Certificat verde pentru acces la restaurant, mall, petreceri. Când este obligatorie prezentarea documentului

344
Certificat verde pentru acces la restaurant, mall, petreceri. Când este obligatorie prezentarea documentului - fondcertificatverde1-1631816417.jpg

Articole de la același autor

Numărul de cazuri noi de COVID-19 s-a dublat în numai 24 de ore în judeţul Constanţa, de la 100 la peste 200 de infectări zilnice raportate. În opt localităţi deja incidenţa a trecut de 2/1000 şi autorităţile au impus noi restricţii, inclusiv purtarea obligatorie a măştii de protecţie în exterior, în zonele aglomerate. Alte noi măsuri, inclusiv prezentarea certificatului verde, vor intra în vigoare dacă incidenţa va continua să crească.



Mangalia, Medgidia, Costineşti, Mihai Viteazu, Deleni, Grădina, Cuza Vodă şi Horia au înregistrat rate ridicate ale îmbolnăvirilor în ultimele zile. Destul de aproape se situează şi municipiul Constanţa, cu o rată de 1,51 cazuri la mia de locuitori, oraşul Năvodari – 1,9, oraşul Techirghiol – 1,74, localitatea 23 August – 1,73, Agigea – 1,74, Cumpăna – 1,49. Acestea sunt monitorizate de Direcţia de Sănătate Publică şi, în cazul în care vor depăşi incidenţa de 2/1000, se va propune introducerea unor noi restricţii.

De asemenea, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a aprobat joi, 16 septembrie, hotărârea prin care se introduce certificatul verde COVID-19, dacă rata de infectare depăşeşte 3 cazuri la mia de locuitori, fără să depăşească totuşi pragul de 6. Conform acestei hotărâri, ce trebuie aprobată prin şedinţă de Guvern, activitatea restaurantelor, cinematografelor, instituţiilor de spectacole nu va fi închisă, însă accesul va fi limitat doar la persoanele care sunt vaccinate, testate sau trecute prin boală.

Cu alte cuvinte, certificatul verde va fi folosit şi la noi în ţară, la intrarea în unităţile de alimentaţie publică, în centrele comerciale, la cinematograf, competiţiile sportive, dar şi la evenimentele private, în localităţile unde este o incidenţă calculată mai mare de 3/1000. „În loc să închidem anumite localuri, ideea e să se intre în aceste localuri pe baza acestui certificat. Este o măsură pentru a limita impactul economic al pandemiei. Bineînțeles, mai sunt și alte condiții: organizarea de conferințe, congrese, dacă te duci în anumite locații în spații închise, dacă este incidența mai mare sau în anumite situații să folosești această modalitate de verificare”, a explicat şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat.

Măsuri stricte în cluburi şi baruri

Noile măsuri vor limita şi numărul participanţilor, atât în spaţiile închise, cât şi în cele deschise. Competiţiile sportive se vor desfăşura cu participarea spectatorilor până la 30% din capacitatea maximă a spaţiului şi asigurarea unei distanţe de minimum 1 metru între spectatori. În cinematografe, sălile vor putea fi umplute numai pe jumătate, iar spectacolele sau concertele în aer liber se vor limita la cel mult 1.000 de spectactori, cu purtarea măştii de protecţie.

La nunţile şi botezurile organizate în interior, chiar şi la cort, vor putea participa maximum 200 de persoane. În cafenele şi restaurante, activitatea se va desfăşura între orele 05.00 şi 02.00, cu acoperirea a 50% din capacitatea maximă a spaţiului. Barurile, cluburile şi discotecile rămân tot cu programul până la ora 2 dimineaţa, dar cu numai 30% din capacitate.

În ce priveşte sălile de sport, vor avea acces doar persoanele vaccinate, testate sau trecute prin boală, cu participare de până la jumătate din capacitatea maximă a spaţiului, cu asigurarea unei suprafeţe de minimum şapte metri pentru fiecare persoană.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5169 secunde