Centrul Constanței și reînvierea morților

6181
12
Centrul Constanței și reînvierea morților - stradastefancelmare20-1478514752.jpg

Articole de la același autor

Centrul Constanței. Zona pietonală a orașului. Bulevard al shopping-ului, al plimbărilor, roiuri de turiști și constănțeni de-o potrivă. Terase, magazine, multă culoare. Muzică live. Doar în vise. Și în promisiuni electorale.

Centrul Constanței 2016. Strada Ștefan cel Mare. Artera pietonală a orașului. Bulevard al falimentului, al slalomului printre rahați de câine. Maidanezi și puradei. Mulți romi și boschetari de-o potrivă. Lacăte pe uși, câteva magazine de haine second-hand. Multă culoare cenușie, noroi și zoaie. Cerșetori live. Totul e realitate. Mai rău decât în visele negre.

La imaginea Constanței anului 2016 s-a lucrat asiduu. Ultimii 15 ani i-au fost dedicați. Ar trebui scrisă și o carte. "Avem un oraș, cum să îl distrugem". O carte de istorie recentă, un fel de biblie pentru generațiile de aleși locali aflați în slujba lui Mazăre și Constantinescu. Iar centrul orașului este cântecul de lebădă. Nu știu când ați fost ultima oară prin zonă. Îți trebuie un motiv puternic pentru ca pașii să îți umble pe aceste străzi bântuite acum de mizerie. Nu mai există nimic. Doar magazinul Tomis pare a fi ultimul muribund ce refuză să își accepte soarta și se agață de orice să supraviețuiască în mijlocul pustietății. Întreaga zonă a murit. Sau, mai degrabă, a fost ucisă de o administrație publică locală ce a făcut toate eforturile să evacueze civilizația și comercianții din zonă. 


Acum, se vorbește de revitalizarea străzii Ștefan cel Mare, reabilitarea ei, readucerea ei la gloria vremurilor de altă dată. Potențialul enorm a rămas neștirbit, însă cum vrea Primăria să îl exploateze? Va avea curajul să salubrizeze zona, să scoată șatrele de romi care stau ilegal în casele naționalizate? Pentru că atâta timp cât pe ambele flancuri ale zonei vorbim despre asemenea locatari, îmi este greu de crezut că strada Ștefan cel Mare își va mai recâștiga statutul. Oricâte facilități ai acorda sau investiții ai face ca Primărie, dacă stai pe terasă și de la etajul 2 își varsă unul și altul oala de noapte în mijlocul străzii, va fi pentru ultima oară când mai calci pe acolo. 


Sincer, nu cred în miracole, mai ales când vine vorba despre administrație publică. Lucrurile se mișcă greoi și pentru cel mai banal proiect, darămite să încerci să resuscitezi inima unui oraș. Cu peticeli și jumătăți de măsură nu poți face nimic durabil. Iar de spoială electorală suntem toți sătui.



Comentează știrea

12 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
Constantin
7 noiembrie 2016
trist

Si ce sa vezi? Toti derbedeii care au distrus orasul sunt bine.... Unii pe functii, altii pe liste. Sa nu mai vorbim de prieteni si sustinatori.

Numai agenturili....
7 noiembrie 2016
In nemernicia mea...

Uitandu-ma la poza din titlu,cautam un vinovat pentru aspectul jalnic al orasului.In nemernicia mea,am vrut sa dau vina pe Mazare,fostul primar.Dar Mazare nu mai este primar de aproape doi ani.Bine,noi nu am avut primar nici in ultimii 15 ani.Dar ce vina are saracul Mazare ? Ce rau poate sa faca un primar care semna actele Primariei intr-un bar din Mamaia ? Dupa Mazare a venit Vagadau,un baiat priceput,harnic si mai ales frumos. Apoi,ma gandeam sa dau vina pe criza economica,pe cutremurul din Vrancea,pe schimbarile climatice,pe ursul din Sibiu.Nimic ! Nimic nu se leaga.Si tot butonând programele de la televizor, am gasit raspunsul.Evriaka ! Asa este....Reteaua Soros,Iohannis,Sanda Pralong si agenturili americane ! Astia sunt vinovati de starea jalnica a orasului.Bine ca m-am linistit.Nu am putut sa inchid un ochi toata noaptea.Uff.... ! Ce inseamna sa butonezi televizorul ? Te lumineaza.

Sindbad
7 noiembrie 2016
Vesnica pomenire...

Cu majoritatea spatiilor luate de machedoni spre a fi sub-inchiriate, vezi fostul Metachim=Samara Stere, tiganet turcesc, si boschetari, zona a fost si este sortita depopularii. Zona rezidentiala, inca locuita de fostii securisti, ofiteri de militie si armata, politruci comunisti, ajunsi acum pensionari, cu pensii cat 4-5 salarii medii pe economie, isi traieste ultimele zile. Nu mai vine nimeni sa-si petreaza timpul pe acolo. Ca sa ce? Sa caste gura la gradinile suspendate ale lui Fagadau? Treaba va merge din ce in ce mai prost, pe de o parte, lipsei tineretului cu bani, vorbesc de cei ce muncesc, nu de banii lui babacu'. Cine sa cheltuie bani? Paznici si vanzatori? Video-chatiste? Popi? Nu s-a creat nimic la C-ta. Pomeni, prostime si tigani. Azi, in piata Tomis 3, o fata si un baiat imparteau programul econom/de guvernare al PSD-ului. Nu la toti, ii alegeau, batranei, oameni simpli, saraci, dependenti, usor de dus si prostit. Cum sa le explici ca PSD-ul e bun doar sa imparta banii altora? Ca ei nu genereaza nimic? Cate joburi a creat PSD-ul la Cta?

