când se dau aprobări de construcție a blocurilor nu își asumă nimeni ușurință semnării lor.

Un Cetatean
15 martie 2017
Ptr Dl.Vlad

Stimate Domn, fara a dori sa intru intr-o polemica nesfirsita si, mai ales, neprincipiala cu dvs, va spun numai atit: a o acuza pe arhitecta sefa din vremea lui Mazare echivaleaza cu a-i acuza pe toti cei 4 milioane de membri de partid din vremea lui Ceausescu. Nu stiu ce virsta aveati dvs atunci, dar imi fac datoria sa va spun ca, intr-un regim dictatorial (precum a fost si cel al lui Mazare), daca vrei sa maninci o piine trebuie sa faci intocmai ce ti se spune, iar opiniile personale nu prea conteaza...

Răspuns la: Ptr. Un cetatean
Adăugat de : Vlad, 14 martie 2017
Da, vina este a dnei Luiza pentru ca era in functia de arhitect sef al primariei si domnia sa isi punea semnatura pe proiectul atasat pentru...
14 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6053 secunde