Ce are în plus litoralul bulgăresc? Românii au refuzat Mamaia pentru Nisipurile de Aur, de Paște

Luni, 17 Aprilie 2017
4993
Reprezentanții Federației Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR) susțin că aproape 110.000 de români și-au petrecut Paștele în hotelurile și pensiunile din țară și au cheltuit mai mult de șapte milioane de euro pe servicii turistice. Cele mai căutate destinații au fost Valea Prahovei, zona Bran-Moeciu, Bucovina și Maramureș. Ca de obicei, și în acest an ofertele au fost diverse și s-au adresat tuturor categoriilor de turiști, de la studenți și tineri îndrăgostiți până la pensionari care au profitat de cele 2-3 zile de odihnă ca să-și trateze și problemele de sănătate în stațiunile balneare. Românii au mers și la pensiunile din zona rurală, în city break-uri în țară și străinătate, în stațiuni de la noi și de afară și au ajuns chiar și pe litoral. Hotelurile și pensiunile din zonele turistice românești au pus la dispoziție 136.000 de locuri de Paște, dintre care s-au vândut mai mult de 108.000, ceea ce reprezintă un grad de ocupare de 79%. 


În concluzie, Paștele la țară a fost cel mai solicitat, pentru că orășenii, sătui de înstrăinarea provocată de urbanizarea excesivă, încearcă să se reîntoarcă la tradițiile românești. Din cele 75.000 de locuri disponibile în pensiuni s-au vândut 65.000. Pe locul doi, după zona rurală, se află stațiunile montane, cu cele de pe Valea Prahovei pe primele locuri ca atractivitate. Apoi, în stațiunile montane, tariful mediu pentru vacanța de Paște de anul acesta a fost de 340 de lei de persoană pentru o vacanță de trei nopți. 


Litoralul nu a avut căutare


Pe litoral, puțini hotelieri au avut oferte pentru turiștii care au dorit să petreacă Paștele la malul mării, litoralul nefiind o destinație tradițională pentru această sărbătoare.


În ceea ce privește turismul extern, numărul redus de zile libere, dar și contextul politic actual, au făcut ca interesul pentru petrecerea Paștelui în străinătate să fie scăzut, comparativ cu anii trecuți. Numărul aproximativ de locuri puse la dispoziție în cadrul diverselor oferte a fost de 7.500, dintre care 4.800 reprezintă numărul aproximativ de locuri vândute pentru sărbătorile de Paște din acest an. Cele mai căutate destinații externe de către familii au fost cele de pe litoralul bulgăresc al Mării Negre, urmate de cele din Grecia sau Tenerife. 


La fel de căutate au fost Costa del Sol, Țara Bascilor, Napoli-Sorrento, Sicilia, Toscana sau Portugalia pentru programele senior voyage, dar și croazierele pe Marea Mediterană și pelerinajele în Israel.


Pagina a fost generata in 0.2112 secunde