Murphy
7 noiembrie 2016
Pentru Sindbad

Daca nu il impuscau pe Ceusescu acum eram departe draga marinarule destoinic. Acei oameni de care spui tu ca au pensii marete, n-au tras in popor sa-l salveze pe Ceausescu, si acum traiesti tu bine si in libertate si democratie. E greu sa intelegi ca viitorul tarii s-a dus pwlly de suflet din momentul impuscarii lui Ceusescu, a urmat de la datorie externa zero si plus creante internationale neincasate de peste 2 miliarde dolari, la datorie externa actuala de peste 90 miliarde euro, nu dolari, euro ! Avem peste 300 vapoare comerciale, acum avem zero vapoare comerciale, deci si locuri de munca personal navigant tot zero, beneficii la buget tot zero, inainte 100 % locuri de munca asigurate in Romania, acum maxim 50 % locuri de munca in tara iar restul la sclavagism in tari straine ! Inainte blocuri cu chirie modica de la stat, acum, nema bani pentru blocuri la tineri, exclus bogatanii. Ma opresc aici, sunt multe de spus !

manu
8 noiembrie 2016
Tomis - Sala sporturilor

Nici nu s-a schimbat bine trotuarul ca deja a fost perforat pentru a se instala terasele. Nu stiu ce relatii au baietii de la Mio si de la Entourage dar e strigator la cer. Chiar asa pe domeniul public fara rusine spargi ocupi abuziv. Politia Locala doarme pe ea, sau ia spagi foarte grase.

cupan
8 noiembrie 2016
asteptam

in PIATA OVIDIU un tirg de CRACIN cum au toate orasele. ZERO. Bun primar avem.

DODO
8 noiembrie 2016
sint multe cauze

1 - mutarea centerului de greutate a comertului spre mall-uri care stiu sa se zbata pentru a atrage clienti a dus la starea semi falimentara a pravaliilor din centru care sint conduse de personaje lipsite de ,,talent,, 2- lipsa de implicare a primariei de a stimula zona si de a discipliniza proprietarii de magazine 3-urbanizarea catastrofala si stimularea ruinelor 4-tolerarea transformarii centrului in adapost social si zona de agrement pentru tigani, cersetori si bisnitari 5-proasta calitate civica a constantenilor 6 -predilectia localnicilor spre modelele orientale incompatibile cu viziunea occidentala asupra civilizatiei Si sigur veti mai gasi inca multe alte cauze Mai ziceti si voi citeva poate aude cine trebuie ! CONCRET !

Hollywood
8 noiembrie 2016
Investiții

În primul rând ar trebui aflat câți bani de la bugetul local au fost dirijați către Mamaia în ultimii 15 ani și câți către oraș. După aceea făcută o comparație cu nivelul de taxe colectate din Mamaia la buget în aceeași perioadă vs. taxe colectate din oraș. Aici se va regăsi răspuns la întrebarea "de ce orașul a ajuns o groapă de gunoi?" În al doilea rând trebuie să ne uităm către cei care au aprobat defrișarea tuturor spațiilor verzi, le-au parcelat și dat către "dezvoltatori" imobiliari. Peste toate astea suprapunem o pleiadă de consilieri semianalfabeți, cu mult tupeu și cultură puțină. De la ei să ne așteptăm să aibe idei și inițiative pentru un oraș frumos. La ora actuală Constanța este cel mai împuțit municipiu reședință de județ din România. Plm.

Cornel
9 noiembrie 2016
Bani online

E totul testat deja! Bani online, cu o poveste de Hollywood! Start rapid! Proiect B: siguranta si seriozitate! Promovam cel mai socant subiect de film! Bani pe internet: cel mai usor acces! Bani online, spre Hollywood! Noi mergem spre Hollywood! Cei mai buni actori ne asteapta! Start acum spre castiguri! Fa un profit incredibil!! Cea mai buna echipa pentru Hollywood! Incredibil! Bani cu un subiect de film! Solicita acum detalii la adresa proiectonline10000@yaho o.com

theo
9 noiembrie 2016
degradare

Omul sfinteste locul, spune un proverb. Constantenii sunt singurii vinovati de dezastru. Cata vreme tolereaza PSD cu cardasia lui, cata vreme tolereaza un popa nebun ce construieste magaoie de biserci prin parcuri, cosmelii de biserci pe trotuare. Cata vreme tolereaza o administratie imbecila, ce nici macar nu-si face curatenie in jurul primariei, vezi pacul de la primarie. Industria e la pamant, sportul la pamant. Fagadau, pare ca s a incuiat in casa si nu vrea sa stie ce e cu el...

12 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 

Articole pe aceeași temă

Luni, 17 Octombrie 2016
Stire din Politică-Administrație : "Bătrânii" au plecat acasă
Pagina a fost generata in 0.4616 secunde