Certificatul verde a împărţit lumea în două. „Cred că o să punem lacătul pe uşi!”

1469

Articole de la același autor

Certificatul verde Covid a devenit obligatoriu în întreaga ţară, pentru majoritatea activităţilor, începând de luni, 25 octombrie, când au intrat în vigoare noile restricţii. Ca urmare, la acest moment, nici măcar în magazinele alimentare din mall nu se mai poate merge fără un astfel de document sau dacă nu aţi trecut prin boală în ultimele şase luni. În ce priveşte copiii mai mici de 12 ani, ei vor avea acces în diferite locuri, însă doar atunci când sunt însoţiţi de un adult vaccinat sau care a trecut prin boală.

De trei zile, constănţenii nu mai pot merge fără certificat verde în magazinele alimentare din mall, la diferite instituţii publice, Fisc, restaurante, cafenele, hoteluri, pensiuni, muzee, biblioteci, librării, cinematografe sau săli de sport. Pe scurt, restricţii peste restricţii, valabile numai pentru o singură categorie de persoane, şi anume cele care nu s-au imunizat, încă, împotriva virusului Sars- Cov-2. Desigur, toate aceste măsuri impuse de Guvern au dat naştere unui val imens de nemulţumiri din partea populaţiei. Oamenii spun că acest certificat verde Covid (de vaccinare sau de trecere prin boală în ultimele 180 de zile) a separat lumea în două, iar ceea ce se întâmplă acum, situaţia pe care o traversăm cu toţii este una fără precedent.

Reporterii cotidianului „Cuget liber” au mers în cursul zilei de marţi la mai multe instituţii din oraş, pentru a vedea dacă accesul este permis şi fără acest certificat şi dacă măsurile impuse de autorităţi sunt respectate.

La prima oră, am ales să mergem la Casa Judeţeană de Pensii Constanţa şi Inspectoratul Teritorial de Muncă, unde, de regulă, oamenii se strâng în număr foarte mare, pentru a-şi rezolva diferite probleme. Aşa cum ne aşteptam, lume afară, cozi, ca de obicei, doar că, de data aceasta, nimeni nu mai trecea fără a fi controlat de certificat de către oamenii de la pază. „Aveţi certificat verde? Arătaţi-mi-l, vă rog, şi treceţi!”, le spuneau aceştia bieţilor oameni care îngheţau în frig, în faţa instituţiei. Pentru cei care nu deţin acest document justificativ, există o altă variantă de a-şi soluţiona problemele, şi anume să îşi trimită cererile pe email sau prin poştă. Totuşi, oamenii sunt supăraţi că bat drumurile degeaba, iar unii spun că tot nu sunt decişi să se vaccineze, chiar dacă sunt convinşi că acesta este scopul restricţiilor, de a-i determina şi pe alţii să se imunizeze împotriva Covid-19.

„Comercianţii vor sta cu rafturile pline şi conturile goale”

„Legat de vaccin, fiecare om e cu părerile lui, cu gândurile lui. Eu cred că ne vor dezbinaţi, răi, plini de ură şi furie. Am ajuns să fim în două tabere şi mulţi au uitat, deja, să fie oameni. Cert este că în doar câteva zile, guvernanţii au reuşit să împartă, cu brio, lumea în două cu acest vaccin de parcă ar fi primul vaccin existent pe pământ. Ce s-a creat peste tot este o harababură, iar oamenii se ceartă între ei, unii fiind contra vaccin şi alţii pro vaccin. De când a ieşit legea aceasta nu ne mai înţelegem unii cu alţii. Eu una nu mă vaccinez. Ce o să faceţi? O să îmi daţi în cap? Este dreptul meu şi aleg să nu o fac! Nu mai merg nicăieri şi gata, şi tot nu îl fac”, ne-a declarat Maria G.

Mai departe, la cafenelele din centrul Constanţei, situaţia este fix la fel. Aveţi vaccin intraţi, nu aveţi, staţi la geam şi salivaţi la bunătăţurile pe care bucătarii le prepară numai pentru cei imunizaţi.

La magazinele nealimentare, atât din această zonă, cât şi din alte cartiere, în unele se poate intra fără probleme, la altele nu.

„Noi nu am fost informate să nu primim lumea, aşa că primim pe oricine ne trece pragul”, ne-a spus o vânzătoare de la un magazin de pantofi de pe strada Ştefan cel Mare.

De partea cealaltă, o altă vânzătoare a unui magazin de haine spune că este nevoie de certificat pentru a trece pragul. „Noi verificăm dacă cei care vor să intre au certificatul verde. Ne este teamă că vin controale şi am auzit că amenzile sunt foarte mari. Oricum, în ritmul acesta cred că o să punem lacătul pe uşi”, a spus femeia.

În schimb, la Tomis Mall, de exemplu, încă de la intrare este lipit un afiş pe care scrie că accesul este permis doar pe bază de certificat verde. În plus, imediat ce păşeşti înăuntru, o persoană îţi scanează codul de pe certificatul verde, iar o alta îţi ia temperatura. La fel se întâmplă şi în supermarketuri, gen Carrefour şi Vivo, unde nici măcar un paracetamol nu mai ai voie să îţi iei dacă nu ai hârtiuţa magică.

În scurta noastră aventură prin oraş, am întâlnit şi oameni care doreau să îşi cumpere articole de încălţăminte, îmbrăcăminte, şi care au fost nevoite să se îndepărteze de magazine, pentru că nu aveau certificate. Desigur, toţi nemulţumiţi de ceea ce se întâmplă. „Motivul neprimirii în anumite spaţii este ca populaţia să se vaccineze într-un număr cât mai mare, dar aceste restricţii trebuie să se ridice la un moment dat, pentru că, altfel, mulţi vor da faliment. De exemplu, sunt tare curios ce profit au acum comercianţii când vor sta cu rafturile pline şi conturile goale. Luni şi marţi abia dacă am văzut 3-4 oameni prin magazinele din centrul oraşului. Încă o lună tot aşa şi mulţi vor fi puşi în situaţia de a pune lacătul pe uşi. Credeţi că celor ce deţin altfel de magazine decât alimentare le convine situaţia? Asta este voia lui Satan, să ne dezbine!”, este de părere George P., un alt constănţean. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3874 secunde