Ce-a fost și ce-a ajuns! Edificiul Roman cu Mozaic, într-o continuă degradare

7014
13

Articole de la același autor

Deși este un obiectiv extrem de important pentru județul Constanța, Edificiul Roman cu Mozaic suferă pe zi ce trece din cauza gravelor probleme cu care se confruntă. S-ar putea spune chiar că peisajul este de-a dreptul dezolant și asta nu doar pentru că ramele care susțin geamurile sunt ruginite, că tavanul are infiltrații și este plin cu mucegai, ci pentru că însuși mozaicul nu mai este ce era pe vremuri. 


Desigur, timpul și-a pus amprenta asupra acestui monument istoric, culorile pietrelor de mozaic decolorându-se, ca să nu mai spunem că, în unele locuri, bucățile de piatră s-au desprins. Așadar, o reparație capitală a clădirii, dar și conservarea mozaicului sunt absolut necesare.


Vestea bună, a declarat Traian Cliante, muzeograf, este că edificiul va fi reabilitat, cu ajutorul unui proiect pe fonduri europene ce a fost accesat de către conducerea Muzeului Național de Istorie și Arheologie Constanța. Prin intermediul acestuia, în lunile următoare, vor fi demarate ample lucrări de reparații și de refacere a expozițiilor, adică reparații la clădirea muzeului, la expoziția acestuia, apoi lucrări de protecție și reparații la miezul edificiului, care este foarte vechi. 


"De asemenea, vor avea loc reparații sau recondiționări ale covorului cu mozaic. În proiect mai sunt prevăzute și lucrări de asanare a unor zone care se găsesc în edificiu, în așa fel încât să se creeze o centură, un sistem de drenare care să ajute la izolarea întregului ansamblu din peninsulă, pentru a-i asigura protecția necesară de infiltrații sau eventuale mișcări de teren", a explicat Traian Cliante. 


Pentru riscurile pe care le prezintă, geamurile vor fi, probabil, primele care vor fi înlocuite. 


"Din păcate, întreaga construcție a fost închisă cu geamuri uriașe, iar tâmplăria metalică este la nivelul anilor 60-70 și nu mai corespunde, pentru că s-a deteriorat și s-au creat tot felul de presiuni, distorsiuni. Până prin anii 90-94 s-au mai putut face mici reparații pe ici-acolo, dar, între timp, nu au mai putut fi găsite geamuri de mărimea și grosimea celor de care aveam nevoie și nici ventilatoare pentru aerisirea spațiului și menținerea unei temperaturi optime la edificiu. Și iată, am ajuns acum în situația să ne întrebăm de fiecare dată dacă îi putem primi sau nu pe turiști sau atunci când îi primim, stăm întotdeauna cu inima strânsă, să nu aibă loc accidente", a explicat specialistul. 


Dacă în urmă cu câțiva ani spațiul ce înconjoară edificiul putea fi vizitat, acest lucru nu mai este valabil acum. Oamenii vedeau mozaicul și expoziția, care era mult mai bine aranjată atunci. În prezent, din măsuri de securitate, s-a renunțat la cea mai mare parte dintre piesele expuse, acestea fiind depozitate cu grijă în muzeu. Acum, turiștii, dar și localnicii, nu pot vedea decât cum se macină totul, iar covorul de mozaic se distruge în continuare, motiv pentru care este absolut necesară luarea măsurilor de restaurare și de conservare. Mai mult decât atât, mozaicul este îmbibat de săruri și de tot felul de substanțe care au pătruns prin pereți și au creat o microfloră care, la rândul ei, distruge covorul. 


v v v


Edificiul Roman cu Mozaic a fost descoperit în anul 1959, în timpul unor lucrări desfășurate în Piața Ovidiu. Cercetătorii au menționat, la acel moment, că monumentul a fost construit în secolul al IV-lea și extins, treptat, până în jurul secolului al VI-lea, atunci când a încetat să mai funcționeze. În vremurile sale de glorie, edificiul reprezenta cea mai mare construcție de acest gen din întregul Imperiu Roman și servea ca punct de legătură între port și orașul antic, fiind locul în care se desfășurau activitățile de comerț și depozitare a mărfurilor. 
Odată cu decăderea cetății Tomis, în secolul VI, edificiul nu a mai fost întreținut și s-a degradat. Chiar și așa, podeaua este de o frumusețe unică și este formată din două părți distincte: un chenar care înconjoară sala și care cuprinde motive geometrice și vegetale și mozaicul propriu-zis, alcătuit din pietricele de diferite culori.


