Cine are dreptul să încaseze pensia de urmaș de la stat

Marţi, 02 Iunie 2020, 21:11
389
Pensia de urmaș se acordă de către stat numai în anumite condiții, în situația decesului asiguratului sau pensionarului. Pe scurt, au dreptul la acești bani copiii și soțul supraviețuitor, însă numai dacă îndeplinesc o serie de condiții.

Spre exemplu, vor beneficia de aceste drepturi copiii cu vârsta de până la 16 ani, dar și cei mai mari, dacă își continuă studiile într-o formă de învățământ organizată potrivit legii, până la terminarea acestora, fără a depăși vârsta de 26 de ani. De asemenea, va primi pensie de urmaș soțul supraviețuitor, la împlinirea vârstei-standard de pensionare, dacă durata căsătoriei a fost de cel puțin 15 ani.

Dacă durata căsătoriei a fost mai mică de 15 ani, dar de cel puțin 10 ani, cuantumul pensiei de urmaș cuvenit se diminuează cu 0,5% pentru fiecare lună, respectiv 6% pentru fiecare an de căsătorie în minus.

Totodată, urmașii invalizi pot intra în posesia banilor, indiferent de vârstă, pe perioada în care se menține gradul de invalid l sau II, chiar dacă durata căsătoriei a fost de cel puțin un an. În același timp, se primesc banii de la stat, indiferent de vârstă și de durata căsătoriei, dacă decesul soțului susținător s-a produs ca urmare a unui accident de muncă sau a unei boli profesionale.

Potrivit reprezentanților Casei de Pensii, pensia de urmaș se calculează din pensia pentru limită de vârstă aflată în plată sau la care ar fi avut dreptul, în condițiile legii, susținătorul decedat. Articole pe aceeasi tema

Pagina a fost generata in 0.3004 secunde