X
X
Mai multe ştiri online:
ITM avertizează

Ce obligații au angajatorii față de salariați, în zilele cu ger și viscol

Ştire online publicată Marţi, 27 Februarie 2018. Autor: Mirabela ȘERBĂNESCU
Angajatorii constănțeni trebuie să ia măsuri speciale pentru protecția salariaților în aceste zile cu temperaturi extreme. Mai mult decât atât, Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Constanța a emis o atenționare privind măsurile ce trebuie aplicate în perioada următoare. Astfel, sunt obligatorii măsurile corespunzătoare pentru asigurarea protecției persoanelor care desfășoară activități în aer liber.

Angajatorii sunt obligați la distribuirea de ceai fierbinte, în cantitate de 0,5-1 litru/persoană/schimb, dar și acordarea de pauze pentru refacerea capacității de termoreglare, scop în care se vor asigura spații fixe sau mobile cu microclimat corespunzător și asigurarea echipamentului individual de protecție adecvat.

"În situația în care condițiile meteorologice nefavorabile îngreunează sau nu permit desfășurarea activităților, se vor lua de comun acord cu reprezentanții sindicatelor sau reprezentanții aleși ai salariaților următoarele măsuri: reducerea duratei zilei de lucru, eșalonarea pe două perioade a zilei de lucru, întreruperea colectivă a lucrului. Măsurile prevăzute se vor stabili dacă temperaturile extreme se mențin pe o perioadă de cel puțin două zile consecutiv", a declarat șeful ITM Constanța, Eugen Bola.

Acesta a mai spus că, pentru reducerea duratei zilei de lucru sau întreruperea colectivă a lucrului, patronii vor decide care sunt modalitățile de recuperare a timpului nelucrat și modalitățile de plată. Variantele sunt următoarele: prin recuperarea în următoarele șase luni a timpului de reducere a duratei zilei de lucru sau de întrerupere colectivă a activității, cu menținerea drepturilor salariale avute anterior; fără recuperarea timpului de reducere a duratei zilei de lucru sau de întrerupere a activității, dar cu acordarea drepturilor salariale proporțional cu timpul efectiv lucrat.

Totodată, se are în vedere asigurarea primului ajutor și a transportului la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate, dar și trecerea, după posibilități, în alte locuri de muncă sau reducerea programului de muncă pentru persoanele cu diferite afecțiuni, care au contraindicații privind munca la temperaturi extreme. 

Distribuie :

Articole de la acelaşi autor

Top ştiri din ultimele 7 zile

Politică-Administrație
Luni, 14 septembrie Foto : Marian Vasiliev: "Prima parcare subterană va fi inaugurată pe 1 Decembrie 2021!" 31495 vizite, 0 comentarii Marian Vasiliev: "Prima parcare subterană va fi inaugurată pe 1 Decembrie 2021!"
Social
Luni, 14 septembrie Foto : Atenţie, constănţeni! Bulevardul Tomis va deveni cu sens unic din 1 octombrie 3980 vizite, 0 comentarii Atenţie, constănţeni! Bulevardul Tomis va deveni cu sens unic din 1 octombrie
Cultură-Educație
Miercuri, 16 septembrie Foto : Doliu la Teatrul de Stat! A încetat din viaţă actorul Alexandru Mereuţă 1484 vizite, 0 comentarii Doliu la Teatrul de Stat! A încetat din viaţă actorul Alexandru Mereuţă
Eveniment
Marti, 15 septembrie Foto : GALERIE FOTO / Liberalul Marian Iordache, condus pe ultimul drum de medgidieni 1267 vizite, 0 comentarii GALERIE FOTO / Liberalul Marian Iordache, condus pe ultimul drum de medgidieni
ziare & stiri Revista presei
Pagina a fost generata in 0.553 secunde