Comentează știrea

13 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
Socrate
20 februarie 2018
Dezinteres total

"Multumim" partidului si conducatorilor acestei urbe pentru "grija" ce o poarta vestigiilor istorice, parcurilor, locurilor de joaca, Acvariului, etc.De la niste venetici pripasiti prin Constanta al caror scopuri au fost si sunt numai afaceri ilegale cu statul , retrocedarile cu nemiluita si coruptia fara limite, nu ai ce sa ceri. Fatalau insa pune capac fiind cel mai prost administrator pe care Constanta l-a avut , un incompetent fara pereche !!!

Miami
20 februarie 2018
NEINTERESANT

Oricum nu e nimic interesant la acest edificiu. Piatra si caramida cat cuprinde.

Din cta
20 februarie 2018
Vestigii

Dacă nu sunt bani pentru identitatea nationala, daca oamenii ăștia fac minuni din sărăcie, daca tovarășii se tin de alegeri si concursuri, ce va așteptați? Sa fie Roma, nu Constanta?

arheologul de serviciu
20 februarie 2018
...despre proiectele europene

Consiliul Judetean a depus in toamna anului trecut patru proiecte pe axa POR. Acestea vizeaza mai multe monumente istorice> cladirea muzeului de istorie, edificiul cu mozaic, mormantul pictat si cetatea de la Harsova. Toate proiectele au fost avizate favorabil si urmeaza ca in scurt timp, poate chiar luna aceasta, sa se semneze contractele de finantare. Deci, exista preocupare si vointa. Ce s-a intamplat pana acum? A existat vointa, dar nu si ....putinta. Mai exact, sumele necesare reabilitarii unui monument istoric sunt extrem de mari. S-a ales varianta fondurilor europene. Asa ca in scurt timp lucrurile incep sa se miste. Alte comentarii sunt de prisos, ...deocamdata.

Magnetismul ignorantilor
20 februarie 2018
Edificiul Roman cu Mozaic,edificiul ignorantei noastre

200 de ani de istorie antica si 1400 ani de uitare nu au facut atatea distrugeri cate au facut 19 de ani de barbarie si nepasare postcomunista.Daca nu suntem in stare sa intretinem o mostenire istorica mai bine s-o acoperim cu pamant la loc pentru multumirea generatiilor ce vor veni dupa noi.Nici de o ingropaciune nu suntem in stare.Apropo,puneti dreaku pamant pe Cazinou sau pe Termele romane daca nu sunteti in stare sa le ocrotiti.Constanta este azi asa cum a fost Dacia dupa retragerea romana sau cetatea Tomis dupa sec.VI cand a fost distrusa de navalirile barbare si secole de ev mediu intunecat.Trist,istoria orasului se repeta dupa 2600 de ani.Orasul a fost invadat de barbarii rosii si apoi a fost depopulat intocmai ca in Evul mediu intunecat.Nu sunt un nostalgic al erei comuniste,ba din contra i-am injurat cu fiecare ocazie.Dar din multe puncte de vedere comunistii au fost net superiori in gandire si atitudine fata de barbarii care au preluat puterea dupa 1989(vom reveni cu alte exemple).Din nou am pasit intr-un ev intunecat.Comunistii nu au distrus edificii istorice asa cum a distrus burghezia rosie postcomunista.Daca ar fi singurul edificiu parasit si distrus dupa "retragerea" stapanirii comuniste si invazia barbarilor rosii am spune ca a fost doar un accident.Dar Constanta este plina de edificii istorice distruse.Viata noastra nu valoreaza doi bani pentru barbarul rosu,cu atat mai mult istoria noastra nu valoreaza doi bani pentru el.Valorile barbarilor rosii sunt aurul,burta plina, sexul si averea năpotilor.Daca pe noi ne-a umilit si ne-a distrus memoria,cleptomanul rosu trebuie sa afle ca nu va scapa de judecata generatiilor care vor veni dupa noi.Ele,generatiile viitoare nu vor mai putea fi mintite pentru ca la vremurile ce vor veni Mazare ,Fagadau,barbarii de azi vor avea gura plina cu pamant si vor fi asezati de istorie in raftul care-l merita.Sau poate ignoranta si uitarea se vor razbuna pe ei asa cum ei prin ignoranta au distrus ceea ce nu aveau voie sa distruga.Ignoranta este blestemul lor.Asa ne vom razbuna pe ei,prin uitare.Uitarea este blestemul ce-l merita acesti barbari moderni.

