Cine este de vină pentru tragedia de la Spitalul de Boli Infecţioase Constanţa? „Căutăm probe!”

1668

Articole de la același autor

Misiune dificilă pentru anchetatorii care cercetează împrejurările şi cauza incendiului izbucnit vineri, 1 octombrie, la Spitalul de Boli Infecţioase Constanţa. Mai multe echipe de pompieri, specialişti, procurori şi criminalişti încearcă să facă lumină în acest caz, în timp ce autorităţile locale şi conducerea spitalului dau vina unii pe alţii pentru starea precară în care se afla unitatea medicală.

Iliana, Georgeta, Maria, Paraschiva, Negisar, Angela şi Maria sunt cele şapte femei care au pierit, în incendiul de la Spitalul de Boli Infecţioase. Acestea aveau Covid şi erau în stare gravă, la Secţia de Terapie Intensivă, ţintuite în pat. Nu au avut nicio şansă! Cinci dintre ele au murit intoxicate din cauza fumului gros, iar două au murit din cauza arsurilor.

De mai bine de trei zile, anchetatorii fac cercetări în incinta spitalului. Duminică, 3 octombrie, pompierilor şi procurorilor li s-au alăturat şi opt specialişti ai institutului INSEMEX Petroşani – Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Securitatea Minieră şi Protecţie Antiexplozivă. Aceştia investighează locul incendiului şi vor realiza o expertiză. „Se urmăreşte prelevarea de probe şi observaţii în zone de interes relevante, precum locul apariţiei potenţialei surse, locul apariţiei posibilelor scurgeri de gaze, în acest caz oxigenul comprimat, locul apariţiei focarului iniţial, traseele de conducte tehnologice, trasee de cabluri, amplasarea consumatorilor electrici, branşamentele consumatorilor şi modul de realizare. Probele vor fi ridicate şi va fi realizată o expertiză”, a declarat, George Găman, directorul general al INSEMEX Petroşani.

Potrivit acestuia, expertiza este de durată şi va fi finalizată abia anul viitor.

Cercetări şi ipoteze

Procurorii fac, la rândul lor, cercetări complexe la faţa locului, în secţia distrusă de foc. „Continuăm să căutăm indicii ca să stabilim care a fost sursa incendiului, traseul de propagare, traseul victimelor, cum au fost salvaţi pacienţii, cum a acţionat personalul medical, încercăm să ne lămurim şi cu privire la condiţiile care au favorizat producerea incendiului şi propagarea acestuia în întreaga secţie. O astfel de cercetare la faţa locului presupune foarte multă migală şi precauţie”, a declarat procurorul de caz, Zafer Sadâc. Oamenii legii pot intra în secţie doar îmbrăcaţi în combinezoane speciale, care să îi protejeze de eventuale urme de virus SARS-CoV-2 din saloane.

„Încercăm să ne dăm seama de unde putea să apară vreo greşeală în activitatea medicală sau de folosire a instalaţiilor de oxigen, electrice şi a aparaturii medicale. Nu avem deocamdată o ipoteză, poate să fie o greşeală umană, poate să fie un defect, nu ştim în prezent despre ce este vorba”, a mai spus Zafer Sadâc.

Potrivit acestuia, deocamdată, nu au fost vizualizate imaginile de pe camerele video din secţie, al căror sistem a fost afectat de apa folosită de pompieri pentru stingerea focului. „Din cauza coronavirusului, secţia de Terapie Intensivă a spitalului era supraaglomerată. Sunt şapte saloane cu zece paturi. Secţia a fost adaptată anul trecut ca să crească numărul de paturi la Terapie Intensivă. Este posibil ca instalaţia electrică să fi fost suprasolicitată, dar deocamdată nu avem date concrete în acest sens. Nu avem informaţii dacă s-au făcut improvizaţii”, a mai spus procurorul de caz.

Contradicţii şi lipsă de coerenţă

Autorităţile responsabile de starea spitalului dau însă vina una pe alta, încercând să se spele pe mâini. Atât primarul Constanţei, Vergil Chiţac, cât şi directorul unităţii medicale, dr. Stela Halichidis, au declarat, încă de vineri, 1 octombrie, la doar câteva ore de la incendiu, că „nu erau probleme” şi că „totul funcţiona normal”. Ambii au fost contrazişi de reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă care au spus că fuseseră descoperite nereguli şi defecţiuni, la controalele din luna februarie 2021, şi că Spitalul de Boli Infecţioase nu avea autorizaţie la incendiu şi nici nu fuseseră depuse, de patru ani de zile, documentele pentru a solicita avizul respectiv.

La solicitarea premierului Florin Cîţu şi a primarului Vergil Chiţac, Consiliului de Administraţie al unităţii medicale a decis demiterea managerului spitalului. Însă dr. Stela Halichidis consideră că a făcut demersurile necesare pentru a asigura buna funcţionare a spitalului. Pe site-ul Spitalului de Boli Infecţioase este publicată lista obiectivelor de investiţii pe anul 2021, propunerea înaintată către Primăria Constanţa. Printre acestea se află proiectul tehnic pentru mărirea puterii electrice instalate în spital, inclusiv obţinerea avizului de acordare, lucrare de racordare la postul de transformare existent al ENEL în vederea măririi puterii instalate, proiectul de documentaţie tehnică pentru obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu, proiectul de specialitate sistem de detecţie incendiu pentru autorizaţie ISU şi instalare sistem de detecţie incendiu. Acestea sunt marcate cu roşu şi este precizat că „obiectivele scrise cu roşu au fost tăiate de pe lista de investiţii de către Primăria Constanţa, deoarece urmează a fi realizate în cadrul proiectului european de eficientizare energetică”.



Spital subfinanţat cronic, deznodământ previzibil


Ceea ce nu este precizat pe site şi nu a explicat nici managerul Stela Halichidis este de ce a fost nevoie de ani de zile pentru a face astfel de demersuri, având în vedere că obligaţia obţinerii autorizaţiei de securitate la incendiu a fost introdusă încă din anul 2017. Mai mult decât atât, este binecunoscut faptul că, înainte de pandemia cu noul coronavirus, Spitalul de Boli Infecţioase Constanţa, aflat în administraţia primăriei, a fost ani de zile subfinanţat, nu au fost realizate investiţii majore, însăşi curtea unităţii medicale a stat ani de zile plină de clădiri abandonate, în ruină, bălării şi gunoaie. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.8159 secunde