Ce tradiții există de Adormirea Maicii Domnului

Miercuri, 12 August 2020
186
Sâmbătă, 15 august, creștinii ortodocși prăznuiesc Adormirea Maicii Domnului sau Sfântă Maria Mare. Din bătrâni se spune că această sărbătoare are o semnificație aparte amintind de toamna care se apropie. În plus, în această zi se tocmesc pândarii pentru vii. De asemenea, se împart prune și struguri văratici sau boabe din aceste poame, numite "coliva de struguri".

Directorul Muzeului de Artă Populară din Constanța, Maria Magiru susține că în această zi se culeg ultimele plante de leac, iar florile care se culeg în această zi și se pun la icoana Maicii Domnului se păstrează peste an, deoarece se consideră că au proprietăți tămăduitoare.

Totodată, în popor se crede că dacă în această zi de sărbătoare înfloresc trandafirii, toamna va fi lungă. Apoi, între Sfântă Mărie Mare și Sfântă Mărie Mică se seamănă grâul și există obiceiul vestimentar ca bărbații să renunțe la pălărie înlocuind-o cu căciula, pe care o vor purta până pe 23 aprilie, de Sfântul Gheorghe. Pentru cei care se află în zona instituției de cultură, nu ezitați să admirați și scena Adormirii Maicii Domnului, înfățișată într-o icoană țărănească pe sticlă, pictată de către un meșter iconar din Țara Oltului, în anul 1884. 



Pagina a fost generata in 0.1732 secunde