Bizant dupa Bizant
20 februarie 2018
PSD dupa PSD,neocomunism dupa comunism

Bolsevic laudaros,nu mai pot eu de serviciul tau arheologic.Cred ca esti un consilier pesedist.Galagiosilor,Romania este de 11 ani in UE.Ai spus ca a existat preocupare si vointa. Adica ati avut unde,ati avut cu ce,ati avut cu cine dar nu ati avut putinta.Mama voastra,nici sa mintiti nu sunteti in stare si nici umor nu aveti.Adica,vrei sa spui ca Mazare a avut vointa dar nu a avut putinta.In schimb o noua era glorioasa se deschide in fata noastra pentru ca Fagadau ,vezi doamne,are vointa are putinta,are cu cine,are cu ce ,are si unde.Polituc rosu,nu va potoliti.Numai gura este de voi. Te-a pus Fagadau sa-i acoperi spatele ?

Răspuns la: ...despre proiectele europene
Adăugat de : arheologul de serviciu, 20 februarie 2018
Consiliul Judetean a depus in toamna anului trecut patru proiecte pe axa POR. Acestea vizeaza mai multe monumente istorice> cladirea muzeului de...
Cititor
20 februarie 2018
Subiect

Constanta este cel mai urat oras al acestei tari, cel mai murdar si mizer oras pe care l-am vazut vreodata...si in plus atata bataie de joc si sfidare nu exista nicaieri in Romania. In afara de o Mare Neagra si poluata, cu delfini care plutesc morti pe langa tarm, nu exista absolut nimic de admirat

Eu
20 februarie 2018
Subiect

La asa locuitori asa oras....

Liviu Chilian
20 februarie 2018
Mac-Mac-net-ismul ignorantziganilor

Macanitul, fie si asurzitor, nu poate acoperi realitatea, tragicul. Barbarii zsidano-jigano-rosii nu vor uitati, nu vor fi stersi din memoria TERORIZATA a Rromarlanilor. Brigandul-narco-dement a fost...ales de patru ori. "Primaria" are o istorie, are tăblițe de lut pe care sunt încrustate numele edili-manilor. Chiar daca numele vor fi razuite cu dalta de pe tăblițe, oralul le va salva memoria INFAMA. Egiptenii, chiar si Romanii, au avut...neronii/mazarii lor. Le'au sters numele de pe monumente. Dar n'au fost uitati. Memoria lor satanic-agresivă inca RANJESTE la oameni. Akenaton si Nero inca fac istorie. --- Pt a confirma suprarealismul, RUSINEA-terorizanta a existentei si răului infernal produs de barbarii rosii, ar putea fi uitata de istoria Kustendgei, intr'un singur mod - exterminarea Rromarlanilor ce imput spatiul pontic, si înlocuirea lor cu...neobarbari. Si e posibil. Boszancsenyi, satrapul kkpIUDAlist, investitorul strategic ultracleptomaniac ce a...salvat șantierul naval, nu mai are forta de munca pt a propasi kkpIUDAlismul. Aduce...Vietnamezi. Înlocuitori pt Rromarlani. Peste o sută de ani, in Kustendge ar putea fi monumente cu Ho Si Min, eroul războiului de doisprezece ani in care un popor mic a învins HIDRA Amerikknara. Prin CURAJ si SACRIFICIU!! Aici e secretul. Barbarii rosii Rromarlani acționează îndărătul unui...skut. Skktu' Amerikknar de la Deveselu si baza militarata de la Karamurat. Barbarul rosu local n'ar putea sa ucidă, ucidă, ucidă moral si fizic fara skktul BARBARULUI international!!

cosmin
20 februarie 2018
Selectam moderatori

Selectam moderatori de anunturi. Primiti plata pentru fiecare anunt moderat. Trebuie sa verificati anunturile pe care alte persoane le posteaza, apoi sa le aprobati afisarea in sistem. Nu este necesara experienta. Va invatam noi totul. Cereti detalii la adresa de email: [email protected]

13 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3453 secunde