Ce să facem pentru a călători în siguranță cu avionul, în vremea pandemiei

Marţi, 02 Iunie 2020, 20:48
224
Luând în considerare începutul sezonului estival, mulți oameni se gândesc cum vor călători în această vară. Fie că este vorba de avion, autobuz sau tren, două profesoare de la Universitatea din Arizona – una de Epidemiologie și Biostatistică și cealaltă de Științe ale Sănătății mediului înconjurător – prezintă, într-un articol publicat de CNN, ce implică călătoria pe vremea pandemiei și ceea ce ar trebui luat în considerare pentru a diminua riscurile, informează Digi24.

Principala îngrijorare privind zborul sau chiar călătoria cu autobuzul sau trenul este apropierea la mai puțin de 2 metri față de o persoană infectată, mai ales având în vedere că și persoanele asimptomatice pot transmite boala. Riscul de infectare corespunde direct cu doza de expunere, care este determinată de durata de timp în care are loc expunerea și cantitatea de stropi purtători de virus din aer.


O a două grijă este contactul cu suprafețele contaminate. Când o persoană infectată contaminează o cotieră împărțită, clanță de baie din aeroport, masa rabatabilă din fața scaunului sau alt obiect, virusul poate supraviețui timp de mai multe ore, deși se degradează în timp. Dacă atingi acea suprafață și apoi gura sau nasul, te expui la riscul de infectare.


Dacă alegi să călătorești, verifică politicile liniilor aeriene privind rezervarea locurilor și îmbarcarea. Unele reduc capacitatea și spațiul dintre pasageri prin faptul că nu folosesc locurile din mijloc și au rânduri goale. Alte companii fac îmbarcarea din spatele avionului. Altele care au fost criticate pentru umplerea avioanelor la capacitate maximă au anunțat planuri prin care permit clienților să anuleze zborurile dacă acesta depășește 70% din capacitatea de locuri.


Recomandările oficiale ale statelor se schimbă în mod constant, așa că verifică cele mai recente ghiduri de la agențiile guvernamentale, companiile aeriene și aeroporturile pe care le folosești, pentru a primi sfaturi adiționale și pentru a fi la curent cu politicile sau restricțiile actuale.


Ia în considerare rezervări multiple, zboruri mai scurte. Asta va scădea probabilitatea de a folosi baia și durata expunerii la persoanele infectate pe avion.


Când faci o rezervare, alege un loc lângă fereastră, dacă este posibil. Dacă te gândești la un cerc cu rază de doi metri în jurul tău, având un perete pe o parte ar reduce la jumătate numărul oamenilor la care ești expus în timpul zborului, fără a mai lua în considerare toți oamenii care se mișcă de-a lungul culoarului.


De asemenea, verifică compania cu care zbori să vezi dacă controalele lor sunt făcute pentru diminuarea riscurilor. Acestea includ folosirea sistemelor de ventilație, bariere la bord și spray-urile dezinfectante electrostatice.


Când sistemul de ventilare de la bordul aeronavelor funcționează, avioanele au o cantitate foarte mare de aer proaspăt care este recirculat – de aproape 10 ori mai mare decât majoritatea clădirilor comerciale. În plus, sistemele de ventilație folosite de majoritatea avioanelor au filtre HEPA. Acestea sunt cel puțin 99,9% eficiente în eliminarea particulelor care au 0,3 micrometri în diametru și sunt eficiente la înlăturarea atât a particulelor mici cât și a celor mari.


Pagina a fost generata in 0.3913 secunde