Cazematele istorice, uitate în bătaia valurilor. "Este mare păcat că nu sunt puse în valoare!"

2801

Articole de la același autor

Zeci de cazemate străjuiesc litoralul românesc, din Constanța și până în 2 Mai. Uriașele construcții de beton, realizate de nemți în Primul Război Mondial, au constituit linia defensivă costieră. Aici s-au dat lupte grele. Multe au supraviețuit războaielor, dar, în loc să devină obiective turistice, sunt înghițite, încet-încet, de valuri.

Le știm de când suntem mici, ni se păreau atunci uriașe, fascinante, ne și închipuiam cum se trăgea cu tunul din ele, cum le păzeau soldații. Acum, aproape că nici nu le mai observăm, fac parte din peisaj, doar că sunt mai îngropate în nisip sau mai strâmbe, în bătaia valurilor ce uneori aproape le înghit. Cazematele de pe litoral, mărturii ale istoriei acestor ținuturi, sunt acum locuri de păstrat bagajele sau de aruncat gunoaiele. Nu există nicio plăcuță pe care turistul curios să citească despre ce caută pe nisip ditamai mastodontul de beton. Nu există indicatoare și nu există niciun plan concret de a pune în valoare aceste vestigii istorice.

De ajungeți, zilele acestea, pe plaja Tuzla, în căutare de liniște și ape cristaline, nu veți putea să nu observați cazematele pe jumătate îngropate în nisip. Noi am numărat vreo șase, pe o distanță de aproximativ 2 - 3 kilometri. Unele sunt mai mici, altele mai mari. Unele sunt "decorate" cu grafitti, altele servesc doar drept adăpost de vânt, pentru cei veniți cu cortul.

"Noi venim de doi ani în acest loc. L-am descoperit întâmplător, iar plaja este perfectă. La început, eram atât de fascinați de apă și de nisip, nici nu am băgat de seamă cazematele. Apoi, când am început să deschidem ochii și să ne uităm în stânga și în dreapta, am văzut că sunt multe. Am făcut o plimbare cu copiii pe la fiecare, să le observăm mai de aproape. Sunt interesante, însă nu am știut să le spunem mare lucru despre ele. Ar fi fost bine să existe măcar un panou informativ sau o plăcuță pe care să fie prezentate câteva informații, despre de când datează, la ce au servit, cine le-a folosit", ne-a povestit Alin, turist din București.

Turiștii străini, fascinați de mastodonții de beton

Le-am făcut și noi o vizită și ne-am așteptat rândul la fotografie, după turiștii curioși care voiau să le surprindă în bătaia valurilor, ca suvenir de vacanță. Din păcate, în ferestrele speciale pentru țeava tunurilor, erau aruncate gunoaie, iar de jur împrejur adunaseră alte gunoaie aduse de ape. Mai, la vale, spre Farul de la Tuzla, una dintre cazemate stă suspendată, într-o poziție nefirească, după ce valurile au măturat nisipul de sub ea.

"Am văzut-o de departe și nu înțelegeam ce este și de ce stă așa într-o parte. Apoi, am făcut o fotografie cu ea și i-am arătat-o unui prieten. A fost cucerit pe loc. A venit apoi și a făcut mai multe ședințe foto aici, pentru diferite evenimente. Este mare păcat că nu sunt puse în valoare, pentru că oricum oamenii sunt atrași de ele. Poate ar fi trebuit să fie incluse în circuite turistice sau să apară pe o hartă a obiectivelor de vizitat. Sunt convinsă că foarte mulți turiști străini vor veni să le vadă. Nu este un peisaj pe care să îl găsești în alte locuri sau pe alte plaje!", ne-a spus și Irina, din Cluj.

O istorie îngropată în nisip

Istoria cazematelor de la malul Mării Negre, considerate obiective strategice, începe după proclamarea Independenței, odată cu amenajarea porturilor civile și maritime, când, în premieră, s-a pus problema realizării unui sistem de apărare a litoralului românesc, cuprins pe atunci între Cetatea Albă și Balcic. La acel moment, creatorii dispozitivului s-au gândit să valorifice potențialul zecilor de cazemate ridicate de germani în Primul Război Mondial, pe care au montat tunuri de coastă, de mare putere.

La malul mării, s-au dat apoi lupte grele, iar după sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial, trupele sovietice au nimicit linia de apărare maritimă a României, cărora le-au căzut victime și mai multe cazemate. Cele care au scăpat mai pot fi admirate și astăzi, pe plaja Trei Papuci din Constanța, pe plaja de-a lungul cordonului Eforie Nord - Eforie Sud, la Tuzla, la 23 August, între Costinești și Saturn, dar și la 2 Mai.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.67 secunde